Már nem titok !
Meg van az idei ország tortája ...
"A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve."-olvasható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján .
Ez a veszprémi cukrászmester Pintér Zsolt által megálmodott
SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, amit már a hétvégétől augusztus 20.-tól meg is kóstolhatunk.
3 db 16 szeletes 22 cm átmérőjű tortához
0,4 kg hámozott,reszelt ( Jonatán vagy Idared) alma
1 citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
A mákot , a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük,,majd óvatosan
hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
Olajozott lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú
tortalapot kenünk.
200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük.Sütés után alávágunk.
Csak közvetlen a betöltés előtt szúrjuk
ki,mivel laza szerkezet miatt esetleg zsugorodhat a lap.
Így akár 1-2 napppal előre kisüthetjük a masszát.
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
A többi tejet , a cukrot, és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk,
majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgája
keveréket besűrítjük.Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál,
mert nem akartunk egyéb kötőanyagot felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
(A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtalmú tejszínt ajánlunk)
Almatöltelék :
1,5 kg reszelt hámozott alma ( Jonatán vagy Idared)
0,15 kg vaj
0,15 kg cukor
1,5 dkg őrölt fahéj
2 db citrom
Az almákat meghámozzuk,lereszeljük, a cukorral 2 citrom levével,fahéjjal vajon
megpároljuk,majd kihűtjük.
Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém -és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém
2 réteg egyenként 30-31 dkg almatöltelék
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti,ha almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltünk (talán egyszerűbb kézzel elsimítani)
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3.lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük,majd a maradék krémből a tetejét az oldalát lekenjük.
Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük.Miután kihűlt,vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.
A kész tortát 16 szeletre felvágjuk,vaxoljuk.
Szeletenként krémstuffokkal és a mákos alma szeletekkel díszítjük.
Már csak pár nap és a cukrászdák kínálatában valamint az Magyar Ízek Utcáján a
Szabolcsi almás máktorta 2012. év Magyarországtortája !
Az idén először cukormentes ország tortája is készült, szintén az alma a főszereplője :
Cukormentes almatorta egressel
a Zila kávéház receptje szerint .A recept az Egy csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével és ellenőrzésével készült .
Hozzávalók egy darab 16 szeletes tortához
Egy szelet 25,6 gramm szénhidrátot és 309 kcal energiát tartalmaz.
Meg van az idei ország tortája ...
"A nyertes torta a rendkívül zamatos magyar alma és a hazai konyhák kedvelt és egészséges alapanyaga, a mák kombinációjával alkot harmonikus íz kombinációt, egy kis fahéjjal és vaníliával megfűszerezve."-olvasható a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete honlapján .
Ez a veszprémi cukrászmester Pintér Zsolt által megálmodott
SZABOLCSI ALMÁS MÁKTORTA, amit már a hétvégétől augusztus 20.-tól meg is kóstolhatunk.
3 db 16 szeletes 22 cm átmérőjű tortához
Tészta :
1,6 kg tojásfehérje
1 kg kristálycukor
0,6 kg darált, hőkezelt mák
0,2 kg édes morzsa
1,6 kg tojásfehérje
1 kg kristálycukor
0,6 kg darált, hőkezelt mák
0,2 kg édes morzsa
1 citrom reszelt héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
A mákot , a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük,,majd óvatosan
hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
Olajozott lisztezett sütőlemezekre 18 db doboslap vastagságú
tortalapot kenünk.
200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük.Sütés után alávágunk.
Csak közvetlen a betöltés előtt szúrjuk
ki,mivel laza szerkezet miatt esetleg zsugorodhat a lap.
Így akár 1-2 napppal előre kisüthetjük a masszát.
Krém
1,8 l tej
0,39 kg cukor
0,21 kg kukorica keményítő
9 db tojás sárgája
1 db vaníliarúd
0,75 kg tejszínhab( 35%-os állati )
1,8 l tej
0,39 kg cukor
0,21 kg kukorica keményítő
9 db tojás sárgája
1 db vaníliarúd
0,75 kg tejszínhab( 35%-os állati )
A többi tejet , a cukrot, és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk,
majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárgája
keveréket besűrítjük.Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál,
mert nem akartunk egyéb kötőanyagot felhasználni a torta elkészítéséhez.
A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
(A jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtalmú tejszínt ajánlunk)
.
1,5 kg reszelt hámozott alma ( Jonatán vagy Idared)
0,15 kg vaj
0,15 kg cukor
1,5 dkg őrölt fahéj
2 db citrom
Az almákat meghámozzuk,lereszeljük, a cukorral 2 citrom levével,fahéjjal vajon
megpároljuk,majd kihűtjük.
Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém -és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22 dkg tejszínnel lazított krém
2 réteg egyenként 30-31 dkg almatöltelék
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti,ha almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltünk (talán egyszerűbb kézzel elsimítani)
Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3.lapot.
Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot.
Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is.
Kicsit dermesztjük,majd a maradék krémből a tetejét az oldalát lekenjük.
Díszítés:
A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk.
Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével
megdinszteljük.Miután kihűlt,vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk.
A kész tortát 16 szeletre felvágjuk,vaxoljuk.
Szeletenként krémstuffokkal és a mákos alma szeletekkel díszítjük.
Már csak pár nap és a cukrászdák kínálatában valamint az Magyar Ízek Utcáján a
Szabolcsi almás máktorta 2012. év Magyarországtortája !
Cukormentes almatorta egressel
a Zila kávéház receptje szerint .A recept az Egy csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével és ellenőrzésével készült .
Hozzávalók egy darab 16 szeletes tortához
Egy szelet 25,6 gramm szénhidrátot és 309 kcal energiát tartalmaz.
Piskóta
egész tojás 125 g
nyírfacukor 100 g
eritritol 50 g
teljes kiőrlésű búzaliszt 175 g
darált dió 50 g
reszelt alma 320 g
zabpehely 25 g
olvasztott vaj 40 g
citrom reszelt héja és leve 1 db
só, őrölt fahéj, sütőpor
csipet
Krém
fügecukor 190 g
eritritol 50g
alma 300 g
citrom resz. héja és leve 1 db
vaj 50 g
tojássárgája 100 g
pörkölt darált dió 80 g
vaníliarúd 1 db
tejszin áll. 350 g
diab. Fehér csoki 30 g
zselatin 40 g
Egrespüré
egres 300 g
eritritol 15 g
pektin 7,5 g
Technológiai leírás
A piskóta felverthez 3 db 16 szeletes piskótakarikát (23 cm átm.) kenünk ki belőle, a sütőt 200 °C-ra melegítjük.
Az almák csumáját kivágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Rátesszük a reszelt citrom héját és levét, ill. a zabpelyhet. Az egész tojásokat a nyírfacukorral és az eritritollal felverjük. Mikor a tojásokat felvertük, hozzáadjuk a reszelt almát, a szárazanyagokat és végül az olvasztott vajat. A kész masszát kikenjük és kb. 18 percig sütjük.
Az egrest az eritritol 2/3-ával feltesszük főzni. Mikor az eritritol megolvadt, botmixerrel pürévé aprítjuk. A maradék eritritolt elkeverjük a pektinnel és mikor az egres forr, akkor hozzáadjuk és 1-2 percig főzzük. Hűtőbe tesszük és addig elkészítjük a krémet.
A krémhez az almát szintén kicsumázzuk, hasábburgonyanyomón átnyomjuk és szintén rátesszük a citrom héját és levét. A fügecukrot karamellizáljuk és mikor elérte a kívánt színt, hozzátesszük a vajat, ill. az almát és enyhén puhára pároljuk. Miután kész, leszűrjük és a leszűrt léhez hozzáadjuk a kikapart vaníliarúdat és feltesszük főni és a tojássárgájával 83 °C-ra befőzzük. Miután megvan, hozzátesszük a már vízzel összekevert zselatint. A kihűlt alaphoz hozzátesszük az olvasztott csokoládét, pörkölt diót és végül a habbá vert tejszínt.
A töltésnél az egrespürét a három lapra szétkenjük és a karamellkrémet a három lap közé töltjük. A tetejét szintén megkenjük krémmel, az oldalát is. Ha a tortánk kifagyott, az oldalát pörkölt dióval panírozzuk és almachips-szel
Forrás /foto: Zila kávéház,Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Köszi a recepteket:)
VálaszTörlés