2021. július 12., hétfő

Sárgabarack dzsem

Sárga barack dzsem készítés 7 lépésben

Nálunk mindig kis adagokban készül a dzsem egyszerre maximum. 2-3 üveg, vagy frissen esszük ( reggelire).





  1.        Érett, ép, egészséges sárgabarackokat válogatunk  ( szedünk a fáról ideális esetben. ha nincs saját kertünk, a szedd magad mozgalom keretében is találhatunk a gyümölcsöst a közelünkben,  vagy vásárolunk  a piacon.) Javaslom egy  gyümölcsös ládát, fa rekeszt szerezzünk be így nem törődik a barack a szállítás közben míg hazajut.
  2.        A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk én nem hámozom meg.a gyümölcsök héja péktint tartalmaz ami sűríti  a dzsemet kár lenne kidobni.
  3.        A főzőedény aljára kb. ujjnyi cukrot ( 5-7 dkg) teszek csak, erre jön a mosott magozott sárgabarack és összefőzöm.
  4.        Főzés közben fakanállal kevergetem és szétnyomkodom a barackokat🍊 ( könnyen szétesnek).
  5.        Mikor elválik az edény falától, kész a dzsem, nem kell túl sokáig főzni. Mi szeretjük ha darabos. A rövid főzési időnek köszönhetően  megőrzi a világos „szép” színét nem sötétedik, barnul meg.
  6.        Forrón szedem tiszta üvegekbe és barackpálinkával "lezárom" a tetejét vagyis annyit öntök rá ,hogy befedje ( 1-1,5 cl) a kupak rácsavarása után fejtetőre állítom pár percre az üvegeket.
  7.     Hűtőtáskában hagyom kihűlni 12-24 óra után címkézem és mehet a polcra

 







  •          Ha fűszeresen készítem 2 szegfűszeg és kávéskanál fahéj megy 1-1,5 kg barackhoz.
  •          Levendulásan is készítettem ( egy kávéskanálnyitól fantasztikus íze,illata lesz.)
  •      Citromfüves sárgabarack dzsemhez 2-3 citromfű levelet használok
  •      Vaníliás sárgabarack dzsemhez  egy fél rúd vaníliát kaparok ki  1 kg barackhoz.

Semmi mást nem teszek bele ! 



A kész barack dzsem,  barack illatú és ízű, nem túl édes, cukros.

Olvasd el a Dzemek, lekvárok cukorral vagy cukormentesen ??? című bejegyzést is .



Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...