Hajdanán heti egyszer sütöttek kenyeret a háztartásokban. Komoly és nagy munka volt, kézzel dagasztották, ún . dagasztó teknőben "míg a plafonról nem kezd csöpögni a víz " addig kellett dolgozni a tésztát. A kisült kenyér illata, íze utánozhattalan. Én még ahhoz aszerencsés generációhoz tartozom akinek nagymamája sütött kenyeret. Horduk a pékhez, ahol kemencében sült a házikenyérünk, gyakran burgonyás ahogy emlékszem és még ha erősen visszagondolok látom magam előtt a hatamas karéj kenyereket amit kanyarintottak a frissen sült kenyérből. Manapság egyre divatosabb a házisütés, újból sokan maguk sütik a kenyeret otthon a receptek és módszerek változatosak.Többen kísérleteznek kovászos kenyérrel és különböző ízesításű kenyerek sem idegenek már.
Én is igyekszem kikísérletezni a legjobb kenyeret, számtalan változatot kipróbáltam már és újabb és újabb ízek várnak még kipróbálásra, a lehetőség sora végtelen. Mert, igen a kenyeret is szabad fűszerezni, ezt -azt hozzáadni.Süt díszsíteni dekorálni is!
Házi kenyereim, adalékmentesek , ugye ez természetesen magától érthető, hisz minek is tennék bele ízfokozót, tartósítószert, további adalékot, viszont kerül bele időnként fűszer, mint kömény, rozmaring, bazsalikom, levendula vagy dió, aszalt paradicsom, olívabogyó, füge és sok más finomság. Naponta, két naponta készülnek, natúr vagy ízesített, fűszerezett formában nálunk a kenyerek. Használok többfajta lisztet is néha fehér lisztből, de többnyire teljeskiőrlésű, időnként tönköly búza lisztből, gyakran rozslisztből sütök kenyeret vagy kukorica lisztből. Igen kedveltek a zöld fűszeres, diós, magvas és sütőtökös változatok.
Van, hogy több fajta lisztet is használok egyszerre.
A péksütemények és uzsonna sütemények is gyakran fűszerezett tésztából készülnek, nagyon szeretjük az ánizsos kalácsot, kuglófot, de a kuglófba gyakran kerül kakaó vagy csokoládé és mazsola is természetesen.
Többnyire kelt tésztát használok ami készülhet élesztővel, kovászal, vadkovásszal egyaránt.
Ezen az oldalon megpróbálom felsorakoztatni az általam készítette kenyereket, péksüteményeket és összefoglalnia a kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalókat .
A kenyér receptek is elérhetőek, a képek alatti feliratra kattintva.
Én is igyekszem kikísérletezni a legjobb kenyeret, számtalan változatot kipróbáltam már és újabb és újabb ízek várnak még kipróbálásra, a lehetőség sora végtelen. Mert, igen a kenyeret is szabad fűszerezni, ezt -azt hozzáadni.Süt díszsíteni dekorálni is!
Házi kenyereim, adalékmentesek , ugye ez természetesen magától érthető, hisz minek is tennék bele ízfokozót, tartósítószert, további adalékot, viszont kerül bele időnként fűszer, mint kömény, rozmaring, bazsalikom, levendula vagy dió, aszalt paradicsom, olívabogyó, füge és sok más finomság. Naponta, két naponta készülnek, natúr vagy ízesített, fűszerezett formában nálunk a kenyerek. Használok többfajta lisztet is néha fehér lisztből, de többnyire teljeskiőrlésű, időnként tönköly búza lisztből, gyakran rozslisztből sütök kenyeret vagy kukorica lisztből. Igen kedveltek a zöld fűszeres, diós, magvas és sütőtökös változatok.
Van, hogy több fajta lisztet is használok egyszerre.
A péksütemények és uzsonna sütemények is gyakran fűszerezett tésztából készülnek, nagyon szeretjük az ánizsos kalácsot, kuglófot, de a kuglófba gyakran kerül kakaó vagy csokoládé és mazsola is természetesen.
Többnyire kelt tésztát használok ami készülhet élesztővel, kovászal, vadkovásszal egyaránt.
Ezen az oldalon megpróbálom felsorakoztatni az általam készítette kenyereket, péksüteményeket és összefoglalnia a kenyérsütéssel kapcsolatos tudnivalókat .
A kenyér receptek is elérhetőek, a képek alatti feliratra kattintva.
Összefoglaló a kenyerekről
- A rozsliszből készül kenyerek sokkal tömörebbek, héja és belezete sötét színű, íze sokkal teltebb .Tápértéke 2.3-szorosa a fehér kenyérének.Tele van értékes tápanyagokkal ásványi anyagokkal rosttal és a jóllakottság érzete is hosszabb a rozskenyér fogyasztása után. Midebből levonhatjuk azt a következtetést rozskenyér nagyon egészséges.További előnye az is, a rozs kenyerek tovább maradnak frissek .A rozskenyér tésztájának összeállítása ugyan nehezebb, minnél nagyob %-ban használjunk rozslisztet nehezebben kezelhető a tészta ( ragad a kezünkhöz ).Az utóbbi időben nálunk 100%-ban rozslisztből készülnek s kenyerek, kis gyakorlattal bele lehet jönni, ajánlom mindenkinek aki otthon süt kenyeret, próbálja ki kizárólag rozslisztből sütni a kemyeret, nagyon finom lesz , megéri vesződni vele. Bátorlanalabbak először keverjék búza liszttel, majd fokozatosan egyre magasabb arányban növeljék a rozsliszt tartalmat.
- A graham lisztből készült kenyerek sötétebb színűek, első ránézésre azonnal látszik a belezetükön a durva szemcsézet, amit ízleléskor is tapasztalunk.A graham liszt nagy szemcséjű liszt, ezáltal a szervezetbe jutva hosszab ideig szívódik fel , vagyis fogyasztása után elhúzódik a teltség érzetünk, később leszünk éhesek .A teljeskiőrlésű lisztnél magasabb a vitamin és ásványi anyag, valamint rost tartalma.
- A teljeskiőrlésű lisztből készült kenyerek tatalmazzák az egész gabonaszem őrleményét, vagyis a korpát és csírát valamit magbelsőt is. Ezáltal a szénhidrátok felszívódási idője elnyúlik, vagyis az inzulin emelkedést mérséklik a szerveteünkben.
Kenyerek képekben
"Cesnica" vagy a szerb karácsonyi kenyér melyben a hagyományokhoz hűen arany-, vagy ezüst tallér lapul(na) és aki megtalálja az egész évben szerencsés lesz .
Rozs cipó
Olívás görög kenyérkék
olívás kenyér
![]() |
Spenótos bazsalikomos buci
Szendvicsalapnak kiváló
Mákkal hintett briós
Szendvicsalapnak kiváló
briosche
reggeli-, uzsonna sütemény
klasszikus uzsonna sütemény
Magos zsemlék
Levendulás kifli
Szendvicsalapnak kiváló
Sütőtökös kenyérChappatti |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése