Sárga barack dzsem készítés 7 lépésben
Nálunk mindig kis adagokban készül a dzsem egyszerre maximum.
2-3 üveg, vagy frissen esszük ( reggelire).
- Érett, ép, egészséges sárgabarackokat válogatunk ( szedünk a fáról ideális esetben. ha nincs saját kertünk, a szedd magad mozgalom keretében is találhatunk a gyümölcsöst a közelünkben, vagy vásárolunk a piacon.) Javaslom egy gyümölcsös ládát, fa rekeszt szerezzünk be így nem törődik a barack a szállítás közben míg hazajut.
- A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk én nem hámozom meg.a gyümölcsök héja péktint tartalmaz ami sűríti a dzsemet kár lenne kidobni.
- A főzőedény aljára kb. ujjnyi cukrot ( 5-7 dkg) teszek csak, erre jön a mosott magozott sárgabarack és összefőzöm.
- Főzés közben fakanállal kevergetem és szétnyomkodom a barackokat🍊 ( könnyen szétesnek).
- Mikor elválik az edény falától, kész a dzsem, nem kell túl sokáig főzni. Mi szeretjük ha darabos. A rövid főzési időnek köszönhetően megőrzi a világos „szép” színét nem sötétedik, barnul meg.
- Forrón szedem tiszta üvegekbe és barackpálinkával "lezárom" a tetejét vagyis annyit öntök rá ,hogy befedje ( 1-1,5 cl) a kupak rácsavarása után fejtetőre állítom pár percre az üvegeket.
- Hűtőtáskában hagyom kihűlni 12-24 óra után címkézem és mehet a polcra
- Ha fűszeresen készítem 2 szegfűszeg és kávéskanál fahéj megy 1-1,5 kg barackhoz.
- Levendulásan is készítettem ( egy kávéskanálnyitól fantasztikus íze,illata lesz.)
- Citromfüves sárgabarack dzsemhez 2-3 citromfű levelet használok
- Vaníliás sárgabarack dzsemhez egy fél rúd vaníliát kaparok ki 1 kg barackhoz.
Semmi mást nem teszek bele !
A kész barack dzsem, barack illatú és ízű, nem túl édes, cukros.
Olvasd el a Dzemek, lekvárok cukorral vagy cukormentesen ??? című bejegyzést is .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése