2021. október 15., péntek

Paprikalekvár

Az elmúlt hetek, napok legnépszerűbb fogása  a paprika lekvár volt  nálunk, sajtokhoz, grillezett zöldségekhez,  húsokhoz   elképzelni sem lehet finomabbat. 
Aki csak kóstolta ódákat zengett róla, nem is gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz, 
főleg nem ott, ahonnan az ajvar  a híres  szerb  ( balkáni ) paprikakrém származik.



Az elkészítés módjában eltér a paprika lekvár és az ajvar ( etsd ájvár) bár  a z összetevőkben  hasonlít , hisz itt is  a  piros csöves paprika  a kapia  paprikáé  a főszerep. Az ajvarnak is létezik  csípős változata, tehát elképzelhető, hogy erős paprikát vegyítenek hozzá s bár az eredeti  paprika lekvár recept jóval nagyobb arányban ad csípős paprikát, nálunk  ezen változtattam mert  a mi  erős paprikánk nagyon erős, félő ehetetlenné tette volna   a paprika lekvárt, vagy csak nem fogyott volna el ilyen tetemes mennyiség belőle ?
Ez már nem derül ki,  több tégely friss paprika lekvár készült és fogyott el augusztus utolsó napjai óta  ez tény.
Az ajvarhoz képest  sokkal rövidebb idő alatt elkészül a paprikalekvár  és frissebb íze van, állapították meg  a szakavatott kritikusok  s ezzel a véleménnyel  egyet kell értenem .


paprikalekvár


Dulceață de ardei iute az eredeti neve  ennek  a paprika lekvárnak és  a kapott  recept szerinti arányok a  következőek :
  • 1000 g  csípős  paprika
  • 800g  piros kápia paprika
  • 0,5 l ecet 
  • 3 csésze cukor  ( ez  egy kicsit gondolkodóba ejt  vajon mekkora csészére gondolt a  recept tulajdonosa?)

Az utasítás szerint az ecetet fel kell forralni  a cukorral, közben  a paprikát ki kell csumázni  a  magjait eltávolítani, feldarabolni a  paprikát   majd  a cukros  ecetben addig főzni míg lekvár állagú nem  lesz .
A feldolgozás szerunt  a fentiek alapján jártam el  és megjegyezném nem árt óvatosnak lenni és elővigyázatosan bánni az erős paprikával, mert ellenkező esetben könnyen úgy járhatunk mint én, az első adag készítésekor, még napok után is éreztem a körmöm alatt is  az csípő, égő érzést amit a paprika okozott.  Pontosabban a kapszaicin, ami   a paprikában található igen  hasznos  anyag.
Ezt  a hatást kihasználva reumás,  izületi panaszok kezelésére is használják  a kapszaicinnal készült készítményeket .


Ha már szóba került, érdemes megemlíteni  milyen változatos   pozitív egészségügyi hatása van az erős paprikának. 
Kutatások bizonyítják  fájdalom csillapító hatását, egyeseknél   elmulasztja a fejfájást, a megfázásos tünetek  esetén is segít, felszabadítja  a légutakat és a vírusok baktériumokkal szemben is hatásos,
jó hatással van az anyagcserére,  az erős paprika rendszeres fogyasztása a vérnyomást csökkenti  és az inzulin szintre is jó hatással van, növeli az élettartamot. 
A rák kutatásban is eredményesnek bizonyult, több területen kimutatták a sejt burjánzást akadályozza, illetve kemoterápia és  sugárkezelés mellékhatásait csökkenti kapszaicin  .


E kitérő után  visszatérve  a paprikalekvár jótulajdonságaira  kiemelném, hogy nagyon-nagyon  finom és eteti magát..Kínálhatjuk fő ételek és hidegtálak, sajtok  mellé is.
A gyönyörű színét  a kápia paprikának köszönheti ami már önmagéban is étvágygerjesztő.
Az illata is csodás hát még az íze!
Végül nálam  az anyaghányadok kicsit módosultak az én  parikalekvárom összetevői :

  • 1000g  kápia parika
  • 200g  csípős chili paprika ( nagyon erős!!) 
  • 0,3 dl almaecet vagy borecet
  • 40 g cukor
 



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...