Töpörtyűt kaptam ajándékba, egész apróra "reszelve". Ebben a formában még nem találkoztam töpörtyűvel, azt mondják ez " sodorva" készül mint a dohány, szerb specialitás ( Sumadia térségből származik), ezért az elnevezése is erre utal ( dohánytöpörtyű?) . Első ránézésre rögtön a pogácsára gondoltam. Igen, ez lenne a legjobb ebből!
Ez a tepertős pogácsa, mint nálunk szinte minden, teljeskiőrlésű lisztből készült és vörösborral így sötétebb a megszokottnál emiatt bátran használtam színesborsot az ízesítésére.
Élesztőt futtatok langyos tejben, lisztet szitálok a közepébe " fészket" csinálok, ebbe kerül a felütött tojás, só, frissen őrölt bors, joghurt és a vörösbor .Összegyúrom az összetevőket kemény tésztává. Inkább kicsit keményebb legyen, mert majd az élesztő hatására, meg a tepertőtől úgyis lágyul .Letakarva pihentetem 10-15 percet .Újból gyúrom, hajtogatom, pihentetem, ismét hajtogatom és megint pihentettem végül harmadszorra is hajtogatom, pihentetem a tésztát.
Két ujjnyi vastagra kinyújtom és szaggatom. Papírral bélelt sütőlemezen további 10-15 perc pihenés után közepesen meleg sütőben kisütöm.
Aki fényesen szeretné az kenje meg enyhén felvert tojássárgával sütés előtt,én nem szoktam .
Kész a töpörtyűs pogácsa !.
Hozzávalói :
Ez a tepertős pogácsa, mint nálunk szinte minden, teljeskiőrlésű lisztből készült és vörösborral így sötétebb a megszokottnál emiatt bátran használtam színesborsot az ízesítésére.
Töpörtyűs pogácsa |
Élesztőt futtatok langyos tejben, lisztet szitálok a közepébe " fészket" csinálok, ebbe kerül a felütött tojás, só, frissen őrölt bors, joghurt és a vörösbor .Összegyúrom az összetevőket kemény tésztává. Inkább kicsit keményebb legyen, mert majd az élesztő hatására, meg a tepertőtől úgyis lágyul .Letakarva pihentetem 10-15 percet .Újból gyúrom, hajtogatom, pihentetem, ismét hajtogatom és megint pihentettem végül harmadszorra is hajtogatom, pihentetem a tésztát.
Két ujjnyi vastagra kinyújtom és szaggatom. Papírral bélelt sütőlemezen további 10-15 perc pihenés után közepesen meleg sütőben kisütöm.
Aki fényesen szeretné az kenje meg enyhén felvert tojássárgával sütés előtt,én nem szoktam .
Kész a töpörtyűs pogácsa !.
töpörtyűs pogácsa |
- 500 g liszt
- 250 g tepertő
- 20 g élesztő
- 1 dl tej
- 1,5 dl joghurt
- 1 tojás
- 1 dl vörösbor
- kávés kanálnyi himalaya só
- színes bors frissen őrölve( bőven )
A makói hagyma, a szegedi téliszalámi, a gyulai kolbász és a kalocsai fűszerpaprika után a tepertős pogácsát is bejegyezték az Európai Bizottság
VálaszTörlés1200 védett élelmiszert tartalmazó listájára.