Kicsit citromos, lágy tejszínes, enyhén fahéjas krém simul a mogyorós tésztára.
A torta tetejére fehér csoki forgácsok is kerültek, mely remekül harmonizál a fahéjas -citromos sütőtökkel és a pörkölt mogyorós tészta kosárral.
Így még nem próbáltuk a sütőtökös tarte-t, édesen,süteményként .
Jó, hogy erre is sor került, kellemes "meglepetés".
Október utolsó napja ,Halloween, ezt követően Minden szentek, Halottak napja.....misztikus napjai....és a sütőtök mára már összefonódni látszanak ....Sütőtököt eszünk mi is ez alkalomból (is) .
Ma a desszert készült sütőtökkel és újdonságként fehér csokoládéval kombinálva.
250 g sütőtök
180 g pörkölt mogyoró
1 citrom leve
25 cl tejszín
25 cl tejföl
25 cl joghurt
2 tojás
100 g cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
30 g fehércsokoládé
A sütőtökből levágunk egy szeletet, apróra kockázzuk és feltesszük főni a cukor két harmad részével.a citrom kifacsart levét és annyi vizet adunk hozzá ,hogy majdnem ellepje ( két ujjnyi).
Puhára főzzük, időnként megkeverve, mire elfőzzük a levét a sütőtök is megpuhul, összeesik, pépé alakul. A vége felé gyakrabban keverjük meg ! Hagyjuk egy kicsit karamelizálódni! Ha elválik az edény falától biztosak lehetünk, hogy elkészült a sütőtök püré.Félre tesszük, hűlni hagyjuk.
A mogyorót sütőben megpörköljük, a héját ledörzsöljük, aprítjuk.
Fontos hogy megpörköljük az olajos magokat felhasználás előtt mást ízt kapunk, próbáljátok ki így is úgy is, meglátjátok megéri a vesződséget.
Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból.A maradék cukrot a tésztába tesszük.A tarte formát kibéleljük vele .Én kerámia formát használok ezt nem szoktam vajazni használat előtt ( a tészta tartalmaz vajat !)
A tejszínt elkeverjük a tejföllel, joghurttal, hozzáadjuk a tojást, fahéjat és habosra keverjük majd a sütőtök pürével tovább, sima krémmé ( fakanál, vagy lapát segítségével).
A krémet az előkészített, villával megszurkált tészta kosárba öntjük és előmelegített forró sütőben 30 percig sütjük.
Fantasztikus fűszeres illata lesz már sülés közben is.
Mi nem tudtuk kivárni míg kihűl, már langyosan felszeltük. A tarte tetejét fehér csokoládé forgácsokkal és maradék földimogyoróval szórjuk meg.!
A torta tetejére fehér csoki forgácsok is kerültek, mely remekül harmonizál a fahéjas -citromos sütőtökkel és a pörkölt mogyorós tészta kosárral.
Citromos -fahéjas sütőtök pite pörkölt földimogyoróval |
Így még nem próbáltuk a sütőtökös tarte-t, édesen,süteményként .
Jó, hogy erre is sor került, kellemes "meglepetés".
Október utolsó napja ,Halloween, ezt követően Minden szentek, Halottak napja.....misztikus napjai....és a sütőtök mára már összefonódni látszanak ....Sütőtököt eszünk mi is ez alkalomból (is) .
Ma a desszert készült sütőtökkel és újdonságként fehér csokoládéval kombinálva.
Citromos-fahéjas sütőtök pite ( tarte) pörkölt földimogyoróval
Citromos-fahéjas sütőtök tarte |
Hozzávalói :
sütőtök krémhez
tészta kosárhoz
- 125 g liszt
- 1 tojás
- kávés kanál fahéj
- kávéskanál sütőpor
- vanília
- só
- 75 g pörkölt mogyoró
- 125 g vaj
- 5 cl almaecet
A sütőtökből levágunk egy szeletet, apróra kockázzuk és feltesszük főni a cukor két harmad részével.a citrom kifacsart levét és annyi vizet adunk hozzá ,hogy majdnem ellepje ( két ujjnyi).
Puhára főzzük, időnként megkeverve, mire elfőzzük a levét a sütőtök is megpuhul, összeesik, pépé alakul. A vége felé gyakrabban keverjük meg ! Hagyjuk egy kicsit karamelizálódni! Ha elválik az edény falától biztosak lehetünk, hogy elkészült a sütőtök püré.Félre tesszük, hűlni hagyjuk.
A mogyorót sütőben megpörköljük, a héját ledörzsöljük, aprítjuk.
Fontos hogy megpörköljük az olajos magokat felhasználás előtt mást ízt kapunk, próbáljátok ki így is úgy is, meglátjátok megéri a vesződséget.
Összeállítjuk a tésztát a hozzávalókból.A maradék cukrot a tésztába tesszük.A tarte formát kibéleljük vele .Én kerámia formát használok ezt nem szoktam vajazni használat előtt ( a tészta tartalmaz vajat !)
A tejszínt elkeverjük a tejföllel, joghurttal, hozzáadjuk a tojást, fahéjat és habosra keverjük majd a sütőtök pürével tovább, sima krémmé ( fakanál, vagy lapát segítségével).
A krémet az előkészített, villával megszurkált tészta kosárba öntjük és előmelegített forró sütőben 30 percig sütjük.
Fantasztikus fűszeres illata lesz már sülés közben is.
Mi nem tudtuk kivárni míg kihűl, már langyosan felszeltük. A tarte tetejét fehér csokoládé forgácsokkal és maradék földimogyoróval szórjuk meg.!
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése