Flódni,csak akkor, - az év többi napján nem készítek, de ilyenkor mindig.
- Szilva lekvárral ami sajnos nem mindig saját, de azért különleges, kézi készítésű akkor is.Valahol Szerbiában a Sljivovo(Aleksandrovac)nevű faluban a Kopoonikon az asszonyok kint a szabadban jó nagy fakanállal kevergetik az üstökben aztán köcsög helyett üvegekbe töltik és az íze valóban mint nagyanyáink szilva lekvárja .
Ez a neve is. "A nagymama titka ?" lehetne így is fordítani angolul ‘GRANNY’S SECRET’ .
Valóban, ezt a szilvát kézzel szedik le, hagyományosan főzik fa tüzelésű üstökben órákon keresztül kevergetve ........ ismerős ugye a recept ?
Valóban, ezt a szilvát kézzel szedik le, hagyományosan főzik fa tüzelésű üstökben órákon keresztül kevergetve ........ ismerős ugye a recept ?
A flódni tésztájához a lisztet, tojásokkal, vajjal és a borral, pici sóval összedolgozom, majd hűtőben pihentetem.
Pihentetés után öt részre osztom a tésztát, mindegyiket vékonyan kinyújtom a tepsi méretére és sorban rétegezem. Az első lapra jön a szilva lekvár, a másodikra a dió, aztán a mák, végül az alma.
A tetejét megkenem enyhén felvert tojással, tetszés szerint lehet megkarcolni, mintát rajzolni rá vagy csak egyszerűen villával megszurkálni.
A tetejét megkenem enyhén felvert tojással, tetszés szerint lehet megkarcolni, mintát rajzolni rá vagy csak egyszerűen villával megszurkálni.
Lassú tűzön süssük amíg szép fényes lesz!
A töltelékhez a diót ledaráljuk, nem teszek bele cukrot, a tetejére csorgatok egy kevés mézet, a mákot szintén ledaráljuk és azt is méz csorgatással édesítjük. Az almát lereszeljük, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal és szintén mézzel meglocsoljuk.
Hozzávalók :
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
- 500 g liszt
- 250 g vaj
- 4 tojás
- 1 dl bor
- csipet só
- 250 g dió
- 250 g mák
- 250 g alma
- 250 g szilvalekvár
- soronként 1-1 kanálnyi méz
- 1-2 kanál fahéj
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése