Gyermekkori emlék ez is, Anyám főzte,általában munka után gyorsan, vacsorára, mert Ők így szerették Apámmal. Rendszerint akkor készült amikor a krumplis pogácsa. Ez utóbbi lapos, talán zsírban sült pogácsa féle, aminek az alapanyaga a főtt krumpli, és hogy az értékes főzőlé ne kerüljön kidobásba, ne vesszen kárba ebből készítette Anyu azt a bizonyos levest. Bőven tett bele fokhagymát ez adta meg az aromáját, pirospaprikás rántással csinálta, de nekem akkoriban nem volt ínyemre. Feledés be is merült, míg lám egy napon ha nem is eredeti formájában de "rokona " megjelent a mi konyhánkban is.
sütőben sült mustáros krumpli |
A mustáros krumpli az oka, ami megmaradt az előző napi ebédről, az lett az alapja, amolyan újra hasznosítás, ez most nagyon divatos minden területen. A fokhagymát kevés olívaolajon megfuttattam, felöntöttem hideg vízzel, mintha fokhagyma leves készülne, de most a krumpli hasábokkal gazdagítva, lassú tűzön főzve. Ízlés szerint sózva, tálalás előtt turmixolva .
Egyszerű leves, terveztem bele tejszínt, mint a krémlevesekbe az illik, de a végén elálltam tőle.
Kolbász "chips"-szel tálaltam, forrón |
A krumplilé-levest én is sokat készítettem. Én ugyan rántást nem tettem bele, hanem reszelt tésztát, de az én gyerekeim szerették. Igaz, nem olyan régen mondták, hogy arról lehetett tudni, hogy szombat van, hogy nálunk ez a leves volt, és krumplis lepény:))
VálaszTörlésAz én "modernizált " levesemből is kimaradt a rántás igaz került bele krumpli, nem csak a leve, az sűrítette. Lehet a mi pogácsánk is inkább "mini" lepény volt ?
VálaszTörlésLehetséges:) Nem tudom:)
VálaszTörlés