Megleptem magam egy gyümölcsös nyári tortával.
Van úgy amikor az alap anyagok kínálják magukat aztán már csak a fantáziánkon múlik mi "sül ki "belőle. Egy ilyen hirtelen elhatározás alapján jött létre az Ibolya napi szeder torta is.
Termőre fordult a szeder bokor a kertünkben .
Nem emlékszem pontosan, tavaly vagy azelőtt vehettük,akkor lelkesen elültettük,majd szinte meg is feledkeztünk róla.Az idén tavasszal ugyan át akartam telepíteni a "veteményes kertbe" aztán még sem került sor rá és lám egy maroknyi gyümölcs lett a jutalmunk. Ez a mennyiség ugyan nem elegendő a tortához, a saját termés mind megettük.
De a piacon ( talán ennek hatására) nem tudtam ellen állni, két hatalmas dobozt is megtöltöttem kívánatos szederrel.
A torta alapja piskóta, mert a "kis"fiam az utóbbi időben nagyon megkedvelte, klasszikus recept alapján készült csak a vanília ízese az extra.
Pörkölt mogyorót ezúttal a tésztára szórtam, friss csokoládés szeder lekvárral,mascarponéval, kakaó szórással és sok friss szederrel készült az Ibolya napi szeder tortám.
Hozzávalói :
Piskótához
töltelékhez,díszítéshez
A szokásos módon kapcsos tortaformában piskótát sütünk.
A piskóta készítésről írtam már itt,vagy itt,, itt,és itt is.Most nem írnám ide ismét .a linkre kattintva elérhető .
Annyit változtattam a korábbiakhoz képest, hogy egy fél rúd vaníliát kapartam a tojásfehérjébe
mielőtt kemény habbá vertem.
Kihűlés után 3 részre vágjuk a tortát és betöltjük a krémet,tölteléket.
A mogyorót szárazon egy serpenyőben megpörköljük.
Ledaráljuk,én blenderben darálom,kicsit durvára,szeretjük amikor a fogunk alatt érződik a mogyoró.
A szedret megmossuk lecsöpögtetjük,átválogatjuk a kevésbé szebbek mennek a lekvárba.
40 g cukor hozzáadásával sűrű lekvár főzünk a szederből amikor elkészült a csokoládét i s felolvasztjuk benne, igazán finom ízt ad neki,félre tesszük kihűtjük.
Az alsó torta részt őrölt pörkölt mogyoróval hintjük,majd rákenjük a szeder lekvárt erre ismét egy réteg őrölt pörkölt mogyorót hintünk.Befedjük mascarpone felével, megszórjuk kakaó porral.Ráhelyezzük a középső torta lapot ezt is bekenjük a maradék mascarponéval a szeletek kijelölésként 12 szem szedret ültetünk a krémbe a torta szélén. Ráhelyezzük a torta tetejét, enyhén megszórjuk porcukorral, szeder szemekkel feldíszítjük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Talán lehetne a mascarponét tejszínhabbal lazítani és az egyik réteget színezni szederrel. Legközelebb majd úgy is kipróbálom.
Jó étvágyat !
Van úgy amikor az alap anyagok kínálják magukat aztán már csak a fantáziánkon múlik mi "sül ki "belőle. Egy ilyen hirtelen elhatározás alapján jött létre az Ibolya napi szeder torta is.
Termőre fordult a szeder bokor a kertünkben .
Nem emlékszem pontosan, tavaly vagy azelőtt vehettük,akkor lelkesen elültettük,majd szinte meg is feledkeztünk róla.Az idén tavasszal ugyan át akartam telepíteni a "veteményes kertbe" aztán még sem került sor rá és lám egy maroknyi gyümölcs lett a jutalmunk. Ez a mennyiség ugyan nem elegendő a tortához, a saját termés mind megettük.
A torta alapja piskóta, mert a "kis"fiam az utóbbi időben nagyon megkedvelte, klasszikus recept alapján készült csak a vanília ízese az extra.
Pörkölt mogyorót ezúttal a tésztára szórtam, friss csokoládés szeder lekvárral,mascarponéval, kakaó szórással és sok friss szederrel készült az Ibolya napi szeder tortám.
Hozzávalói :
Piskótához
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 1/2 vanília rúd kikapart magja
- csipet só
töltelékhez,díszítéshez
- 300 g friss szeder
- 300 g szederből készült szeder lekvár
- 20 g csokoládé a lekvárba
- 500 g mascarpone
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaó por
- 100 g "nyers" mogyoró ( sótlan,pörköletlen)
- porcukor a szóráshoz
A szokásos módon kapcsos tortaformában piskótát sütünk.
A piskóta készítésről írtam már itt,vagy itt,, itt,és itt is.Most nem írnám ide ismét .a linkre kattintva elérhető .
Annyit változtattam a korábbiakhoz képest, hogy egy fél rúd vaníliát kapartam a tojásfehérjébe
mielőtt kemény habbá vertem.
Kihűlés után 3 részre vágjuk a tortát és betöltjük a krémet,tölteléket.
A mogyorót szárazon egy serpenyőben megpörköljük.
Ledaráljuk,én blenderben darálom,kicsit durvára,szeretjük amikor a fogunk alatt érződik a mogyoró.
A szedret megmossuk lecsöpögtetjük,átválogatjuk a kevésbé szebbek mennek a lekvárba.
40 g cukor hozzáadásával sűrű lekvár főzünk a szederből amikor elkészült a csokoládét i s felolvasztjuk benne, igazán finom ízt ad neki,félre tesszük kihűtjük.
Az alsó torta részt őrölt pörkölt mogyoróval hintjük,majd rákenjük a szeder lekvárt erre ismét egy réteg őrölt pörkölt mogyorót hintünk.Befedjük mascarpone felével, megszórjuk kakaó porral.Ráhelyezzük a középső torta lapot ezt is bekenjük a maradék mascarponéval a szeletek kijelölésként 12 szem szedret ültetünk a krémbe a torta szélén. Ráhelyezzük a torta tetejét, enyhén megszórjuk porcukorral, szeder szemekkel feldíszítjük.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Talán lehetne a mascarponét tejszínhabbal lazítani és az egyik réteget színezni szederrel. Legközelebb majd úgy is kipróbálom.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy Pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése