Régóta adós vagyok evvel a bejegyzéssel, most a "szőlőszezon "derekán, szüret idején érdemes kipróbálni eltenni egy-két üveg kékszőlő dzsemet.
Ajánlom mindenkinek aki szereti a karakteres ízeket, a nem szokványos dzsemeket és tartósítószermentesen, cukorszegényen szeretné eltenni a gyümölcsöt.
Lassan elfogytak a lekvárok, dzsemek májusra, így van ez jól hiszen tombol a tavasz jönnek a friss gyümölcsök készülhet az újabb adag dzsem, lekvár.
Nem vagyok nagy befőzős, nálam kis üvegekbe kerülnek a dzsemek, lekvárok, annak reményében, hogy minél hamarabb elfoggyon felbontás után, mivel soha nem használok tartósítót. Inkább többször főzök, de mindig kevés gyümölccsel dolgozom, 3-5 db 400 -450 g-os üveget töltök meg egyszerre.
Az utóbbi időben rendszeresen lekváros, dzsemmes kalács, kuglóf, briós, crostata is jár a reggelinkhez. Egy ilyen kicsit álmos reggel emeltünk le a szekrény tetejéről egy múzeális példányt, igen bármilyen hihetetlen 2001-s címke volt az üvegén.
Egy évvel a a fiam születése előtt tettem el. Abban az időben még nem jegyeztem fel a receptjeimet így nincs pontos leírása ennek a dzsemnek sajnos.
Azért emlékszem sok mindenre, kékszőlőből készült az biztos ( rajta van címkén jól olvasható) a fajtáját sajnos nem tudom, de nagy valószínűséggel Hamburg ami erre felé nagyon gyakori, de nem tartom kizárnak, hogy kevert valamilyen vastagabb héjú fajtával (amit én szeretek) "amerikanka" így hívják erre felé, Apósom kertjéből.
Ez egy ún.direkttemrő faj, ami közvetlenül a gyökérből nőtt tőkén neveli fürtjeit. Európában a filoxéria járvány után kezdték betelepíteni ,mivel ellenállóbb a filoxériával szemben.Nem igényel különösebb gondozást. Bogyói sok pektint tartalmaznak ami a lekvár készítés szempontjából kifejezetten előnyös.
Feltételezésem szerint nem készültem szőlő dzsemet gyártani, a véletlen műve lett, hisz velem gyakran előfordul, hogy túl vásárolom magam ha gyümölcsről van szó, egyszerűen nem ismerek mértéket, a piacon annyira kínálja magát ( azóta is ugyan azoktól a néniktől vásárolok) szeretem megrendelni is egy- egy láda gyümölcsöt kapok ilyenkor gondosan kiválogatva nem ritkán a nevem is a ládára írva, nehogy összekeverjék.
Gondolom amikor rájöttem ennyi szőlőt képtelenek vagyunk megenni, jöhetett a szőlő dzsem ötlete.
Aztán valahogy egy üveg "elkallódott", de most előkerült és fantasztikus íze és illata van.
A megmosott szőlőt lebogyózom , cukorral meghintem és felteszem főni miközben állandóan kevergetem, fakanállal szétnyomkodom a bogyókat ahogy puhulnak. Ebbe a dzsembe nem került fűszert csak a szőlő az aromája, ami az idők során egészen aszús izt produkált. Nem főzöm általában sokáig a dzsemeket így fordulhat elő hogy majdnem egész szőlő szem is marad benne.
Nem paszírozom és nem magozom ki tulajdonkép nagyon egyszerűen készül.
Az érett szőlő sok cukrot tartalmaz, így csak egészen kevés cukrot adok hozzá.
Ha kellőkép megfőtt a dzsem, ami azt jelenti az edényfalától elválik, nem folyós, forrón tiszta kifőzött üvegekbe szedem, a tetejét kevés alkohollal lezárom ( szőlőpálinkát öntök rá ami légmentesen lezárja) majd rácsavarom a kupakot és gyors mozdulattal a fejetetejére állítom az üvegeket.
Néhány perc múlva már hűtőtáskába teszem a még forró üvegeket és hagyom teljesen kihűlni ( kb másnapig).ezután lehet címkézni és a polcra szekrény tetejére helyezni fogyasztásig.
Természetesen azóta is minden évben készül néhány üveg kékszőlő dzsem ami kükönleges színével pompás aromájával igazi kuriózum .
hozzávalók:
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
hozzávalók:
- 1kg kékszőlő
- 20 g cukor
- 2 cl szőlő pálinka( törköly pálinka) /loza/ grappa üvegenként
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése