2019. január 18., péntek

Soproni babsterc


Ezt az ételt hagyományosan paradicsomlevessel tálalták. A gazdagabb emberek pörkölthöz fogyasztották. Manapság, tejjel, aludt tejjel, kompóttal vagy uborkasalátával fogyasztjuk.

Vajon  melyik  ételről lehet szó ?
Ez  a   poncichterek kedvenc eledele  a  babsterc!


babsterc


A poncichter szó soproni németajkú szőlősgazdát jelent, és a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból ered. Az elnevezés eredetileg csúfnév volt, de később általánossá vált és egyre inkább a gazda szorgalmát jelképezte. Arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek, a szőlőtőkék közötti árnyékban. Mivel a bab  nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet sem zavarta, és – egy szintén nem elhanyagolható szempont – az így megtermelt bab után nem kellett semmilyen adót fizetni. Ebből a babból készülnek ma is a jellegzetes soproni ételek, mint a babsterc, babos pogácsa vagy a babos rétes.

Hozzávalók: 


  • 200 g szárazbab, 
  • 200 g liszt 
  • 200g zsír / olaj

Elkészítése: 

A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, majd másnap kevés sóval ízesítve puhára főzzük.


A lisztet száraz serpenyőben, takaréklángon folyamatos kevergetés mellett szépen megpirítjuk,ügyelve  rá nehogy odakapjon megégjen . Pirítás közben a lisztet érdemes többször átszitálni így nem lesz csomós. Forró  zsírt vagy olajat öntünk hozzá, átkeverjük, majd 3-4 dl babfőzőlével felengedjük és a leszűrt babszemeket beleforgatjuk.   Tálalás előtt serpenyőben ismét felmelegítjük, sőt egy picit meg is piríthatjuk.

babsterc


A pirított lisztnek diós, mogyorós íze lesz, a  bab  gesztenyés, édeskéssé válik a babstercben.


Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/




1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...