2010. augusztus 9., hétfő

Isten hozott Ilija


mezze

avagy az előétel sok-sok féle harapnivaló ital mellé ,most rakija, azaz törköly pálinka és limonádé volt  a kínálat
a kettő keverékéből remek koktail kerekedett
friss paradicsom ,uborka szeletek natúr
mángoldos-sajtos rétes
azaz a
pite






a kis tálkában sült paprika szeletek tejfölben érlelve
Ez  a hétvége ünnepek sora lett ---megszületett a sógoromék második unokája, kisfiú.Boldogan ültek az ünnepi ebédhez a dédszülők és nagyszülők  velünk együtt,a szűkebb családdal,  akikkel  szerették volna megosztani  örömüket. A rögtönzött kerti asztalt a mogyoró bokor árnyékában állítottuk fel a meleg napsugarak elől menekülve több -kevesebb sikerrel, így előkerült hamarosan a napernyő is leárnyékolva  a még napos sarkokat.Az asztal ideális méretűre sikeredett, ám lefényképezni nem sikerült  teljes egészében .
Az elengedhetetlen "prsuta" a levegőn szárított sonka, minden valamire való ünnepi asztalon megtalálható ezen  a vidéken. Idény zöldség is kerül mindig mellé.
A sós rétesek úgyszintén, fehér sajttal,mángolddal töltik a leggyakrabban. Érdekes módon a hagyományokat tiszteletben tartók a sós rétest, itt ezt hívják pitének, nem az előételek közt kínálják, hanem  főfogás után szolgálják fel.



sült paprika "klasszikus módon"
mármint a piros, a fehér bogyiszlói azaz erős(talán  mi tiszteletünkre


a fő étel :sülthús és tepsis krumpli és "sataras"

)

" szataras" azaz a szerb lecsó


ez már a desszert

sok-sok dióval készült ez  sütemény


körte-nektarin szeletkék


dinnye szezonban  a befejező fogás mi is lehetne más?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...