Adventi készülés sürgés-forgás a konyhában, porcukor felhő, a sülő tészta illata keveredik a karácsonyi fűszerek és fenyő illatával. Közeleg az ünnep már csak pár nap választ el tőle.
Stollen, karácsony reggelén, narancs lekvárral, finom téli teával, akár délutánra is, van ennél jobb? Talán illene hozzá egy finom likőr is, bár én ennek nem vagyok híve. Azért leszűröm a narancsos -rozmaringos pálinkát is ma. Eredetileg ez is likőrnek készült volna, de a cukrot kihagytam belőle ...
Karácsonyig még van idő, egy teljes hét, most egy kicsit késésben vagyok a a múlt hét úgy egészében kiesett. A stollennek jó lenne két hetet pihenni, hogy az ízei jól összeérjenek, hát most ennyi nincs már vissza, ám megkóstoltuk frissen,,, nem rossz .....(!! )csak rá ne járjanak a fiúk, idő előtt el ne fogyjon...
Ez egy híres német karácsonyi kalács -sütemény. Formája a bepólyált Jézusra - kisdedre emlékeztet.
A stollen a XIV.sz-ban jelent meg, mint Henrik püspök karácsonyi ajándéka, mint az adventi böjt idejére kelt tésztából készített szegényes étel,vízből zabból és repce olajból .VII Ince pápa engedélyezte közel egy évszázaddal később az olaj helyett a vaj használatát, a -Butterbrief- azaz a vajlevélként ismerté vált levelében. E levél kitétele, hogy akik ily módon vétkeznek azoknak bűnbocsánatért fizetniük kell, e pénzből épült fel a Freibergi Dóm is.
A stollen aszalt gyümölcsökkel való gazdagítása egy Szászországbéli pék nevéhez fűződik.
Van különböző változata, néhány napja én is tettem fel ide a blogra túrós tésztával készültet, a legismertebb azonban a Drezdai, sok -sok aszalt-szárított gyümölccsel, mivel én készítek gyümölcskenyeret advent kezdetén így ezért a mandulás változat mellett döntöttem sok -sok évvel ezelőtt és azóta is ragaszkodom a hagyományaimhoz . Évről évre mandulás stollen készül nálunk,melynek receptje a következő:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom, a liszttel elkeverem, némi pihenő után, összeállítom a tésztát, azaz hozzáadom a puha vajat, csipet sót, tojást a mandulát is és jól összegyúrom. Aki édesebben szereti tehet bele 100 g cukrot a tésztába is. Félreteszem pihenni, ha megkelt két vastag téglalapot nyújtok belőle úgy, hogy az egyik legyen nagyobb mint másik. A nagyobbat teszem alulra, erre jön a kisebb, újabb fél órát hagyom pihenni, majd sütőpapíral bélelt sütőlemezen előmelegített forró sütőbe teszem az első 10 percre 220 fokra, ez időre beteszek egy edénykébe vizet is mellé. A tíz perc elteltével a vizet eltávolítom és sütő hőmérsékletét mérsékelem 200 fokra.
Sütési idő 45-55 perc.
Ha kisült, kihűlt, olvasztott vajjal megkenem és porcukorral hintem be a tetejét.
Alufóliában hűvös helyen tárolom az ünnepekig.
Ez az angyalka addig készült amíg szűrtem a narancsos-rozmaringos pálinkát és készítője ragaszkodott a közzétételhez,én boldogan teszek eleget a kérésének. |
Stollen, karácsony reggelén, narancs lekvárral, finom téli teával, akár délutánra is, van ennél jobb? Talán illene hozzá egy finom likőr is, bár én ennek nem vagyok híve. Azért leszűröm a narancsos -rozmaringos pálinkát is ma. Eredetileg ez is likőrnek készült volna, de a cukrot kihagytam belőle ...
Karácsonyig még van idő, egy teljes hét, most egy kicsit késésben vagyok a a múlt hét úgy egészében kiesett. A stollennek jó lenne két hetet pihenni, hogy az ízei jól összeérjenek, hát most ennyi nincs már vissza, ám megkóstoltuk frissen,,, nem rossz .....(!! )csak rá ne járjanak a fiúk, idő előtt el ne fogyjon...
Stollen
Ez egy híres német karácsonyi kalács -sütemény. Formája a bepólyált Jézusra - kisdedre emlékeztet.
A stollen a XIV.sz-ban jelent meg, mint Henrik püspök karácsonyi ajándéka, mint az adventi böjt idejére kelt tésztából készített szegényes étel,vízből zabból és repce olajból .VII Ince pápa engedélyezte közel egy évszázaddal később az olaj helyett a vaj használatát, a -Butterbrief- azaz a vajlevélként ismerté vált levelében. E levél kitétele, hogy akik ily módon vétkeznek azoknak bűnbocsánatért fizetniük kell, e pénzből épült fel a Freibergi Dóm is.
A stollen aszalt gyümölcsökkel való gazdagítása egy Szászországbéli pék nevéhez fűződik.
Van különböző változata, néhány napja én is tettem fel ide a blogra túrós tésztával készültet, a legismertebb azonban a Drezdai, sok -sok aszalt-szárított gyümölccsel, mivel én készítek gyümölcskenyeret advent kezdetén így ezért a mandulás változat mellett döntöttem sok -sok évvel ezelőtt és azóta is ragaszkodom a hagyományaimhoz . Évről évre mandulás stollen készül nálunk,melynek receptje a következő:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatom, a liszttel elkeverem, némi pihenő után, összeállítom a tésztát, azaz hozzáadom a puha vajat, csipet sót, tojást a mandulát is és jól összegyúrom. Aki édesebben szereti tehet bele 100 g cukrot a tésztába is. Félreteszem pihenni, ha megkelt két vastag téglalapot nyújtok belőle úgy, hogy az egyik legyen nagyobb mint másik. A nagyobbat teszem alulra, erre jön a kisebb, újabb fél órát hagyom pihenni, majd sütőpapíral bélelt sütőlemezen előmelegített forró sütőbe teszem az első 10 percre 220 fokra, ez időre beteszek egy edénykébe vizet is mellé. A tíz perc elteltével a vizet eltávolítom és sütő hőmérsékletét mérsékelem 200 fokra.
Sütési idő 45-55 perc.
Ha kisült, kihűlt, olvasztott vajjal megkenem és porcukorral hintem be a tetejét.
Alufóliában hűvös helyen tárolom az ünnepekig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése