2016. augusztus 1., hétfő

Túrós batyu

Az eredeti túrós  táska ,vagy túrós batyu  hajtogatott élesztős tésztából készül.Ellenben a karsbaldi túrós más néven ökörszem  briós tésztából.Most ezt  az utóbbi receptúrát követtem , bár  a sütemény formázásában  a  túrós táskára hasonlít,mondhatjuk a  kettő kombinációja lett a  kész péksütemény.






Hozzávalók:


  • 500 g liszt
  • 50 g vaj
  • 2 g élesztő
  • 20 g cukor
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 1do tojás
  • tojás
  • ánizs

  •  300 g túró vagy ricotta
  • 1 dl tejföl
  • 20 g cukor
  • porcukor   a hintéshez tetszés szerint


A megadott alapanyagokból kelt tésztát készítünk az következők szerint:
A langyos  cukros tejben  a  simára keverjük az élesztőt,belekeverjünk egy kevés lisztet,lágy kovászt kapunk amit liszttel meghintve  hagyunk  érni, kelni meleg  helyen.A kovász mire megkel, a tetejére hintett liszt megrepedezik, a   kovász rugalmatlan  lesz,térfogata  megnőtt.
A lisztet  összedolgozzuk  a kovásszal a  maradék tejjel olvasztott vajjal tojással és ánizzsal.A jól kidolgozott egyneműsített tésztát letakarva  pihentetjük, kelesztjük 20-25 percig.A tészta ez idő alatt  a duplájára nő.Lisztezett felületen átgyúrjuk.Ezt  a műveletet nevezik szellőztetésnek vagy összevetésnek.Eztán újból kelesztjük a  tésztát,mely gyengén rugalmas, jól  formázható . Adagoljuk,kilapítjuk  a tölteléket,melyhez  a  túrót vagy ricottát elkeverjük  a tejföllel és tetszés szerint  édesítjük,  a közepébe halmozzuk és  a szeleit  összecsípjük, összefogjuk. rövid  ideig   ismét kelesztjük majd enyhén gőzös  előmelegített  sütőben 200-220 fokon sütjük .  
A kész süteményt ízlés szerint  vaníliás porcukorral szórhatjuk meg
Nálunk  a most   kávés porcukor   a sláger.
A kávédarálóban marad  egészen minimális mennyiségű "kávé port"nem tisztítom ki mielőtt a cukrot porítanám benne, így át veszi a  kávé aromáját a cukor . 







Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly