2024. január 30., kedd

Quattro formaggi, azaz a 4 sajt mártás

Könnyű, gyors, garantáltan sikeres  fogás a pasta  quattro formaggi.


Néhány éve meglepődve hallgattam   egyik ismerősünket  aki    4 sajt mártást készült  venni  a  tésztához, a boltban. Nem értettem  miért ? Amíg fő  a tészta   a szósz  is elkészül  szinte  csak a sajtokat kell összemelegíteni vagy tévednék ?




Szeretjük a quattro formaggi-t, azaz  a 4 sajt mártást  ahogy szeretjük a  jó sajtokat, így  ezt a mártást is.

Bármilyen pastával / tésztával készíthető,  spagettivel,  tagliatalle-val,  fussilivel. pennével is  tálalhatjuk,amihez kedvünk támad vagy van otthon. Amíg  a tészta fő  a mártás elkészíthető,  szinte csak össze kell melegíteni  a  sajtokat,   ez ugye nem is olyan nehéz, akár kezdő háziasszonyok is próbálkozhatnak vele.





Ha szeretjük a  fokhagymát választhatjuk ezt  a  változatot is:

Kevés vajon  fokhagymát, tavasszal természetesen   friss zsenge új fokhagymát ( zöld szárával együtt )  megfutattunk . De akár ez a lépés el is maradhat. Ha mégsem, akkor  a megmosott   fokhagymát  vágjuk minnél apróbbra miellőtt   a vajra tennénk, aztán ügyeljünk rá, hogy ne  barnuljon  meg,  ne   kapjon színt, ezért lassú tűzön ( alacson lángon   ) dolgozzunk.

Vagy ha inkább fokhagyma nélkül szeretnénk, akkor innen  indul a recept.

A sajtokat morzsoljuk, daraboljuk, reszeljük le fajtától függően   és  miután  a vajas  serpenyőbe tettük  kevergessük, adjuk alá kevés  tejet is,  én nem sóznám,  de  reszelt  szerecsendióval meghintem  és  talán egy kevés frissen őrölt  borssal is, hangulat kérdése   egy öntetnyi fehérbor  vagy a tészta főzőleve kerül-e  bele. 
Amint elkészült, a kész mártás krémes, kevés vajjal és tejszínnel még   állíthatunk az állagán, selymességén.
Ha azonban túl zsírosak a sajtok bánjunk óvatosan  a tejszínnel, ne váljon  túl töménnyé   a quattro formaggi mártásunk. A tészta főzővizéből viszont adhatunk pár kanállal hozzá ha úgy látjuk.
Közben  ha a tészta is kifőtt  "fogkeményre "most is mint mindig,   al dente. A frissen főtt forró tésztát kevejük lazán bele  a mártásba és már tálalhatjuk is . Frissen őrölt borssal tetszés szerint hintsük meg  a tányéron .

 
 Hozzávalók:

  • 320 g penne rigatte
  • 30 g vaj 
  • 80 g Parmiaggo reggiano 
  • 100 gorgonzola
  • 80 g félkemény tehéntejból készült sajt pl:  Gruyera, Ementáli,
  • 80 g félpuha érlelt sajt  ( pl  Camembert,   Brie
  • 2 dl tej 
  • 1 dl tejszín
  •  csipet szerecsendió
  •  ízlés szerinti só
  •  tetszés szerinti frissen őrölt bors




Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...