Együnk, vagy ne együnk kenyeret ebben a kánikulában ? Van megoldás! Csinálunk chappatit!
A kérdés azért is égető, mert én naponta sütöm a családnak a friss kenyeret, péksüteményt így akaratlanul is befűtök a lakásban mostani a 38 -40 fok mellé.
Na de akkor mi lesz,kenyér nélkül maradjunk?
Házi kenyér nélkül a férjem el sem tudja képzelni az étkezéseket, én könnyen lemondok a kenyérről és a gyerek sem ragaszkodik hozzá, Ő szívesen választaná a palacsintát helyette ha felvetődik a kérdés, tehát 2:1 a szavazás eredménye .
Jobb a békesség, keressük a megoldást,ami ez esetben is kézen fekvő, a hasonló ( meleg ) éghajlatú népek konyháján kell körülnézni most is, mint már oly sok esetben ez hozza meg a megoldást .
Chappati lesz nyáron a kánikulában a kenyerünk !
" Csapáti" vagy hindiül roti az indiai kenyér, élesztő nélkül készül liszt, só és víz hozzáadásával. Nem kell keleszteni, bár célszerű pihentetni nem félnapos program, nem kell sütőben sem sütni.
A chappati India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénykenyere, egy átlagos indiai családban minden nap fogyasztják. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chappati nyújtásának és sütésének művészetére.
Hozzávalók:
A lisztet keverjük el sóval, majd folyamatosan hozzáadagolva a vizet, kézzel dolgozzuk össze, a munka folyamat végén lágy tésztát kapunk a munkaasztalunk teljesen tiszta " száraz " marad.
Jó alaposan és hosszasan gyúrjuk át tésztát, ha kész, spricceljük meg vízzel és tiszta konyharuhával letakarva pihentessük 30 percet. Mielőtt sütnénk a chappatit, még egyszer gyúrjuk át alaposan a tésztát hosszú percekig. Végül diónyi gombócokat formálunk tésztából amit 12-13 cm átmérőjű kerek vékony lapokká nyújtunk.
A chappatit süthetjük forró platnin, vagy száraz serpenyőben esetleg palacsinta sütőben is.
A kinyújtott tésztát forró serpenyőben először az egyik oldalon sütjük ,míg hólyagosodni kezd, kifehéredik,majd megfordítjuk és a másik oldalon is megvárjuk míg "foltosodik" .
A kész kisült chapattit megkenjük vajjal, hogy puha maradjon, ne legyen kemény és egymásra halmozzuk ahogy folyamatosan sütjük.
Szinte minden ételhez adható.
Érdemes a chappatit összeállítani először, míg pihen a tészta elkészíthetjük az ebédet és közvetlen étkezés előtt kisütni így forrón melegen fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
További kenyér recepteket találsz a pékségem oldalon :
A kérdés azért is égető, mert én naponta sütöm a családnak a friss kenyeret, péksüteményt így akaratlanul is befűtök a lakásban mostani a 38 -40 fok mellé.
Na de akkor mi lesz,kenyér nélkül maradjunk?
Házi kenyér nélkül a férjem el sem tudja képzelni az étkezéseket, én könnyen lemondok a kenyérről és a gyerek sem ragaszkodik hozzá, Ő szívesen választaná a palacsintát helyette ha felvetődik a kérdés, tehát 2:1 a szavazás eredménye .
Jobb a békesség, keressük a megoldást,ami ez esetben is kézen fekvő, a hasonló ( meleg ) éghajlatú népek konyháján kell körülnézni most is, mint már oly sok esetben ez hozza meg a megoldást .
Chappati lesz nyáron a kánikulában a kenyerünk !
" Csapáti" vagy hindiül roti az indiai kenyér, élesztő nélkül készül liszt, só és víz hozzáadásával. Nem kell keleszteni, bár célszerű pihentetni nem félnapos program, nem kell sütőben sem sütni.
A chappati India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénykenyere, egy átlagos indiai családban minden nap fogyasztják. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chappati nyújtásának és sütésének művészetére.
Hozzávalók:
- 250 g Graham liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl víz
- só
- 20 g vaj
A lisztet keverjük el sóval, majd folyamatosan hozzáadagolva a vizet, kézzel dolgozzuk össze, a munka folyamat végén lágy tésztát kapunk a munkaasztalunk teljesen tiszta " száraz " marad.
Jó alaposan és hosszasan gyúrjuk át tésztát, ha kész, spricceljük meg vízzel és tiszta konyharuhával letakarva pihentessük 30 percet. Mielőtt sütnénk a chappatit, még egyszer gyúrjuk át alaposan a tésztát hosszú percekig. Végül diónyi gombócokat formálunk tésztából amit 12-13 cm átmérőjű kerek vékony lapokká nyújtunk.
A chappatit süthetjük forró platnin, vagy száraz serpenyőben esetleg palacsinta sütőben is.
A kinyújtott tésztát forró serpenyőben először az egyik oldalon sütjük ,míg hólyagosodni kezd, kifehéredik,majd megfordítjuk és a másik oldalon is megvárjuk míg "foltosodik" .
A kész kisült chapattit megkenjük vajjal, hogy puha maradjon, ne legyen kemény és egymásra halmozzuk ahogy folyamatosan sütjük.
Szinte minden ételhez adható.
Érdemes a chappatit összeállítani először, míg pihen a tészta elkészíthetjük az ebédet és közvetlen étkezés előtt kisütni így forrón melegen fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
További kenyér recepteket találsz a pékségem oldalon :
pékségem |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése