Mit csináltok a megmaradt kenyérrel, már ha marad belőle ???
Igen,lehet(ne) kenyérmorzsa, az a legkézenfekvőbb lehetőség, aztán kétszersült is készülhet belőle,vagy
Kenyértésztát kelesztek, dagasztok a szokásos módon, csak most a liszt egy részét a kenyér darabok váltják ki, mint a zsemlegombócnál,.A tésztát lehet főtt krumplival, friss sajttal( túróval) készíteni.
A mángoldot értelemszerűen megtisztítom, mosom, szárítom, felaprítom ( blenderben ,vagy késsel egészen apróra)és belekeverem a tésztába.
Aztán hagyom megkelni, enyhén vizes kézzel gombócokat formálok és forrásban lévő bő sós vízben kifőzőm.
A friss paradicsom szószhoz csak érett paradicsom, kevés hagyma, fokhagyma,mediterrán fűszerek keveréke kell ( esetleg egy kevés étcsokoládé a végén)és már főzhető is.
A paradicsomokat megmosom,leforrázom,lehúzom a héjukat.Vigyázat a forró vízzel,forró,baleset veszélyes! Legjobb ha a leforrázott paradicsomokat jeges vízben azonnal lehűtjük, így, még könnyebben lehúzható a héja. A hagymákat tisztítás után apróra vágom leheletnyi olíva olajon megdinsztelem hozzáadom a feldarabolt paradicsomokat és időnként megrázom, keverem, fokhagymával mediterrán fűszerekkel ízesítem,a fűszerek lehetnek frissek,vagy szárítottak is ,ez utóbbi esetben kevesebb is elegendő belőlük. Kakukkfű, oregánó, rozmaring, bazsalikom mehet bele.Pici tengeri só is,hogy az ízek jobban érvényesüljenek, majd míg teljesen össze nem esik a paradicsom főzzük! Aki jobban szereti krémesen javaslom merülő mixerrel pépesíteni a főzés vége felé ekkor sima szószt kapunk, ha nem zavarnak a paradicsom darabok ezt a műveletet ki is hagyhatjuk.
Ha már elkészült és kikapcsoltuk a tűzhelyet egy kocka étcsokoládét dobjunk bele, hagyjuk elolvadni majd keverjünk el a paradicsom szószban.
A kifőtt gombócokat szűrjük le és paradicsom mártással leöntve kínáljuk.
Hozzávalók:
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Igen,lehet(ne) kenyérmorzsa, az a legkézenfekvőbb lehetőség, aztán kétszersült is készülhet belőle,vagy
gombóc paradicsommártásban
igazi nyári étel lett, mángolddal gazdagítva.
Elkészíteni a a mángoldos kenyérgombócot friss paradicsom mártásban egyszerű, bár némi időbe telik míg megkel a tészta, de addig elkészíthetjük a paradicsom mártást.
Így csinálom a mángoldos kenyér gombócokat:
A megmaradt magos kenyér szeleteket, bármilyen kenyér jó, de házi kenyérnél nincs jobb, apró darabokra töröm, az se baj ha kicsit száraz, sőt !Kenyértésztát kelesztek, dagasztok a szokásos módon, csak most a liszt egy részét a kenyér darabok váltják ki, mint a zsemlegombócnál,.A tésztát lehet főtt krumplival, friss sajttal( túróval) készíteni.
A mángoldot értelemszerűen megtisztítom, mosom, szárítom, felaprítom ( blenderben ,vagy késsel egészen apróra)és belekeverem a tésztába.
Aztán hagyom megkelni, enyhén vizes kézzel gombócokat formálok és forrásban lévő bő sós vízben kifőzőm.
A friss paradicsom szószhoz csak érett paradicsom, kevés hagyma, fokhagyma,mediterrán fűszerek keveréke kell ( esetleg egy kevés étcsokoládé a végén)és már főzhető is.
A paradicsomokat megmosom,leforrázom,lehúzom a héjukat.Vigyázat a forró vízzel,forró,baleset veszélyes! Legjobb ha a leforrázott paradicsomokat jeges vízben azonnal lehűtjük, így, még könnyebben lehúzható a héja. A hagymákat tisztítás után apróra vágom leheletnyi olíva olajon megdinsztelem hozzáadom a feldarabolt paradicsomokat és időnként megrázom, keverem, fokhagymával mediterrán fűszerekkel ízesítem,a fűszerek lehetnek frissek,vagy szárítottak is ,ez utóbbi esetben kevesebb is elegendő belőlük. Kakukkfű, oregánó, rozmaring, bazsalikom mehet bele.Pici tengeri só is,hogy az ízek jobban érvényesüljenek, majd míg teljesen össze nem esik a paradicsom főzzük! Aki jobban szereti krémesen javaslom merülő mixerrel pépesíteni a főzés vége felé ekkor sima szószt kapunk, ha nem zavarnak a paradicsom darabok ezt a műveletet ki is hagyhatjuk.
Ha már elkészült és kikapcsoltuk a tűzhelyet egy kocka étcsokoládét dobjunk bele, hagyjuk elolvadni majd keverjünk el a paradicsom szószban.
A kifőtt gombócokat szűrjük le és paradicsom mártással leöntve kínáljuk.
Hozzávalók:
- 2 g élesztő
- 1,5 kávéskanál tengeri só
- 2 dl víz
- 400 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g száraz kenyér( maradék)
- 150 g friss sajt vagy túró
- 100 g főtt krumpli
- 250 g mángold
- 500 g paradicsom
- ágacska bazsalikom,rozmaring,kakukkfű, oregano
- kocka keserű csokoládé
- gerezd fokhagyma
- kis fej vöröshagyma
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése