......megcsináltam, ilyen lett ! Már mint a" betütészta "-nál
http://betu-teszta.blogspot.com/2010/09/zsalyas-linzer.html látott zsályás linzer, a debreceni néni Csordás Dánielné receptje.
Zsálya van még mindig a teraszon, az ötlet nagyon vonzott, már többször is gondoltam rá, most azonban eljött a cselekvés ideje is. A kisfiam egyik tanító nénije búcsúzik a gyerekektől, egy ideig otthon marad, kisbabát vár így evvel a süteménnyel köszöntünk el Tőle.
Az arányokat nagyon jól eltaláltam, a tészta jól sikerült, nem kellett a tejet sem hozzáadni elég volt a vaj és tojás, sima szép lett így is, jól lehetett vele dolgozni. Hajdina lisztre cseréltem az eredeti receptben szereplő kukorica lisztet. Talán ettől lett simább, könnyebben kezelhető .
A lisztet ajándékban kaptam
A lisztet ajándékban kaptam
ilyen csinos kis zsákocskában van a hajdina liszt |
nemrég, és bár kóstoltam már belőle készült palacsintát és spenótos lepényt is, magam még nem dolgoztam vele korábban.
Én így csináltam :
- Hozzávalók :
- 300 g.liszt
- 250 g vaj (hűtőben tartott!)
- 1 db tojás
- 80 g hajdina liszt
- 80 g cukor
- egész zsálya levél
- aprított friss zsálya levél
Gyors mozdulatokkal a fentieket sima tésztává gyúrjuk az egész levelek kivételével, fóliában, hűtőben pihentetjük kb 1/2 órát, kinyújtjuk, formázzuk, azaz most én derelye vágóval négyzeteket alakítottam ki belőlük. Minden második tetejére zsálya levélkét ültettem, forró sütőben sütőpapírral bélelt lemezen sütöttem kb. 12-14 percig. A sima lapokat zsálya mézzel megkenve összeragasztottam kettőt -kettőt úgy, hogy felül a levélkés legyen .
A lekvár helyett mézzel ragasztottam össze a két darabot mert nekem az október eleji méz vásáron sikerült zsálya mézet is találnom, nem sok van belőle, de azért legalább egy termelő mindig hoz a vásárra.Gondoltam ez illik most legjobban ehhez a különleges süteményhez .
Amit nem vittünk el azt sütőtök habbal töltöttem meg. Nagyon kellemes ízhatás így együtt sütőtök -zsálya - narancshéj. Érdemes kipróbálni! A sütőtököt sütőben megsütöm, belsejét kikaparom mixelem reszelt narancshéjjal, fahéjjal szerecsendióval, vaníliás cukorral, ízesítettem, tejszínt adok hozzá és habbá verem evvel töltöm a linzer tésztát .
útra készen a sütemények |
A fahéjas almás rózsát próbáltam már a nyár végén készíteni, mert nagyon meg tetszett igen mutatós akkor egy "elnyúlás" következtében remek borkorcsolya lett belőle, most jobban figyeltem és íme a desszert azaz az édes változata.
A recept számos blogban megtalálható azért teszem csak ide mert ha évek múlva vissza nézem innen egyszerűbb lesz megtalálni
Ez utóbbi esetben hagyjuk felengedni szoba hőmérsékletre a leveles tésztát mielőtt dolgozni kezdünk vele.
Kiterítjük vékonyra kinyújtjuk és 3-4 cm széles csíkokat vágunk belőle derelye vágóval.
Erre helyezzük sorban az előkészített lecsöpögtetett, almákat.
Az almákat enyhén meg kell párolni ,hogy ne törjenek könnyebben formázhassuk a rózsákat.
A tészta csíkokat meghintjük fahéj és szerecsendió reszelék keverékével.
majd feltekerjük ,rózsaformára igazítjuk és előmelegített sütőben sütőpapírral beterített lemezen 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt porcukorral sűrűn meghintjük.
Teához kávéhoz őszi délutánokon ideális.
hozzávalói :
- leveles tészta 500 g
- 250 g alma
- fahéj
- szerecsendió
- citromlé
- porcukor
(A szeletelt almákat fahéjas vízben pár percig előfőztem )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése