Az elmúlt hetek, napok legnépszerűbb fogása a paprika lekvár volt nálunk, sajtokhoz, grillezett zöldségekhez, húsokhoz elképzelni sem lehet finomabbat.
Aki csak kóstolta ódákat zengett róla, nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz,
főleg nem ott, ahonnan az ajvar a híres szerb ( balkáni ) paprikakrém származik.
Az elkészítés módjában eltér a paprika lekvár és az ajvar ( etsd ájvár) bár a z összetevőkben hasonlít , hisz itt is a piros csöves paprika a kapia paprikáé a főszerep. Az ajvarnak is létezik csípős változata, tehát elképzelhető, hogy erős paprikát vegyítenek hozzá s bár az eredeti paprika lekvár recept jóval nagyobb arányban ad csípős paprikát, nálunk ezen változtattam mert a mi erős paprikánk nagyon erős, félő ehetetlenné tette volna a paprika lekvárt, vagy csak nem fogyott volna el ilyen tetemes mennyiség belőle ?
Ez már nem derül ki, több tégely friss paprika lekvár készült és fogyott el augusztus utolsó napjai óta ez tény.
Az ajvarhoz képest sokkal rövidebb idő alatt elkészül a paprikalekvár és frissebb íze van, állapították meg a szakavatott kritikusok s ezzel a véleménnyel egyet kell értenem .
Dulceață
de ardei iute az eredeti neve ennek a paprika lekvárnak és a kapott recept szerinti arányok a következőek :
- 1000 g csípős paprika
- 800g piros kápia paprika
- 0,5 l ecet
- 3 csésze cukor ( ez egy kicsit gondolkodóba ejt vajon mekkora csészére gondolt a recept tulajdonosa?)
Az utasítás szerint az ecetet fel kell forralni a cukorral, közben a paprikát ki kell csumázni a magjait eltávolítani, feldarabolni a paprikát majd a cukros ecetben addig főzni míg lekvár állagú nem lesz .
A feldolgozás szerunt a fentiek alapján jártam el és megjegyezném nem árt óvatosnak lenni és elővigyázatosan bánni az erős paprikával, mert ellenkező esetben könnyen úgy járhatunk mint én, az első adag készítésekor, még napok után is éreztem a körmöm alatt is az csípő, égő érzést amit a paprika okozott. Pontosabban a kapszaicin, ami a paprikában található igen hasznos anyag.
Ezt a hatást kihasználva reumás, izületi panaszok kezelésére is használják a kapszaicinnal készült készítményeket .
Ha már szóba került, érdemes megemlíteni milyen változatos pozitív egészségügyi hatása van az erős paprikának.
Kutatások bizonyítják fájdalom csillapító hatását, egyeseknél elmulasztja a fejfájást, a megfázásos tünetek esetén is segít, felszabadítja a légutakat és a vírusok baktériumokkal szemben is hatásos,
jó hatással van az anyagcserére, az erős paprika rendszeres fogyasztása a vérnyomást csökkenti és az inzulin szintre is jó hatással van, növeli az élettartamot.
A rák kutatásban is eredményesnek bizonyult, több területen kimutatták a sejt burjánzást akadályozza, illetve kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásait csökkenti kapszaicin .
E kitérő után visszatérve a paprikalekvár jótulajdonságaira kiemelném, hogy nagyon-nagyon finom és eteti magát..Kínálhatjuk fő ételek és hidegtálak, sajtok mellé is.
A gyönyörű színét a kápia paprikának köszönheti ami már önmagéban is étvágygerjesztő.
Az illata is csodás hát még az íze!
Végül nálam az anyaghányadok kicsit módosultak az én parikalekvárom összetevői :
- 1000g kápia parika
- 200g csípős chili paprika ( nagyon erős!!)
- 0,3 dl almaecet vagy borecet
- 40 g cukor
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése