névnap – Ibolya nap van
A blog neve is innen van: Rozmaring & Ibolya. Fűszer és virág. Hétköznap és ünnep.
A bejegyzésben nincs sok szó – csak képek és ízek.
Névnapi zsályás bélszín, pesto-s spenóttal, mentás -citromos vajon párolt zöldbabbal, kerti sárgarépával, sült paradicsommal, mézes.-balzsam ecetes tutti frutti-val körítve.
Névnapi zsályás bélszín – nyári kert ízeivel
Egy különleges alkalom megérdemli a különleges ízeket. Ez az ünnepi, mégis nyárias könnyedséggel összeállított fogás friss fűszernövényekre, szezonális zöldségekre és egy jól elkészített bélszínre épül. A körítésben édes, savanykás és aromás elemek váltják egymást, miközben a saláta játékosan frissít.
A menü részei:
-
Zsályás bélszín – serpenyőben pirítva, vajon, fokhagymával és friss zsályával
-
Pesto-s spenót – gyorsan fonnyasztott friss spenót bazsalikomos pestóval
-
Mentás–citromos zöldbab – roppanós, párolt, frissítően fűszerezve
-
Kerti sárgarépa és sült paradicsom – együtt sütve, balzsamos mázzal
-
Mézes–balzsamecetes tutti frutti – karamellizált gyümölcsös kísérő
-
Tölgyfa saláta málna–mustáros vinaigrette-tel – friss zöld alap, gyümölcsös savak
Zsályás bélszín recept
Hozzávalók (4 főre):
-
800 g bélszín (egybefüggő darab vagy szeletelve)
-
3-4 ág friss zsálya
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 ek
1 ek olívaolaj
-
só, bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A bélszínt szeleteljük vagy egészben hagyjuk, attól függően, milyen tálalást tervezünk. Forró serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén a zsályával és a fokhagymával minden oldalát kérgesítjük. Ezután 5-10 percre (vastagságtól függően) 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd pihentetjük.
Pesto-s spenót
Hozzávalók:
-
200 g friss spenót
-
2 ek bazsalikomos pesto (házi vagy jó minőségű bolti)
-
kevés olívaolaj
Elkészítés:
A spenótot nagy serpenyőben pár csepp olajon fonnyasszuk meg, keverjük össze a pestóval. Ne főzzük túl,
Mentás-citromos zöldbab
Hozzávalók:
-
300 g friss, zsenge zöldbab
-
1 marék friss menta
-
1/2 citrom leve és héja
-
1 ek vaj
-
só
Elkészítés:
A zöldbabot roppanósra pároljuk sós vízben, majd vajon átforgatjuk a citromlével, reszelt héjjal és friss mentával.
Kerti sárgarépa:
-
4–6 db kisebb zsenge répa, egészben hagyva vagy felezve
-
1 tk vaj
-
csipet barna cukor (opcionális)
-
só Elkészítés:
A zöldségeket serpenyően összeforgatjuk az olívaolajjal, mézzel és balzsamecettel. kb. 10–12 percig sütjük, míg karamellizálódnak.
Mézes–balzsamecetes tutti frutti
Ez lehet például:
-
őszibarack, szilva, ringló, vagy nektarin
-
méz és balzsamecet
-
opcionálisan friss kakukkfű
-
Elkészítés:
A gyümölcsöket cikkekre vágjuk, serpenyőben mézen kissé karamellizáljuk, végül kevés balzsamecettel meglocsoljuk. Tálalás előtt langyosan kínáljuk.
Tölgyfa levél saláta málna–mustáros vinaigrette-tel
Hozzávalók:
-
1 fej tölgyfa saláta (zöld vagy piros)
-
1 marék friss málna
-
1 tk dijoni mustár
-
1 ek málnaecet vagy balzsamecet
-
3 ek olívaolaj
-
só, bors
Az egész étel gyönyörűen mutat tányérra rendezve vagy akár közösen kínált formában is. A sült zöldségek és a tutti frutti színesen keretezik a húsos elemeket, míg a saláta friss zárása a menünek. Díszítéshez használhatunk zsályalevelet, mentalevelet vagy akár ehető virágokat is
Menütervezet:a vacsorához 6 + 5 személyre
- cukkini lepény napraforgó maggal gazdagon megszórva
- szilva saláta brie-vel(konyak -tejszín mártásban)
- rokfort- krém retekkel
- mákos-szezámmogos muffin kenyérkék
- pesto (bazsalikom -dió)
- sonka -dinnye
- szalonnába tekert kukorica falatok grillezve
-
görögdinnye granita bazsalikommal ,
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a menüt, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése