2021. október 11., hétfő

Füge sóval borssal

Szőlős -juhsajtos füge saláta


Nehéz  lenne leírni  milyen az összhatás,  a füge lágy, édes,  a sajt sós és krémes  a szőlő zamatos, friss kicsit savas ízét a bors enyhén fűszerezi, egyszerűen jó, nagyon jó, ki kell próbálni !






A szerencsésebbek kertjében megterem a füge, nos az utóbbi években mi is csatlakoztunk  a kiválasztottakhoz. Van  már 3 füge bokrunk ( mert ez nem fa)  közülük az egyik lila, az  augusztus végén,  szeptember közepéig érik,  a másik  fajta, a nyár közepétől  késő őszig, októberig is ad termést, nagy nagy örömünkre. Talán  nem  túlzás azt állítani nyersen,  frissen   a legfinomabb a füge, de készült már dzsem és sütemény is, tettünk el cukorszirupban és alkoholban is  fügét  vagy  zöldfügét, még mustárhoz is adtam ..

A következő saláta  nagyon egyszerű, csak össze kell keverni a hozzávalókat, ami nem sok, mindössze szőlő ,friss füge és juhsajt valamint kevés frissen őrült bors kell hozzá és kész is az ízletes különleges nagyon finom saláta. Nehéz  lenne leírni  milyen az összhatás,  a füge lágy, édes,  a sajt sós és krémes  a szőlő zamatos friss ízét a bors kicsit markánssá teszi,egyszerűen jó nagyon jó,ki kell próbálni ! 

Amire felhívnám a figyelmet  érdemes figyelni a gyümölcsök minőségére, frissességére Lehetőség szerint frissen  szedett gyümölcsöt vásároljunk és mielőbb készítsük el belőle a salátát,  a szőlő legyen zamatos akár fehér akár  piros vagy fekete. Mossuk meg a szőlőt  alaposan, lehetőleg zuhany alatt a szőlő héját magját ne távolítsuk el, nagyon értékesek, ha túl nagynak ítéljük  a szőlőszemeket félbe vághatjuk de mutatósabb szerintem az egész szőlőszem .
A megmosott fügéről vágjuk le  a szárcsonkot és vágjuk félbe vagy negyedeljük fel .A sajtot vágjuk kockára vagy törjük  kis falatnyi darabokra  mivel a  sajt eleve sós, ezért  sózni már nem kell a salátát. Végül   hintsük meg frissen őrölt  színes borssal és már tálalhatjuk is  ( saláta szedővel lazán keverjük el )
  




Hozzávalók:
  • 500 g  szőlő ( lehet vegyesen  fehér és sötét )
  • 500 g  nem túl érett füge ( amit még szépen lehet szeletelni ) 
  • 250 g  fehér  juh sajt 
  • frissen őrölt színes bors  ízlés szerint 

Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...