2013. október 31., csütörtök

Citromos-fahéjas sütőtök(pite) tarte pörkölt mogyoróval


Citromos -fahéjas sütőtök  pite pörkölt földimogyoróval


Így még nem próbáltuk a sütőtökös tarte-t, édesen,süteményként .
Jó, hogy erre is sor került, kellemes "meglepetés".
Kicsit citromos,  lágy tejszínes, enyhén fahéjas krém simul a mogyorós tésztára.
A torta tetejére fehér csoki forgácsok  is kerültek, mely remekül harmonizál a fahéjas -citromos sütőtökkel és a pörkölt mogyorós tészta kosárral.

 Október  utolsó napja ,Halloween, ezt követően Minden szentek, Halottak napja.....misztikus napjai....és a sütőtök mára már összefonódni látszanak ....Sütőtököt eszünk mi is ez alkalomból (is)  .
Ma  a desszert készült sütőtökkel és újdonságként fehér csokoládéval kombinálva.

Citromos-fahéjas sütőtök pite ( tarte) pörkölt földimogyoróval


Citromos-fahéjas sütőtök tarte


Hozzávalói : 

sütőtök krémhez 


  • 250 g sütőtök
  • 180 g pörkölt mogyoró
  • 1 citrom  leve
  • 25 cl tejszín
  • 25 cl tejföl
  • 25 cl joghurt
  • 2 tojás 
  • 100 g cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 30 g fehércsokoládé

  •  tészta kosárhoz

    •  125 g liszt
    • 1 tojás
    • kávés kanál fahéj
    • kávéskanál sütőpor
    • vanília
    • 75 g pörkölt mogyoró
    • 125 g vaj
    • 5 cl almaecet



    A sütőtökből levágunk egy szeletet, apróra kockázzuk és feltesszük főni a cukor két harmad részével.a citrom kifacsart levét és annyi vizet adunk hozzá ,hogy majdnem ellepje ( két ujjnyi).
    Puhára főzzük, időnként megkeverve, mire elfőzzük a levét a sütőtök is megpuhul, összeesik, pépé alakul. A vége felé gyakrabban keverjük meg ! Hagyjuk egy kicsit karamelizálódni! Ha elválik az edény falától biztosak lehetünk, hogy elkészült a sütőtök püré.Félre tesszük, hűlni hagyjuk.

    A mogyorót sütőben megpörköljük, a héját ledörzsöljük, aprítjuk.
    Fontos  hogy megpörköljük  az olajos magokat felhasználás előtt mást ízt kapunk, próbáljátok ki így is úgy is,  meglátjátok megéri a vesződséget.

    Összeállítjuk  a tésztát  a hozzávalókból.A maradék cukrot  a tésztába tesszük.A tarte formát kibéleljük vele .Én kerámia formát használok ezt  nem szoktam  vajazni használat előtt ( a tészta tartalmaz vajat !)
    A tejszínt elkeverjük a tejföllel, joghurttal, hozzáadjuk a tojást, fahéjat és habosra keverjük  majd a sütőtök pürével tovább, sima krémmé ( fakanál, vagy lapát segítségével).

    A krémet az előkészített, villával megszurkált tészta kosárba öntjük és előmelegített forró sütőben 30 percig sütjük.

    Fantasztikus fűszeres illata lesz már sülés közben is.

    Mi nem tudtuk kivárni míg kihűl, már langyosan  felszeltük. A tarte tetejét fehér csokoládé forgácsokkal és  maradék földimogyoróval  szórjuk meg.!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Related Posts
 alt=
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Printfriendly