Ezt az ételt hagyományosan paradicsomlevessel tálalták. A
gazdagabb emberek pörkölthöz fogyasztották. Manapság, tejjel, aludt tejjel,
kompóttal vagy uborkasalátával fogyasztjuk.
Vajon melyik ételről lehet szó ?
Ez a poncichterek kedvenc eledele a babsterc!
A poncichter szó soproni németajkú szőlősgazdát jelent, és a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból ered. Az elnevezés eredetileg csúfnév volt, de később általánossá vált és egyre inkább a gazda szorgalmát jelképezte. Arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek, a szőlőtőkék közötti árnyékban. Mivel a bab nem árnyékolta be a szőlőt, a szüretet sem zavarta, és – egy szintén nem elhanyagolható szempont – az így megtermelt bab után nem kellett semmilyen adót fizetni. Ebből a babból készülnek ma is a jellegzetes soproni ételek, mint a babsterc, babos pogácsa vagy a babos rétes.
Hozzávalók:
- 200 g szárazbab,
- 200 g liszt
- 200g zsír / olaj
- só
Elkészítése:
A babot egy éjszakára hideg vízben áztatjuk, majd másnap kevés sóval ízesítve puhára főzzük.
A lisztet száraz serpenyőben, takaréklángon folyamatos
kevergetés mellett szépen megpirítjuk,ügyelve rá nehogy odakapjon megégjen . Pirítás közben a lisztet érdemes
többször átszitálni így nem lesz csomós. Forró zsírt vagy olajat öntünk
hozzá, átkeverjük, majd 3-4 dl babfőzőlével felengedjük és a leszűrt babszemeket beleforgatjuk. Tálalás
előtt serpenyőben ismét felmelegítjük, sőt egy picit meg is piríthatjuk.
A pirított lisztnek diós, mogyorós íze lesz, a bab gesztenyés, édeskéssé válik a babstercben.

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Fincsi. 40 éve készítem, Anyutól tanultam.
VálaszTörlés