2010. november 9., kedd

Slava

A pravoszláv szokások szerint ekkor feltétlenül kell hogy  legyen a  házban ikon, templomi gyertya, "slavski kolac" nevű díszes kenyér, zsito  és bor....



Mondhatjuk  szinte mindenütt ez a szerbek  legbensőségesebb és egyben legnagyobb családi ünnepe . Ez az ünnep három napig tart mint  a mesében.Szerdán és pénteken böjti ételeket kell kínálni. Ha a nagy böjt idejére esik az ünnep akkor az mindig böjtös pl. St. Nikola.


"Slavski kolac"

amit eredetileg szentelt vízzel kéne dagasztani, tésztája  kelt tészta, előző nap készítik. 


  • 1kg liszt
  • 1/2 l tej
  • 4 db tojás
  • 12 g élesztő
  • 6 evőkanál  cukor felhasználásával


A jól kidolgozott tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, ha megnőtt a negyedét levesszük róla és kigömbölyítjük. 5 részre osztjuk, négyet az  oldalára teszünk kereszt formára igazítva, az ötödiket a közepére helyezzük. Keresztény szimbólumokkal díszítjük, az egész  kenyeret bekenjük egy tojás sárgájával. Előmelegített sütőben sütjük .

A böjtös slavski kolac tej és tojás nélkül készül.

Ezt  a kenyeret kell kora reggel a templomba elvinni  felszentelni .








































A  mi kenyerünk annyiban tér el a fentiektől, hogy hagyományos kenyér tésztából készítem és egy másik leírás szerint díszítem, miszerint kereszt, nyitott könyv és galamb kerül rá.




Zsito/Žito






elkészítése az alábbiak szerint :

A kiválogatott és alaposan megmosott búzát -egy kg -annyi vízben ami  ellepi  feltesszük főni és puhára főzzük, közben néha a megkeverjük,  ha szükséges pótoljuk  a vizet. Vigyázzunk  ne kapjon oda ! Gondosan leszűrjük, ajánlatos legalább egy órát  a szűrőben hagyni,hogy  jól kicsöpögjön  aztán  kétszer ledaráljuk először a nagyobb majd  kisebb tárcsa segítségével. A kapott darált búzához adunk  ua. azaz kilogramm cukrot és kg darált diót, két vanília rúd kikapart belsejét. Jól összekeverjük és egy éjszakára félretesszük, érjenek össze az ízek. A tetejét fél dióval díszítjük. Egyes receptek szerint  felszolgálás előtt meghintik porcukorral is.



A" zsito" kínálásnak különleges rituáléja  van. A" zsito"-t az érkezés után  azonnal  kínálják,  tálcán még mielőtt helyet foglalnának a vendégek a  tálcán külön tálkában vannak  tiszta kanalak és másikban  kell elhelyezni a használtat, gyakran vízzel teli pohárban, gyakori, hogy egy pohár vörösbort is tesznek a tálcára ekkor abból mindenkinek a" zsito" elfogyasztása után illik egy kortyot innia ,-ezt higiéniai okokból jobb elhagyni -
A tradíció szerint az ünnep akkor kezdődik mikor  házigazda meggyújtja a  gyertyát,  keresztet vet  elmondják at imát és vesz egy kiskanállal a "zsito"-ból .




A zsito elfogyasztása után kezdődhet  a gazdag lakoma

sült paprika torta

 




mezze




A számtalan előétel :
- sült paprika torta
- spenótos rolád
- sajtos-sonkás szelet
- francia saláta (amit itt érdekes módon orosz salátának  hívnak)
- füstölt  sertés-, és marhahúsok
- szalámi
- kullen
- sajt
- töltött káposzta
- sajtos rétes, azaz  pite "Bába" módra



















- a Malac pecsenye -szinte  minden esetben malacot ,bárányt sütnek a nagy családi összejövetelek alkalmával, ezt persze nem otthon, hanem  péknél, nyárson sütik, így aztán   háziasszonyokat tehermentesítik, minden energiájukat az előételek és sütemények készítésére fordíthatják. Ha böjtös az ünnep akkor hal váltja fel a   pecsenyét.
- házi savanyú paprika
- káposzta saláta





























az édességek :
bajadéra
diós szelet
vaníliás korong
rosentorte
raffaello
csokis corne flakes
"anyós szem "
baklava
diós tekercs
diós ostyaszelet





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...