2010. december 14., kedd

Stollen túróval

feldíszített karácsonyfa



Nem így terveztem, adventi időszakban jutott volna minden napra  finom sütemény  és ínycsiklandozó  étel, ám  ember tervez ..... , hogy tudhattam volna, előre. Kényszer pihenő, noha nem is főzés mentes időszak,  de nem a saját konyhámban és gyors ebédek követik a "mikulást" . Igen a mikulás jött hozzánk is december 5,.-én este, aztán másnap reggel fura zajra ébredtünk. Reggeli közben kiderítettük a hang eredetét, ez bizony favágás, a nyárfa a kertben az áldozat,  hiába tudtuk ez bizony elkerülhetetlen,  beteg is, meg rossz helyen is van, zavarja   a villanyvezetéket, megsirattuk. Egy darabig még néztük  hogyan mászik fel és fűrészeli a favágó a két  -három emeletnyi magasságban, aztán mindenki ment a dolgára, azaz csak ment volna, mert időközben  elment az áram. Áramszünet, nemsokára füst,  már a lépcsőház felé nem mehettünk  a  nagy füst miatt, maradt a terasz és a  favágó daruskocsi  kosarában   landoltunk  egyenként az utcán, kis idő múlva. Közben már  a bejárat felőli oldalon a tűzoltók  is munkához láttak. Ezt hozta a Mikulás, néhány óra múlva vissza mehettünk a sötétedő és kihűlőben lévő lakásba, pakoltam és irány Budapest .... Kényszerpihenő,  a gyerek majd ott megy  suliba míg az áramot újra bevezetik és működőképes lesz a lakásunk.

 Egy hétbe tellett és újra itt vagyunk,  a lakás rendben, van áram, fűtés, működnek a gépek,  a lépcsőházban közlekedni lehet, füstös még ugyan, zseblámpázunk, a pincében szintén .... kalandos.

Az elmúlt héten  jártunk a Vörösmarty téren,
 a kivilágított Andrássy úton, a Városligetben  kézműveskedtünk, azaz inkább csak a gyermek,  asztaldíszt, adventi dekorációt, angyalkát gyékényből, ( kipróbálta az üveg festést)  karácsonyfadíszt készített  voltunk karácsonyi koncerten  a SOTE-n. Csodás  adventi programok voltak .


















Lucázott a suliban,  volt hagyomány őrző napon és persze tanítási órákon is   sőt még szaloncukrot is vettünk mert az nincs erre felé, már ép  arra  készültem saját kezűleg gyártok, de most az, az idén kimarad.

 Belekóstoltunk a  budapesti adventi hangulatba ,forró csoki,  sütemény a Zila kávéházban, tea -kávé  a Centralban, forralt bor a Kempinski előtt  bent mézeskalács-, ház  és város, Dobos emlék kiállítás a Vendéglátó Múzeumban  és még sorolhatnám  mi fért bele  a hat napba.......


Békés adventi készülődést mindenkinek !

stollen túróval





Már három gyertyát is  meggyújtottunk  koszorún,  itt az ideje a stollennek is .

A lisztet, étkezési keményítőt, sütőport, vaníliás cukrot és cukrot csipet sót  összekeverem, hozzáadom a cukrozott citrom héjat, tojásokat, leforrázott mazsolát, reszelt citromhéjat (a citromot előtte forró vízben áztatom ) és a vajforgácsokat, túrót. Összegyúrom, kigömbölyítem, kinyújtom, egy nagyobb és egy kisebb téglalapra. A kisebb téglalapot  a nagyobbra fektetem kicsit összenyomom és sütőpapírral bélelt  sütőlapon  előmelegített forró (200 fok) sütőben egy órát  sütöm.
A kész stollen tetejét ha kihűlt,  rummal elkevert porcukorral húzom át.





túrós stollen


Hozzávalók :
  • 500 g liszt
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 100g cukor
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 200 g mazsola
  • 300 g áttört túró
  • 50 g kockára vágott cukrozott citrom héj
  • 250 g  hideg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • rum  ---- amennyit  a cukor felvesz (1-2 cl )
  • 125 g porcukor
Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...