Pékségem / házi kenyerek ,péksütemények

Hajdanán heti egyszer sütöttek kenyeret  a háztartásokban.Komoly és nagy munka volt kézzel dagasztották , ún . dagasztó teknőben  "míg  a plafonról nem  kezd csöpögni a víz " addig kellett dolgozni a tésztát. A kisült kenyér illata íze utánozhattalan .Manapság egytre divatosabb a házisütés  újból sokan  maguk sütik a kenyeret otthon  a receptek és módszerek változatosak.
Án is  igyekszem  kikísérletezni a  legjobb kenyeret  számtalan változatot kipróbáltam már és újabb és  újabb ízek várnak még  kipróbálásra.Mert a kenyeret is  szabad  fűszerezni  .   
Házi kenyereim, adalékmentesek , ugye ez természetesen magától érthető,hisz minek i stennék bele   ízfokozót  tartósítószert, és további  adalékot  viszont  kerül bele   időnként  fűszer, mint kömény, rozmaring , bazsalikom , levendula   vagy   dió, aszalt paradicsom ,  olívabogyó és sok más finomság. Naponta, két naponta készülnek,  natúr vagy ízesített fűszerezett formában.Használok  többfajta lisztet is   néha fehér lisztből , de többnyire  teljeskiőrlésű, időnként tönköly búza lisztből   gyakran rozslisztből sütök kenyeret.Igen kedveltek  a zöld fűszeres, diós, magvas és sütőtökös  változatok.
Van, hogy több fajta lisztet is használok egyszerre.
A péksütemények és  uzsonna sütemények is gyakran fűszerezett tésztából készülnek nagyon  szeretjük  az ánizsos kalácsot, kuglófot, de  kuglófba kerül kakaó vagy csokoládé és mazsola is természetesen.
Többnyire kelt tésztát használok ami készülhet   élesztővel, kovászal  ,vadkvásszal egyaránt.
Ezen az oldalon megpróbálom  felsorakoztatni az általam készítette kenyereket,  péksüteményeket és összefoglalnia  a kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalókat .

A  kenyér receptek  a képek alatti feliratra kattintva  elérhetőek. (  a Pékségem/ házi kenyerek, péksütemények oldal  feltöltése folyamatos)

 

Összefoglaló a kenyerekről
  • A rozsliszből készül kenyerek sokkal tömörebbek, héja és belezete  sötét színű, íze sokkal teltebb .Tápértéke 2.3-szorosa  a fehér kenyérének.Tele van értékes tápanyagokkal ásványi anyagokkal rosttal és a jóllakottság érzete is hosszabb a rozskenyér fogyasztása után. Midebből levonhatjuk azt  a következtetést  rozskenyér nagyon egészséges.További előnye az is, a  rozs kenyerek tovább maradnak frissek .A rozskenyér  tésztájának összeállítása ugyan  nehezebb, minnél nagyob %-ban  használjunk rozslisztet nehezebben kezelhető  a tészta ( ragad  a kezünkhöz ).Az utóbbi időben nálunk 100%-ban rozslisztből  készülnek s  kenyerek, kis gyakorlattal bele lehet jönni,  ajánlom  mindenkinek  aki otthon süt kenyeret,   próbálja ki kizárólag rozslisztből sütni a  kemyeret,  nagyon finom lesz , megéri vesződni vele. Bátorlanalabbak először keverjék  búza liszttel, majd fokozatosan egyre  magasabb arányban növeljék a  rozsliszt tartalmat.
  • A graham lisztből készült kenyerek  sötétebb színűek, első ránézésre  azonnal   látszik a belezetükön a durva szemcsézet,  amit  ízleléskor is tapasztalunk.A graham liszt  nagy szemcséjű liszt, ezáltal a  szervezetbe jutva hosszab ideig  szívódik fel , vagyis fogyasztása után elhúzódik a teltség érzetünk, később leszünk éhesek .A teljeskiőrlésű lisztnél magasabb   a  vitamin és ásványi anyag, valamint rost tartalma.    

  • A teljeskiőrlésű lisztből készült kenyerek   tatalmazzák az egész gabonaszem őrleményét, vagyis a  korpát és csírát valamit  magbelsőt is. Ezáltal  a szénhidrátok  felszívódási idője elnyúlik, vagyis  az inzulin emelkedést mérséklik a szerveteünkben. Kenyerek képekben Rozs cipó


Olívás görög kenyérkékSpenótos  bazsalikomos buci

Szendvicsalapnak kiváló

Mákkal hintett briós

Szendvicsalapnak kiválóbriosche

reggeli-, uzsonna sütemény


klasszikus  uzsonna süteményMagos zsemlék


Szendvicsalapnak kiváló

 

Levendulás kifli

Szendvicsalapnak kiváló


Sütőtökös  kenyér


sütőtökös lkenyér


Indiai lepénykenyér:

Chappatti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly