2017. szeptember 21., csütörtök

Kékszőlő dzsem

Régóta adós vagyok evvel a bejegyzéssel, most  a "szőlőszezon "derekán, szüret idején érdemes kipróbálni  eltenni  egy-két üveg kékszőlő dzsemet.
Ajánlom mindenkinek aki szereti  a  karakteres ízeket, a nem szokványos dzsemeket és tartósítószermentesen,  cukorszegényen szeretné eltenni  a  gyümölcsöt.

Lassan elfogytak a  lekvárok, dzsemek májusra, így van ez jól hiszen  tombol  a tavasz jönnek a friss gyümölcsök  készülhet az újabb adag dzsem,  lekvár.
Nem vagyok  nagy befőzős, nálam   kis üvegekbe kerülnek a dzsemek, lekvárok, annak reményében, hogy  minél hamarabb elfoggyon  felbontás után, mivel soha nem használok tartósítót. Inkább többször főzök, de mindig kevés gyümölccsel dolgozom, 3-5  db 400 -450 g-os üveget töltök meg egyszerre.
Az utóbbi időben rendszeresen  lekváros, dzsemmes kalács, kuglóf, briós, crostata is jár a reggelinkhez.Egy ilyen  kicsit  álmos reggel emeltünk le  a szekrény tetejéről  egy múzeális példányt, igen bármilyen hihetetlen  2001-s címke  volt az üvegén.






Egy évvel a   a fiam születése előtt tettem el.  Abban az időben még nem jegyeztem fel a receptjeimet  így nincs pontos leírása ennek a dzsemnek sajnos.
Azért emlékszem sok mindenre,   kékszőlőből készült az biztos  ( rajta van címkén jól olvasható) a fajtáját sajnos nem tudom, de nagy valószínűséggel  Hamburg ami erre felé nagyon gyakori, de nem tartom kizárnak, hogy kevert valamilyen vastagabb héjú fajtával (amit  én szeretek) "amerikanka" így hívják erre felé, Apósom kertjéből.

Feltételezésem szerint nem  készültem szőlő dzsemet gyártani,   a véletlen műve lett, hisz velem gyakram előfordul, hogy túl vásárolom magam ha gyümölcsről van szó, egyszerűen nem ismerek mértéket, a  piacon annyira kínálja magát ( azóta is ugyan azoktól a  néniktől vásárolok) szeretem  megrendelni is  egy- egy láda  gyümölcsöt kapok ilyenkor gondosan kiválogatva  nem ritkán  a nevem is  a  ládára írva, nehogy összekeverjék.

Gondolom  amikor  rájöttem ennyi szőlőt képtelenek vagyunk megenni, jöhetett a   szőlő dzsem ötlete.
Aztán  valahogy egy üveg "elkallódott", de most előkerült és fantasztikus íze és illata  van.




A megmosott szőlőt lebogyózom , cukorral meghintem  és felteszem főni  miközben állandóan kevergetem, fakanállal szétnyomkodom a bogyókat ahogy puhulnak. Ebbe  a dzsembe nem került fűszert csak a szőlő  az aromája, ami az idők során egészen aszús izt produkált. Nem főzöm általában sokáig  a dzsemeket így fordulhat elő  hogy  majdnem egész szőlő szem is marad benne.
Nem paszírozom  és nem magozom ki  tulajdonkép nagyon egyszerűen készül.
Az érett szőlő  sok cukrot tartalmaz,  így csak egészen kevés cukrot adok hozzá.
Ha kellőkép  megfőtt a dzsem, ami azt jelenti  az edényfalától elválik, nem folyós, forrón tiszta kifőzött üvegekbe szedem,  a tetejét kevés alkohollal lezárom ( szőlőpálinkát öntök rá ami légmentesen lezárja) majd rácsavarom a kupakot és gyors mozdulattal a fejetetejére állítom az üvegeket.
Néhány perc múlva már  hűtőtáskába teszem a még forró üvegeket  és hagyom teljesen kihűlni ( kb másnapig).ezután lehet  címkézni és  a polcra szekrény tetejére helyezni fogyasztásig.




   hozzávalók:


  •  1kg  kékszőlő
  •  20 g cukor
  •  2 cl szőlő pálinka( törköly pálinka) /loza/ grappa üvegenként 







Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly