2010. november 23., kedd

Flódni


Valahogy hagyomány lett nálunk  november végén az adventi  süteményeket  megelőzően kerül az asztalunkra.

A flódni,  

csak akkor, -  az év többi napján nem készítek, de ilyenkor mindig.

  - Szilva lekvárral ami sajnos nem saját, de azért különleges, kézi készítésű.Valahol Szerbiában a Sljivovo(Aleksandrovac)nevű faluban a Kopoonikon az asszonyok kint  a szabadban jó nagy fakanállal kevergetik az üstökben aztán köcsög helyett  üvegekbe töltik  és az íze valóban mint nagyanyáink  szilva lekvárja  .



 Ez a neve is. A nagymama titka ? lehetne így is fordítani angolul  ‘GRANNY’S SECRET’ .
Valóban ezt a szilvát kézzel szedik le, hagyományosan főzik fa tüzelésű üstökben órákon keresztül kevergetve ........  ismerős ugye a recept ?









A flódni tésztájához  a lisztet, tojásokkal, vajjal és a borral, pici sóval összedolgozom, hűtőben pihentetem.
Pihentetés után  öt részre osztom  mindegyiket vékonyan kinyújtom  a tepsi méretére és sorban rétegezem. Az első lapra jön szilva lekvár, a másodikra a dió, aztán a mák,végül az alma. A tetejét megkenem enyhén felvert tojással, tetszés szerint lehet megkarcolni, mintát rajzolni rá vagy csak egyszerűen villával megszurkálni.

Lassú tűzön süssük amíg szép fényes  lesz.

A töltelékhez a diót ledaráljuk  nem teszek bele  cukrot,  a tetejére csorgatok egy kevés mézet, a mákot  szintén ledaráljuk és azt is méz csorgatással édesítjük. Az almát lereszeljük, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal és szintén mézzel meglocsoljuk.


Hozzávalók :

  • 500 g  liszt
  • 250 g  vaj
  •     4     tojás
  •     1 dl bor
  • csipet  só
  •  250 g  dió
  • 250 g   mák
  • 250 g   alma
  • 250 g   szilvalekvár
  • soronként 1-1 kanálnyi  méz
  •      1-2  kanál fahéj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly