2016. augusztus 7., vasárnap

Ibolya napi szeder torta

Megleptem magam egy gyümölcsös nyári tortával.
Van úgy amikor  az alap anyagok kínálják magukat aztán már csak  a fantáziánkon múlik  mi "sül  ki "belőle. Egy  ilyen hirtelen elhatározás alapján jött létre  az Ibolya napi  szeder torta is.









Termőre fordult a  szeder  bokor  a kertünkben .








Nem emlékszem pontosan, tavaly  vagy azelőtt vehettük,akkor lelkesen elültettük,majd szinte meg is feledkeztünk róla.Az idén  tavasszal ugyan  át akartam telepíteni  a "veteményes kertbe" aztán még sem került sor  rá és lám egy maroknyi gyümölcs lett  a jutalmunk. Ez   a  mennyiség ugyan nem elegendő   a tortához,  a saját termés mind megettük.

szeder

De a piacon ( talán ennek hatására) nem tudtam ellen állni,  két hatalmas dobozt is megtöltöttem kívánatos szederrel.
A torta alapja  piskóta, mert  a "kis"fiam az utóbbi időben  nagyon megkedvelte, klasszikus recept alapján készült  csak  a vanília ízese az extra.
Pörkölt mogyorót  ezúttal  a tésztára szórtam, friss csokoládés szeder lekvárral,mascarponéval,  kakaó szórással és  sok friss szederrel készült   az Ibolya napi szeder tortám. 











Hozzávalói :




Piskótához

  •  6 tojás
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
  • 1/2 vanília rúd kikapart magja
  • csipet só

töltelékhez,díszítéshez


  • 300 g friss szeder
  • 300 g szederből készült   szeder lekvár
  • 20 g  csokoládé a lekvárba
  •  500 g mascarpone
  • 1 evőkanál cukrozatlan  kakaó por
  • 100 g "nyers" mogyoró  ( sótlan,pörköletlen)
  • porcukor  a szóráshoz








A szokásos módon  kapcsos tortaformában piskótát sütünk.
A piskóta készítésről írtam  már  itt,vagy itt,, itt,és itt is.Most nem írnám ide ismét  .a linkre kattintva elérhető .
Annyit változtattam  a korábbiakhoz képest, hogy egy fél rúd vaníliát kapartam  a  tojásfehérjébe
 mielőtt kemény habbá vertem.
Kihűlés után 3 részre vágjuk a tortát és betöltjük a krémet,tölteléket.

A mogyorót szárazon  egy serpenyőben  megpörköljük.
Ledaráljuk,én blenderben darálom,kicsit durvára,szeretjük amikor  a fogunk alatt érződik a mogyoró.
A szedret megmossuk lecsöpögtetjük,átválogatjuk a kevésbé szebbek mennek a  lekvárba.
40 g cukor hozzáadásával sűrű lekvár főzünk a szederből amikor elkészült  a csokoládét i s felolvasztjuk benne, igazán finom ízt ad neki,félre tesszük kihűtjük.

Az alsó  torta részt  őrölt pörkölt mogyoróval hintjük,majd rákenjük  a  szeder lekvárt erre ismét egy réteg őrölt pörkölt mogyorót hintünk.Befedjük mascarpone felével, megszórjuk kakaó porral.Ráhelyezzük  a  középső torta lapot ezt is bekenjük  a maradék mascarponéval a szeletek kijelölésként 12 szem szedret ültetünk  a krémbe a torta szélén. Ráhelyezzük a torta tetejét, enyhén  megszórjuk porcukorral, szeder szemekkel feldíszítjük.
Fogyasztásig  hűtőben tároljuk.




Talán lehetne  a mascarponét tejszínhabbal lazítani és az egyik réteget színezni  szederrel. Legközelebb majd  úgy is kipróbálom.





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaringes&ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly