Csináltál már sárgadinnye dzsemmet?
Ugye első hallásra kicsit bizarrnak tűnik, ismeretlen.
Kipróbáltuk, érdemes kísérletezni vele, nekünk ízlik!
Most is mint mindig, tartósítószer mentesen, egyszerűen, minimális cukorral, kipróbált technológiával készült a sárgadinnye dzsem is.
Érett sárgadinnyét veszünk, megmossuk, a "belét "felkockázzuk. A citromot meghámozzuk, felkarikázzuk.
A cukrot kevés vízzel felolvasztjuk, sűrű sziruppá főzzük és beletesszük a sárgadinnyét, citrom szeleteket és kavargatva főzzük 15 percig .Ez idő alatt a dinnye szétesik, nem baj ha maradnak benne dinnye darabok is, ettől lesz dzsem és nem lekvár.
Ha túl híg lenne, a lét öntsük le, felhasználhatjuk szörpnek,vagy miután kiszedtük a dzsemet a főzzük sűrűre és öntsük a kész dzsemhez.
A forró dzsemet csírátlanított üvegekbe szedjük a tetejét rummal meglocsoljuk,( hermetikusan lezárjuk) csavaros kupakot az üvegekre helyezzük,lezárjuk, majd hirtelen mozdulattal a fejükre állítjuk pár percre az üvegeket. Nálam hűtőtáskába kerülnek amíg teljesen ki nem hűlnek ott " dunsztolódnak". Másnap már lehet címkézni és a polcra állítani fogyasztásig
Az alap sárgadinnye dzsemet tetszés szerint ízesíthetjük kedvünkre alakíthatjuk.
Tipp.
- vaníliát teszünk bele
- citrom füvet adunk hozzá
- menta leveleket adunk hozzá
- levendulát morzsolunk bele
- őszibarackkal együtt főzzük
- zöld és sárgabelű dinnyéket kombinálunk
- kupica rumot adunk hozzá
Hozzávalók
- 1 kg sárgadinnye
- 200 g cukor
- 1 citrom
- 1 dl víz
- tetszés szerinti fűszerek
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz, és kövesd a Rozmaring &ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése