Pékségem / házi kenyerek ,péksütemények

Hajdanán heti egyszer sütöttek kenyeret  a háztartásokban. Komoly és nagy munka volt, kézzel dagasztották, ún . dagasztó teknőben  "míg  a plafonról nem  kezd csöpögni a víz " addig kellett dolgozni a tésztát. A kisült kenyér illata, íze utánozhattalan. Én még ahhoz  aszerencsés generációhoz tartozom akinek  nagymamája sütött kenyeret. Horduk a  pékhez, ahol kemencében sült  a házikenyérünk, gyakran burgonyás ahogy emlékszem és még ha erősen visszagondolok látom magam előtt a hatamas karéj kenyereket amit kanyarintottak  a frissen sült  kenyérből.  Manapság egyre divatosabb a házisütés,  újból sokan  maguk sütik a kenyeret otthon  a receptek és módszerek változatosak.Többen  kísérleteznek kovászos kenyérrel és különböző ízesításű kenyerek sem  idegenek már.
Én is  igyekszem  kikísérletezni a  legjobb kenyeret,  számtalan változatot kipróbáltam már és újabb és  újabb ízek várnak még  kipróbálásra, a lehetőség  sora végtelen. Mert, igen  a kenyeret is  szabad  fűszerezni, ezt -azt hozzáadni.Süt díszsíteni dekorálni is!   
Házi kenyereim, adalékmentesek , ugye ez természetesen magától érthető, hisz minek is tennék bele   ízfokozót,  tartósítószert, további  adalékot,  viszont  kerül bele   időnként  fűszer, mint kömény, rozmaring, bazsalikom, levendula  vagy   dió, aszalt paradicsom,  olívabogyó, füge és sok más finomság. Naponta, két naponta készülnek,  natúr vagy ízesített, fűszerezett formában nálunk  a kenyerek. Használok  többfajta lisztet is   néha fehér lisztből, de többnyire  teljeskiőrlésű, időnként tönköly búza lisztből,   gyakran rozslisztből sütök kenyeret vagy  kukorica lisztből. Igen kedveltek  a zöld fűszeres, diós, magvas és sütőtökös  változatok.
Van, hogy több fajta lisztet is használok egyszerre.
A péksütemények és  uzsonna sütemények is gyakran fűszerezett tésztából készülnek, nagyon  szeretjük  az ánizsos kalácsot, kuglófot, de a kuglófba gyakran  kerül kakaó vagy csokoládé és mazsola is természetesen.
Többnyire kelt tésztát használok ami készülhet élesztővel, kovászal, vadkovásszal egyaránt.
Ezen az oldalon megpróbálom  felsorakoztatni az általam készítette kenyereket,  péksüteményeket és összefoglalnia  a kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalókat .

A  kenyér receptek is  elérhetőek, a képek alatti feliratra kattintva.
 (  a Pékségem/ házi kenyerek, péksütemények oldal  rendre bővül, feltöltése folyamatos)

 

Összefoglaló a kenyerekről
  • A rozsliszből készül kenyerek sokkal tömörebbek, héja és belezete  sötét színű, íze sokkal teltebb .Tápértéke 2.3-szorosa  a fehér kenyérének.Tele van értékes tápanyagokkal ásványi anyagokkal rosttal és a jóllakottság érzete is hosszabb a rozskenyér fogyasztása után. Midebből levonhatjuk azt  a következtetést  rozskenyér nagyon egészséges.További előnye az is, a  rozs kenyerek tovább maradnak frissek .A rozskenyér  tésztájának összeállítása ugyan  nehezebb, minnél nagyob %-ban  használjunk rozslisztet nehezebben kezelhető  a tészta ( ragad  a kezünkhöz ).Az utóbbi időben nálunk 100%-ban rozslisztből  készülnek s  kenyerek, kis gyakorlattal bele lehet jönni,  ajánlom  mindenkinek  aki otthon süt kenyeret,   próbálja ki kizárólag rozslisztből sütni a  kemyeret,  nagyon finom lesz , megéri vesződni vele. Bátorlanalabbak először keverjék  búza liszttel, majd fokozatosan egyre  magasabb arányban növeljék a  rozsliszt tartalmat.
  • A graham lisztből készült kenyerek  sötétebb színűek, első ránézésre  azonnal   látszik a belezetükön a durva szemcsézet,  amit  ízleléskor is tapasztalunk.A graham liszt  nagy szemcséjű liszt, ezáltal a  szervezetbe jutva hosszab ideig  szívódik fel , vagyis fogyasztása után elhúzódik a teltség érzetünk, később leszünk éhesek .A teljeskiőrlésű lisztnél magasabb   a  vitamin és ásványi anyag, valamint rost tartalma.    

  • A teljeskiőrlésű lisztből készült kenyerek   tatalmazzák az egész gabonaszem őrleményét, vagyis a  korpát és csírát valamit  magbelsőt is. Ezáltal  a szénhidrátok  felszívódási idője elnyúlik, vagyis  az inzulin emelkedést mérséklik a szerveteünkben. Kenyerek képekben 

díszes ünnepi kenyér

"Cesnica" vagy a szerb  karácsonyi kenyér melyben a hagyományokhoz hűen  arany-, vagy ezüst tallér lapul(na) és aki megtalálja az   egész évben szerencsés lesz .

cesnica
Rozs cipó


Olívás görög kenyérkék
olívás kenyér

                                                               olívás kenyér
Diós-, és fügés kenyerek 


fügés kenyér szelet
Fügés kenyér

Spenótos  bazsalikomos buci

Szendvicsalapnak kiváló

Mákkal hintett briós

Szendvicsalapnak kiválóbriosche

reggeli-, uzsonna sütemény


klasszikus  uzsonna süteményMagos zsemlék


Szendvicsalapnak kiváló

 

Levendulás kifli

Szendvicsalapnak kiváló


Sütőtökös  kenyér


sütőtökös lkenyér


Indiai lepénykenyér:

Chappatti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...