2016. augusztus 10., szerda

Stangli avagy pizza rudak



Nincsenek véletlenek, szokták mondani mindennek meg van  a maga ideje,oka stb.
Talán az sem véletlen, hogy újra felfedeztük a stanglit avagy pizza  rudakat.






Nyári estéken zajlik nálunk az élet, a kertben  a  gyerekek sátoroznak, tábortüzet gyújtanak .Mi felnőttek "ügyeletet tartunk mellettük", eszegetünk, iszogatunk, jókat beszélgetünk.






A múlt hétvégén is így volt,  botos kenyeret is  készültünk  sütni, mert még olyat soha nem csináltunk és olyan izgalmasan  hangzik. A napokban olvastam egy főzős-sütős csoportban róla  és rögtön megtetszett,  miért is ne próbálnánk ki.Az elhatározást tett követte. A délután folyamán begyűjtötték  a botokat a fiúk, de előkészíteni este közösen a többiekkel együtt akarták  (ez volt az  első hiba ) . Mivel egyéb szervezési hiba is becsúszott  a tervezett kenyér tészta helyett idő hiányában   pizza tészta  készült  az is fehér lisztből, mert ez volt a gyermekek kifejezett kívánsága.


A tűz rakással egyidőben bevonultam  a konyhába  a befejező műveletek elvégzésére és a tészta formázására, mikor kiderült a botok  nincsenek megfelelően előkészítve,  a tűz se  jó a botos kenyér sütéshez, így egészen egyszerűen le lettem szavazva,  sok szavazat a kettő ellen,  ugye még sem elég , így maradt   a megkelt tészta velem együtt a konyhában.

Amit aztán grisini  módjára megcsavartam, forró sütőbe toltam és még melegen   padlizsán krémhez, tzatzikihez el is fogyott  rövid idő alatt.



A pizza tészta  hozzávalói:




  • 700 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 3 dl langyos víz
  • 3 kávés kanál tengeri só
  • 1 dl olívaolaj
  • tetszés szerint tehetünk a tésztába, szárított vagy friss zöld fűszert ( oreganó, rozmaring,levendula) 
Az élesztőt  egy kevés  langyos vízben oldjuk fel, várjuk  egy keveset míg az élesztő dolgozni kezd, habosodik. A lisztet szitáljuk át, a közepébe csináljunk  egy mélyedést, öntsük bele a felfutott élesztőt és kezdjük kidolgozni, fokozatosan  adjuk hozzá a sót,olívaolajat és  annyi vizet, hogy lágy, de  jól formálható tésztát kapjunk a munka végeztével.Gyúrjuk cipóvá és ruhával letakarva pihentessük, hagyjuk kelni.A megkelt tésztát gyúrjuk át osszuk kisebb cipókká, ismét pihentessük letakarva 20-25 percet, majd  a kezünkkel  sodorjuk meg kb 20-25 cm hosszú rudakká majd  a két végénél fogva ellentétes irányban csavarjuk meg néhányszor.





Elkészítése:




Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés,iratkozz fel  az olvasók közé, csatlakozz  a Rozmaring& ibolya  Facebook oldalához  is !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...