Kovászos uborka levese
itt még érik a kovászos uborka |
Napok óta szemezek már a gondosan dobozba zárt kovászos uborkáimmal a hűtőben . Kéne vele valamit kezdeni, kínáltam már a nálunk megszokott módon, de valahogy még a környezetem barátkozik az ízével, nem aratott átütő sikert, pedig egész jól sikerült. Egymagam meg kevés vagyok a teljes mennyiség elfogyasztásához. Mi lenne ha ......???
Kipróbálom én a magam kovászos uborka levesét!
Személyenként egy kovászos uborkát levével együtt és kb 1,5 dl joghurttal uborkánként összeturmixoltam , gondolkodtam soká tegyek -e hozzá bazsalikomot is, de aztán elvetettem. Leveses csészébe öntve betétnek friss paradicsomhús metéltet tettem bele, végül mégis kínáltam hozzá petrezselyem és friss bazsalikom levélkéket mivel ez most "mini bazsalikomról "való, így csak egyszerűen leszedtem a száráról nem is vágtam össze . Külön tálkában reszelt parmazánt is tettem mellé.
.
Kínálható mellé sonka chips,bazsalikomos pesto, aszalt paradicsom is.
.
Zsályás-cukkinis-,vajas spagetti, paradicsommal
A cukkiniket csíkokra vágva megforgatom felforrósított olíva olajon, rádobom a zsálya levélkéket is, közben megláttam a száradásnak indult erős paprikákat, hirtelen jött ötletből egy felet abból is beledobtam,( az idén nagyon erősek a paprikák, de vásárláskor képtelen vagyok ellenállni, így mindig van itthon felesleg ezért úgy döntöttem szárítom őket paprika pehelynek ), vajat adok bele, közben kifőzöm a spagettit sós vízben. Mind a spagetti mint a cukkini akkor jó szerintem ha roppan a fogunk alatt, nem szabad túl főzni.
A leszűrt spagettit beleforgatom a cukkinibe.Tálaláskor még egy kis szeletke vajat adok rá, a kellemes lágy íz érdekében. Végül megszórom egy citrom cikk apróra vágott héjával.
Felhasználtam az elkészítés során az alábbiakat:
- 1 kg cukkini
- 50 g vaj
- fél maroknyi zsálya
- 500 g spagetti
- só
- paradicsom
- erős paprika 1/2 cső
A mini bazsalikom az teraszon ilyen nagy bokorrá nőtt a kertben .
Zsálya, Salvia officinalis , kerti fűszernövény, a Labiate azaz ajakosvirágúak családjába tartozik. Dél Európa karsztos vidékein vadon tömegesen terem. Levelei lándzsa,vagy hosszúkás tojásdad alakúak, tompa csúcsúak, aprón csipkésszélű molyhos szőrökkel sűrűn borítottak szürkészöld , vagy fehér színűek. A gyógyászatban fertőtlenítésre használják.Illóolajat a muskotályzsályából állítanak elő.A konyhában használt termesztett zsálya igen átható illatú, kesernyésen aromás és kámfor tartalmú.
Húsokhoz töltelékekhez is remekül illik.
balra elől bazsalikom mögötte jobbra a zsálya salvia officinalis |
Bazsalikom, ocimum basilicum, hívják még német borsnak és királyfűnek is. Szintén a Labiate azaz ajakos virágúak családjából. Ázsia , Amerika és Afrika melegebb vidékein honos, sokfelé- nálunk is nem csupán a kertekben hanem nagyobb területeken termesztett, kellemes illatú egyéves fűszernövény. Levelei nyelesek 4-5 cm hosszúak,széles vagy keskenyebb tojásdad, hegyes csúcsos ,gyéren fogacskás szélű, kanalasan behajtott.Fűszerként a leveleket és virágot is használjuk.
Leginkább mediterrán jellegű ételekhez, paradicsom fűszereként , fokhagymával, salátákhoz, tésztákhoz,és a híres pesto alapanyagaként ismert.
Frissen és szárított formában egyaránt felhasználjuk.
A gyógyászatban köhögés csillapításra, idegnyugtatóként, étvágyjavításra , sőt tejszaporításra is alkalmazzák teáját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése