2013. október 20., vasárnap

Birsalmás alma chutney


Alma szósz , alma kompót  ezek a hazai ízeknek, ízlésnek  minden szempontból  megfelelnek kínáljuk (talán ) húsok mellé is,köretként. Alma lekvár???( kicsit franciás íz világ ??)  Ha ezt is kedveljük innen márcsak "egy ugrás" az alma chutney-hoz.
A chutney-t Indiában  természetes kiegészítője  a terített asztalnak elsősorban az emésztés elősegítése  a " feladata" számtalan ízben előfordul.A  kézműves piacokon és vásárokon itthon is elérhető,  nem számít már ritkaságnak, egyre többen fogyasztjuk.
Íze pikáns, édes és savanyú keveredik a fűszeres csípős ízekkel .
Különlegessé teszi  pecsenyénket, most grillezett hal mellé " álmodtam meg" az alma chutney alábbi változatát s az első kóstoló  után elégedettten állapíthatom meg, jó ötlet volt.










Holnap lesz  a főpróba, mikor a hal is elkészül!
Eredetileg  gyömbérrel csinálnám, de most ősszel amikor ott illatozik  a konyhámban az " orrom előtt" a birs, ezt választom.
A mazsolát is friss szőlőre cserélem. Így egy szezonális  illatos  őszi  chutney-t kaptunk.





Hozzávalók :

  • 500 g alma
  • 150 g birsalma
  •   50 g szőlő
  •    1 gerezd fokhagyma
  •    1 szál újhagyma ( vagy ennek megfelelően darabka póréhagyma,egyéb hagyma)
  •    0,5 dl almaecet
  • 1/2 citrom leve
  •  40 g cukor
  • egész kávéskanál mustármag ( mozsárban törve)
  •  1/2 kávés kanál Himalaya só
  •   2 babérlevél
  •  1/2 chili paprika ( nagyon erős! )

A hámozatlan almákat és a birsalmát kis kockákra vágom, meghintem a cukorral és felteszem főni. Hozzáadom az almaecet, a mozsárban megtört sót, mustármagot, és a babérlevelet.
Ha már puhul jöhet  bele a zúzott fokhagyma, apróra vágott hagyma, chili paprika és a szőlő szemek.
Állandó kevergetés közben  sűrű péppé főzöm .( Elválik a főzőedény falától, aljától.)   Ha  nem szeretjük darabosan akkor lehet mixerrel is belekeverni.
Előmelegített üvegekbe szedjük, légmentesen  lezárjuk ( azonnal a fejére fordítjuk az üvegeket  ) és hűtőtáskában hagyom kihűlni.






       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly