2016. augusztus 5., péntek

Sárga dinnye = sárgadinnye dzsem




Csináltál már sárgadinnye dzsemmet?
Ugye első hallásra kicsit bizarrnak tűnik, ismeretlen.
Kipróbáltuk, érdemes kísérletezni vele, nekünk ízlik!
Most is mint mindig, tartósítószer mentesen, egyszerűen, minimális cukorral, kipróbált technológiával készült  a  sárgadinnye dzsem is.




Érett sárgadinnyét veszünk, megmossuk, a "belét "felkockázzuk. A citromot meghámozzuk,  felkarikázzuk.
A cukrot  kevés vízzel felolvasztjuk, sűrű sziruppá főzzük és beletesszük a sárgadinnyét, citrom szeleteket és kavargatva főzzük 15 percig .Ez idő alatt  a  dinnye szétesik,  nem  baj ha maradnak benne dinnye darabok  is, ettől  lesz dzsem és nem lekvár.
Ha  túl híg  lenne, a lét öntsük le, felhasználhatjuk szörpnek,vagy  miután kiszedtük a  dzsemet   a  főzzük sűrűre és öntsük a kész dzsemhez.
A forró dzsemet  csírátlanított üvegekbe szedjük  a tetejét rummal meglocsoljuk,( hermetikusan lezárjuk) csavaros kupakot az üvegekre helyezzük,lezárjuk, majd hirtelen mozdulattal  a fejükre állítjuk pár percre  az üvegeket. Nálam  hűtőtáskába kerülnek amíg teljesen ki nem hűlnek  ott " dunsztolódnak". Másnap már lehet  címkézni és  a polcra állítani fogyasztásig






Az alap sárgadinnye dzsemet  tetszés szerint ízesíthetjük kedvünkre alakíthatjuk.

Tipp.

  • vaníliát teszünk  bele
  • citrom füvet adunk hozzá
  • menta leveleket  adunk hozzá
  • levendulát morzsolunk bele
  •  őszibarackkal együtt főzzük  
  • zöld és sárgabelű dinnyéket kombinálunk
  •  kupica rumot adunk  hozzá









Hozzávalók
  • 1 kg sárgadinnye
  • 200 g  cukor
  • 1 citrom
  • 1 dl víz
  •  tetszés  szerinti fűszerek    









Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz, és kövesd a Rozmaring &ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly