A pravoszláv szokások szerint ekkor feltétlenül kell hogy legyen a házban ikon, templomi gyertya, "slavski kolac" nevű díszes kenyér, zsito és bor....
Mondhatjuk szinte mindenütt ez a szerbek legbensőségesebb és egyben legnagyobb családi ünnepe . Ez az ünnep három napig tart mint a mesében.Szerdán és pénteken böjti ételeket kell kínálni. Ha a nagy böjt idejére esik az ünnep akkor az mindig böjtös pl. St. Nikola.
A jól kidolgozott tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, ha megnőtt a negyedét levesszük róla és kigömbölyítjük. 5 részre osztjuk, négyet az oldalára teszünk kereszt formára igazítva, az ötödiket a közepére helyezzük. Keresztény szimbólumokkal díszítjük, az egész kenyeret bekenjük egy tojás sárgájával. Előmelegített sütőben sütjük .
A böjtös slavski kolac tej és tojás nélkül készül.
Ezt a kenyeret kell kora reggel a templomba elvinni felszentelni .
A mi kenyerünk annyiban tér el a fentiektől, hogy hagyományos kenyér tésztából készítem és egy másik leírás szerint díszítem, miszerint kereszt, nyitott könyv és galamb kerül rá.
elkészítése az alábbiak szerint :
A kiválogatott és alaposan megmosott búzát -egy kg -annyi vízben ami ellepi feltesszük főni és puhára főzzük, közben néha a megkeverjük, ha szükséges pótoljuk a vizet. Vigyázzunk ne kapjon oda ! Gondosan leszűrjük, ajánlatos legalább egy órát a szűrőben hagyni,hogy jól kicsöpögjön aztán kétszer ledaráljuk először a nagyobb majd kisebb tárcsa segítségével. A kapott darált búzához adunk ua. azaz kilogramm cukrot és kg darált diót, két vanília rúd kikapart belsejét. Jól összekeverjük és egy éjszakára félretesszük, érjenek össze az ízek. A tetejét fél dióval díszítjük. Egyes receptek szerint felszolgálás előtt meghintik porcukorral is.
A" zsito" kínálásnak különleges rituáléja van. A" zsito"-t az érkezés után azonnal kínálják, tálcán még mielőtt helyet foglalnának a vendégek a tálcán külön tálkában vannak tiszta kanalak és másikban kell elhelyezni a használtat, gyakran vízzel teli pohárban, gyakori, hogy egy pohár vörösbort is tesznek a tálcára ekkor abból mindenkinek a" zsito" elfogyasztása után illik egy kortyot innia ,-ezt higiéniai okokból jobb elhagyni -
A tradíció szerint az ünnep akkor kezdődik mikor házigazda meggyújtja a gyertyát, keresztet vet elmondják at imát és vesz egy kiskanállal a "zsito"-ból .
A zsito elfogyasztása után kezdődhet a gazdag lakoma
A számtalan előétel :
- sült paprika torta
- spenótos rolád
- sajtos-sonkás szelet
- francia saláta (amit itt érdekes módon orosz salátának hívnak)
- füstölt sertés-, és marhahúsok
- szalámi
- kullen
- sajt
- káposzta saláta
az édességek :
bajadéra
diós szelet
vaníliás korong
rosentorte
raffaello
csokis corne flakes
"anyós szem "
baklava
diós tekercs
diós ostyaszelet
Mondhatjuk szinte mindenütt ez a szerbek legbensőségesebb és egyben legnagyobb családi ünnepe . Ez az ünnep három napig tart mint a mesében.Szerdán és pénteken böjti ételeket kell kínálni. Ha a nagy böjt idejére esik az ünnep akkor az mindig böjtös pl. St. Nikola.
"Slavski kolac"
amit eredetileg szentelt vízzel kéne dagasztani, tésztája kelt tészta, előző nap készítik.- 1kg liszt
- 1/2 l tej
- 4 db tojás
- 12 g élesztő
- 6 evőkanál cukor felhasználásával
A jól kidolgozott tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, ha megnőtt a negyedét levesszük róla és kigömbölyítjük. 5 részre osztjuk, négyet az oldalára teszünk kereszt formára igazítva, az ötödiket a közepére helyezzük. Keresztény szimbólumokkal díszítjük, az egész kenyeret bekenjük egy tojás sárgájával. Előmelegített sütőben sütjük .
A böjtös slavski kolac tej és tojás nélkül készül.
Ezt a kenyeret kell kora reggel a templomba elvinni felszentelni .
A mi kenyerünk annyiban tér el a fentiektől, hogy hagyományos kenyér tésztából készítem és egy másik leírás szerint díszítem, miszerint kereszt, nyitott könyv és galamb kerül rá.
Zsito/Žito
elkészítése az alábbiak szerint :
A kiválogatott és alaposan megmosott búzát -egy kg -annyi vízben ami ellepi feltesszük főni és puhára főzzük, közben néha a megkeverjük, ha szükséges pótoljuk a vizet. Vigyázzunk ne kapjon oda ! Gondosan leszűrjük, ajánlatos legalább egy órát a szűrőben hagyni,hogy jól kicsöpögjön aztán kétszer ledaráljuk először a nagyobb majd kisebb tárcsa segítségével. A kapott darált búzához adunk ua. azaz kilogramm cukrot és kg darált diót, két vanília rúd kikapart belsejét. Jól összekeverjük és egy éjszakára félretesszük, érjenek össze az ízek. A tetejét fél dióval díszítjük. Egyes receptek szerint felszolgálás előtt meghintik porcukorral is.
A" zsito" kínálásnak különleges rituáléja van. A" zsito"-t az érkezés után azonnal kínálják, tálcán még mielőtt helyet foglalnának a vendégek a tálcán külön tálkában vannak tiszta kanalak és másikban kell elhelyezni a használtat, gyakran vízzel teli pohárban, gyakori, hogy egy pohár vörösbort is tesznek a tálcára ekkor abból mindenkinek a" zsito" elfogyasztása után illik egy kortyot innia ,-ezt higiéniai okokból jobb elhagyni -
A tradíció szerint az ünnep akkor kezdődik mikor házigazda meggyújtja a gyertyát, keresztet vet elmondják at imát és vesz egy kiskanállal a "zsito"-ból .
A zsito elfogyasztása után kezdődhet a gazdag lakoma
sült paprika torta |
mezze |
A számtalan előétel :
- sült paprika torta
- spenótos rolád
- sajtos-sonkás szelet
- francia saláta (amit itt érdekes módon orosz salátának hívnak)
- füstölt sertés-, és marhahúsok
- szalámi
- kullen
- sajt
- töltött káposzta
- a Malac pecsenye -szinte minden esetben malacot ,bárányt sütnek a nagy családi összejövetelek alkalmával, ezt persze nem otthon, hanem péknél, nyárson sütik, így aztán háziasszonyokat tehermentesítik, minden energiájukat az előételek és sütemények készítésére fordíthatják. Ha böjtös az ünnep akkor hal váltja fel a pecsenyét.
- házi savanyú paprika- káposzta saláta
az édességek :
bajadéra
diós szelet
vaníliás korong
rosentorte
raffaello
csokis corne flakes
"anyós szem "
baklava
diós tekercs
diós ostyaszelet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése