2010. augusztus 7., szombat

Névnap nyáron – ibolya helyett zsálya, virág helyett bélszín

Az augusztusi napfény szinte megáll a kertben – de mi ünnepelünk. Nem zajosan, nem tömegesen, csak a magunk módján.Most mint már nem egyszer bemenekültünk a hűvös étkezőbe  a hőség elől.Nyáron minden felszabadultabb és ettől még az ünnepek is lazábbak – de nem kevésbé különlegesek.

névnap – Ibolya nap van

A blog neve is innen van: Rozmaring & Ibolya. Fűszer és virág. Hétköznap és ünnep.
A bejegyzésben nincs sok szó – csak képek és ízek. 



kékfestő abrosz a teríték alatt

Névnapi bélszín: ünnepi húsétel zsályával és nyári színekben”



Még egy ok, hogy nyáron is süss húst – ha ilyen a körítés


Névnapi  zsályás bélszín, pesto-s spenóttal, mentás -citromos vajon párolt zöldbabbal, kerti sárgarépával, sült paradicsommal, mézes.-balzsam ecetes tutti frutti-val körítve.



Névnapi zsályás bélszín – nyári kert ízeivel

Egy különleges alkalom megérdemli a különleges ízeket. Ez az ünnepi, mégis nyárias könnyedséggel összeállított fogás friss fűszernövényekre, szezonális zöldségekre és egy jól elkészített bélszínre épül. A körítésben édes, savanykás és aromás elemek váltják egymást, miközben a saláta játékosan frissít.

 A menü részei:

  1. Zsályás bélszín – serpenyőben pirítva, vajon, fokhagymával és friss zsályával

  2. Pesto-s spenót – gyorsan fonnyasztott friss spenót bazsalikomos pestóval

  3. Mentás–citromos zöldbab – roppanós, párolt, frissítően fűszerezve

  4. Kerti sárgarépa és sült paradicsom – együtt sütve, balzsamos mázzal

  5. Mézes–balzsamecetes tutti frutti – karamellizált gyümölcsös kísérő

  6. Tölgyfa saláta málna–mustáros vinaigrette-tel – friss zöld alap, gyümölcsös savak


Zsályás bélszín recept

Hozzávalók (4 főre):

  • 800 g bélszín (egybefüggő darab vagy szeletelve)

  • 3-4 ág friss zsálya

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 ek 

  • 1 ek olívaolaj

  • só, bors, ízlés szerint

  • Elkészítés:
    A bélszínt szeleteljük vagy egészben hagyjuk, attól függően, milyen tálalást tervezünk. Forró serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén a zsályával és a fokhagymával minden oldalát kérgesítjük. Ezután 5-10 percre (vastagságtól függően) 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, majd pihentetjük.


Pesto-s spenót


Hozzávalók:

  • 200 g friss spenót

  • 2 ek bazsalikomos pesto (házi vagy jó minőségű bolti)

  • kevés olívaolaj

Elkészítés:
A spenótot nagy serpenyőben pár csepp olajon fonnyasszuk meg, keverjük össze a pestóval. Ne főzzük túl,



Mentás-citromos zöldbab

Hozzávalók:

  • 300 g friss, zsenge zöldbab

  • 1 marék friss menta

  • 1/2 citrom leve és héja

  • 1 ek vaj

Elkészítés:
A zöldbabot roppanósra pároljuk sós vízben, majd vajon átforgatjuk a citromlével, reszelt héjjal és friss mentával.

Kerti sárgarépa:

  • 4–6 db kisebb zsenge répa, egészben hagyva vagy felezve

  • 1 tk vaj

  • csipet barna cukor (opcionális)

  • só                                                                                                                                                                        Elkészítés:

    A zöldségeket serpenyően  összeforgatjuk az olívaolajjal, mézzel és balzsamecettel.  kb. 10–12 percig sütjük, míg karamellizálódnak.

  • Mézes–balzsamecetes tutti frutti

    Ez lehet például:

    • őszibarack, szilva, ringló, vagy nektarin

    • méz és balzsamecet

    • opcionálisan friss kakukkfű

      

  • Elkészítés:
    A gyümölcsöket cikkekre vágjuk, serpenyőben mézen kissé karamellizáljuk, végül kevés balzsamecettel meglocsoljuk. Tálalás előtt langyosan kínáljuk.



Tölgyfa levél saláta málna–mustáros vinaigrette-tel

Hozzávalók:

    málnamustár
  • 1 fej tölgyfa saláta (zöld vagy piros)

  • 1 marék friss málna

  • 1 tk dijoni mustár

  • 1 ek málnaecet vagy balzsamecet

  • 3 ek olívaolaj

  • só, bors

Elkészítés:
A vinaigrette-hez keverjük el a mustárt az ecettel, majd habverővel adagoljuk hozzá az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, végül a salátára öntjük, és pár szem friss málnával díszítjük.




Az egész étel gyönyörűen mutat tányérra rendezve vagy akár közösen kínált formában is. A sült zöldségek és a tutti frutti színesen keretezik a húsos elemeket, míg a saláta friss zárása a menünek. Díszítéshez használhatunk zsályalevelet, mentalevelet vagy akár ehető virágokat is


Menütervezet:a vacsorához 6 + 5 személyre



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...