2019. november 28., csütörtök

Libamáj rántva



A libamáj hungaricum, jut eszembe először, bár a  francia konyha  szintúgy kedveli mint  a magyar. Számtalan  ínycsiklandozó fogás készülhet belőle.



A ludas kásától kezdve a  pástétomon keresztül a  borzselében kínált libamájig  hosszú lenne a sor ha mindent fel szeretnénk sorolni.
Rántott libamájjal talán nem túl gyakran találkozunk  még az éttermek étlapjain sem.
Mi anno a ráckevei  Savoyai kastélyban  ettünk  többször is, nagyon sajnáljuk, hogy bezárták  a kastélyszállót  és jelenleg nem látogatható sem az épület sem a park.
A bécsi szelet, rántott szelet mellett   az ünnepi fogások közt  is szerepelhetne  a ritka alkalommal készített rántott libamáj.
Megkockáztatom  a karácsonyi  ünnepi ebéd fénypontja lehetne  ha  szokásos rántott hús helyett  libamájat paníroznánk ez alkalommal.


libamáj rántva


Libamájhoz eleve nem jutunk gyakran ezért is  ünnep amikor asztalra kerül.
Elkészítése  a fent említett panírozott húsokkal teljesen  megegyező.
Amikor  felszeleteljük és kiklopfoljuk  ügyeljünk rá, ne roncsoljuk a májat.
A többi a már ismert módon történik,  lisztbe,  tojásba  és zsemle/kenyér morzsába forgatjuk, majd bő forró zsiradékban  kisütjük  mindkét oldalát. A kész rántott libamáj szeletekről felitatjuk a  felesleges zsiradékot   és forrón, frissen tálaljuk.



rántott libamáj




Ha azonban a hagyományos  zsemlemorzsát is felcseréljük panko morzsára  akkor igazán különleges fogással lephetjük meg  a családot,a vendégeket. Érdemes tenni egy próbát!
A panko tulajdonképp egy  olyan kenyérmorzsa  ami kicsit  durvább, szemcsésebb mint  a megszokott   zsemlemorzsa. A nagyobb morzsa miatt nem lesz olyan egyenletes  a  kész sült felülete.
Ha panko morzsában sütünk  akkor  a panírozáshoz ne egész tojást használjunk hanem csak tojássárgáját ez sűrűbb bevonatot képez, süthetjük bátran kevés zsiradékban  a serpenyőben  a panko morzsa kiválóan alkalmas kevés zsiradékban való sütéshez.Az eredeti  japán panko morzsa világos és puha, levegős.  Természetesen lehetőség szerint  most is  a  házi sütésű saját kenyeret ajánlom  alapanyagnak és ebből  saját készítésű panko morzsát. Ha valakinek nem lenne  módja rá  akkor lehetőség van  üzletben is megvásárolni a kész panko morzsát,  bár szerintem  érdemes magunk próbálkozni az elkészítése nem okozhat gondot egy háziasszonynak  és legalább tudjuk mi van benne, szerintem  finomabb is. Érdemes rászánni egy kis időt a panko morzsa elkészítésére!

Ha panko morzsába panírozunk  a ropogós külső  kevésbé szívja magába  a zsíradékot,  tehát duplán jól járunk .
  
Télen nálunk fűszeres ecetes szilva jár  a rántott libamáj mellé,ősszel azonban   füge jam és fügés lilahagyma lekvár vagy körte szósz .



rántott libamáj szeletek


Hozzávalók:


  • 600 g libamáj
  • 50 g liszt 
  • 150 g zsemlemorzsa,kenyér morzsa vagy panko morzsa
  • 2 tojás
  • 150 g zsiradék ( olaj ,sertészsír ,kókuszolaj) 

A libamájakat  egyenlő szeletekre vágjuk,gyengéden  megveregethetjük őket   ( kiklopfoljuk )  hogy ne legyenek túl vastagok a libamáj szeletek, de dolgozzunk nagyon óvatosan, ne törjük  a májat össze. Először forgassuk  lisztbe majd enyhén sós felvert tojásba, végül a morzsába.Ugyan úgy  járunk el  mint  amikor rántott húst bécsi szeletet készítünk. Forró zsiradékban  kisütjük,  az egyik oldalát fedő alatt, majd miután megfordítottuk  a másik oldalára  a panírozott libamáj szeleteket  már fedő nélkül sütjük  tovább, míg szépen meg nem pirul  a prézli.
Papírtörlőre szedjük a  felesleges zsiradékot felitatjuk róla és forrón tálal.

Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...