2010. december 20., hétfő

Gerbeaud szelet karácsonyra

Sokunk  kedvence  a "zserbó "
tradicionális omlós tészta,darált dió,  házi sárgabaracklekvár   csokoládé mázzal.


zserbó vagy Gerbeaud szelet




zserbó vagy Gerbeaud szelet





Ünnepi menü ajánlat

  • Aperitif:   Jägermeister
  •  Burgonya krémleves rákocskákkal, "rénszarvas " pirítóssal kínálva 

Burgonya krémleves  rákocskákkal és rénszarvas pirítóssal kínálva





  • "zserbó szelet "


Gerbeaud  vagy  "zserbó" szelet




zserbó vagy Gerbeaud szelet



Bár  a "gerbeaud avagy zserbó" számomra nem karácsonyi  sütemény azáltal, hogy az ember külföldön él  dolgok  más megvilágításba kerülnek.  Anyukám rendszeresen készíti a férjem számára és én is, advent idején  minden évben elkészítem a magam  "gerbeaud/zserbó "-ját. Azonos "régi családi " recept alapján készítjük  annyi változtatással, hogy én csökkentem a felhasznált cukor mennyiségét.




zserbó vagy Gerbeaud szelet







Hozzávalók : 
zserbó vagy Gerbeaud szelet

a tésztához
  • 650 g liszt
  • 250 g  hideg vaj
  • 2 dl tejföl
  • sütőpor
  • 40 g cukor
  • csipet só
  • reszelt citromhéj

töltelékhez
  • 250 g  darált dió
  • 400 g sárgabarack jam házi!!!!( a barack és cukor mennyisége azonos !!,mentes mindenféle tartósítószertől)
zserbó tészta
tetejére
100 g csokoládé ( magas kakaó tartalmú)





házi sárgabarack dzsem















A tésztát a  fenti alapanyagokból összegyúrom, fóliában pihentetem a hűtőben. Pihentetés után hat részre osztom és egyenként kinyújtom téglalapokat formálva  belőlük. A  sütéshez előkészítem a tepsit, én sütőpapírral bélelem ki. Aztán belehelyezem az első lapot, megkenem a sárgabarack jam -mel megszórom a darált dióval, egyenletesen elosztom, aztán jön  következő lap. A lapokat villával megszurkálom és mindegyiket   azonos módon bekenem jam-, és dióval amíg el nem  fogy. A legfelső réteg a tészta. Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon 40 percig. Még forrón elosztom egyenletesen  a csokoládét a tetején, hagyom ráolvadni, majd elkenem, mintázom.


zserbó csokoládés fedőlapzserbó vagy Gerbeaud szelet





Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...