2010. augusztus 21., szombat

szeder


Ilyenkor augusztusban érik ez a málnához nagyon  hasonló gyümölcs.

Nem csoda, hogy hasonlítanak,  hisz egy családból származnak  Rosaceae  (azaz rózsafélék), és  mindkettőnél egyetlen virágukból fejlődik ki az apró csonthéjas terméscsoport, ami  a szeder esetében érett állapotban egész feketés színű, kissé fanyar savanykás íze van.
 Erdő széleken, árok parton nő vadon, de egyre több helyen termesztik is.
A málnánál jobban szállítható,  kevésbé érzékeny.
Antioxidánsokban ( ennek köszönhető  bőr fiatalító hatása  ! ), flavoidokban is gazdag ,tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, mangánt, rezet is. Sok A vitamint és C valamint B vitamint, riboflavint pantoténsavat és niacint is.
Levele gyógynövény alapanyag. Hippokrates  már i.e 400.--ban említi  gyógyító hatását.
Vércukorszint csökkentő hatása is ismeretes, főzete gyulladás csökkentő.
Gyümölcsét legjobb frissen fogyasztani.








 

Ezért egy részét joghurttal mézzel  fél lime levével turmixoltam lett
belőle  fagylalt öntet,








 és jégkrém, a joghurtot elhagyva kevés fekete- ribizli likőrrel
( Creme de  Cassis) kikeverve -fagyasztva  granita





 a maradék   pedig  dekoráció a túrós batyu n.


Ehhez kész leveles tésztát használtam  így csak azt kellett megvárni  míg felenged ,majd kinyújtani  kijelölni  a négyzeteket  attól függően milyen nagy  batyut szeretnénk a közepére halmozni  túrós tölteléket.a négy saroknál  összecsípve kialakítani a batyu formát és  sütő papírral kibélelt  sütőlemezen már mehet is sülni.
A töltelékhez a túrót célszerű krémesíteni  ha szükséges némi tejszínt is lehet ehhez használni,  vaníliás cukorral, reszelt citrom héjjal ízesíteni rumba áztatott mazsolával kissé megbolondítani.Aki édesebben szereti természetesen  tegyen bele több cukrot  én általában  minimálisan használok  még süteményekhez is .

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly