Mitől lesz elzászi vagy elzászi módra készült egy étel ? Biztosak lehetünk benne, hogy savanyú káposztával készült, ami borral vagy sörrel van főzésközben locsolgatva ,mint a Choucroute alsacienne
.
Nincs ünnep töltött káposzta nélkül, valahogy nekem úgy tűnik ez magyar hagyomány, legalábbis amire vissza emlékszem, Nagymamánál, Anyunál és a rokonság valamint az ismerősök asztalán ez a fogás mindig ott volt, jól lehet melegíteni, másnap még finomabb, annál jobb minél többször melegítik hallottam számtalanszor.
Később jó néhány fogadás, rendezvény kínálatában is ott szerepelt, nekem valahogy mégsem sikerült megkedvelni igazán, évente egyszer, ennyi elég is belőle nekem.
Nem karácsonyra, akkor nekem ez nem elég ünnepi, de valamikor ezeken a decemberi napokon kerül általában terítékre nálunk is.
Miután Szerbiába költöztünk rá kellett döbbennem az idáig magyarnak hitt töltött káposzta konkurenciát kapott, itt ugyanis ha lehet még népszerűbb, "sarma" (szárma) -nak hívják, kicsit másként készítik, de minden ünnepi asztal elmaradhatatlan része és nemcsak ünnepekkor fogyasztják ,de számtalan ünnepi menüsor része itt esküvő, családi összejövetel elmaradhatatlan fogása.
Ami a legmeglepőbb volt számomra az, az a tény, hogy itt háznál készítik savanyítják káposztát. Majdnem mindenki, a fiam keresztszülei a belvárosban laknak, pár percre a híres sétáló utca" Knez Mihail" -tól mintha Budapesten a Sas utcában lenne lakásuk és káposztát savanyítanak az erkélyen, meg a pincében tárolják a hordót. A férj készíti. Tudni kell ők még csak nem is gurmanok, sőt, ahogy a feleség jellemzi magát nem "konyhatündér", nekik még most is az Anyukája készíti naponta az ebédet, de káposztát azt savanyítanak és savanyúságot is készítenek. Készítenek itt a közvetlen szomszédságunkban is, látom az erkélyeken a hordót, hordókat. Ősszel nagy a káposzta felvásárlási láz, aztán kitart egész télen az egészséges C vitaminban gazdag savanyú káposzta amely gyakran kerül salátaként is az asztalra piros paprikával enyhén meghintve, ilyenkor a káposztát negyedelik.
Így adódott, hogy az előbb említett keresztapa készíti nekünk is káposztát, nem járok már én sem piacra miatta, kicsi kis hordócskánk van nekünk is ebbe 3-4 fej is belefér ,mi már készen kapjuk a savanyú káposztát amit még birsalmával, szemes borssal , hegyes paprikával kiegészítek ügyelve, hogy mindig a káposzta lé alatt maradjon úgy tartom felhasználásig .
A mai ebédhez az ihletet a híres elzászi savanyú káposzta a Choucroute alsacienne
Később jó néhány fogadás, rendezvény kínálatában is ott szerepelt, nekem valahogy mégsem sikerült megkedvelni igazán, évente egyszer, ennyi elég is belőle nekem.
Nem karácsonyra, akkor nekem ez nem elég ünnepi, de valamikor ezeken a decemberi napokon kerül általában terítékre nálunk is.
Miután Szerbiába költöztünk rá kellett döbbennem az idáig magyarnak hitt töltött káposzta konkurenciát kapott, itt ugyanis ha lehet még népszerűbb, "sarma" (szárma) -nak hívják, kicsit másként készítik, de minden ünnepi asztal elmaradhatatlan része és nemcsak ünnepekkor fogyasztják ,de számtalan ünnepi menüsor része itt esküvő, családi összejövetel elmaradhatatlan fogása.
Ami a legmeglepőbb volt számomra az, az a tény, hogy itt háznál készítik savanyítják káposztát. Majdnem mindenki, a fiam keresztszülei a belvárosban laknak, pár percre a híres sétáló utca" Knez Mihail" -tól mintha Budapesten a Sas utcában lenne lakásuk és káposztát savanyítanak az erkélyen, meg a pincében tárolják a hordót. A férj készíti. Tudni kell ők még csak nem is gurmanok, sőt, ahogy a feleség jellemzi magát nem "konyhatündér", nekik még most is az Anyukája készíti naponta az ebédet, de káposztát azt savanyítanak és savanyúságot is készítenek. Készítenek itt a közvetlen szomszédságunkban is, látom az erkélyeken a hordót, hordókat. Ősszel nagy a káposzta felvásárlási láz, aztán kitart egész télen az egészséges C vitaminban gazdag savanyú káposzta amely gyakran kerül salátaként is az asztalra piros paprikával enyhén meghintve, ilyenkor a káposztát negyedelik.
Én korábban vecsési káposztát vette a Lőrinci piacon amíg a régi helyén állt, volt egy"nénim " ott álltak a hatalmas fa hordókban a káposzta, csalamádé, uborka, ecetes paprika és többi savanyított zöldség, néha bizony sor is kígyózott előtte. Időnként főleg karácsony előtt a fia is besegített ő is piacolt néha ha nem voltak sokan elbeszélgettünk. Én eddig csak szálas káposztával találkoztam és külön kellett kérni levelet ha a tölteléket abba akartuk burkolni. Erre felé a káposztákat egészben savanyítják ebből adódóan taposni sem kell, de levegőztetni szokták -ha jól értesültem van olyan hordó amin csap van, azt kell időnként kinyitni, ha nincs ilyen akkor gumi csövön keresztül kell levegőt fújni bele ...
Így adódott, hogy az előbb említett keresztapa készíti nekünk is káposztát, nem járok már én sem piacra miatta, kicsi kis hordócskánk van nekünk is ebbe 3-4 fej is belefér ,mi már készen kapjuk a savanyú káposztát amit még birsalmával, szemes borssal , hegyes paprikával kiegészítek ügyelve, hogy mindig a káposzta lé alatt maradjon úgy tartom felhasználásig .
A mai ebédhez az ihletet a híres elzászi savanyú káposzta a Choucroute alsacienne
adta.
A káposztát ízlés szerint előkészítjük, ha kell átmossuk, a fenti fűszerekkel feltesszük főni és közepes hőmérsékleten főzzük hosszasan félidőben felöntöm a borral, a burgonyát mikor már majdnem kész akkor adom csak hozzá. Míg az is megpuhul külön serpenyőben átsütöm húst és a szalonna szeleteket is ropogósra sütöm .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Hozzávalói :
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 kis fej vöröshagyma
- néhány babér levél
- 2-3 szem szegfűszeg
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 5 szem boróka bogyó
- 2,5 dl bor
- 2 evőkanál kacsa zsír
- só
- burgonya
- húsos szalonna
- szűzpecsenye
A káposztát ízlés szerint előkészítjük, ha kell átmossuk, a fenti fűszerekkel feltesszük főni és közepes hőmérsékleten főzzük hosszasan félidőben felöntöm a borral, a burgonyát mikor már majdnem kész akkor adom csak hozzá. Míg az is megpuhul külön serpenyőben átsütöm húst és a szalonna szeleteket is ropogósra sütöm .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése