Magyaros ízek kedvelőinek...kicsit "modernizálva" a klasszikus túrós csusza.
-"Magyarország legtöbb részében a gyúrt túrós tésztákat tartják a legjobb és legmagyarabb tésztának és tényleg ha jó hozzávalóval készítik ,igen ízletes étel is ,de nem mindenki tudja méltányolni zsíros és nehéz voltánál fogva"-írja Zilahy Ágnes a Valódi Magyar Szakács Könyvben 1892-ben.
Friss édes tehén túróval és finom jó tejföllel készül ,sült szalonna és mangalica sonka pörccel kínálva a túrós csuszám ,ám teljes kiőrlésű lisztből és nem zsírban "úsztatva".Magam gyúrtam a tésztát ahogy azt annak idején Anyukámtól és Nagymamámtól ellestem.Vagy mégsem teljesen úgy....? .Mint említettem a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem , tojást is csak egyet használtam ( a biztonság kedvéért).
Nem olyan ördöngős dolog ez érdemes "vesződni vele",sőt a tészta gépet elő sem vettem, sodrófával is percek alatt kinyújtottam a tésztát, úgyis kézzel kell tépkedni a csusza tésztát.
Hozzávalók:
A túrót morzsoljuk apróra, a felét keverjük el a tejföl felével,tegyük félre!
A lisztet szitáljuk a munkafelületre, közepébe üssük bele a tojást, sózzuk meg, és annyi vízzel gyúrjuk össze,hogy kemény tésztát kapjunk.A simára dolgozott tésztát osszuk 2-3 részre. gyúrjuk át ismét, formázzunk cipókat belőle és pihentessük konyharuhával letakarva 15 percet.
Aztán lisztezett felületen nyújtsuk sodrófával vékony "levelekké" ezt a műveletet lehet(ne) géppel is,de a fent említett okok miatt én a kézzel való gyúrás-nyújtás mellett döntöttem. hagyjuk néhány percig szikkadni a kinyújtott tészta leveleket majd kézzel tépkedjünk darabokat "csuszákat" belőle.amit gyengén meglisztezve terítsünk szét.Fazékban forraljunk sós vizet és bő vízben főzzük ki csusza tésztát.
Közben a szalonnát és mangalica sonkát ( bőre nélkül ) kockázzuk fel és ( nagy )serpenyőben süssük ki ,kicsit pirítsuk le.
A friss tésztával vigyázzunk, egyszerre ne tegyünk sokat a főzővízbe!tapasztalataim szerint több vizet-teret igényel mintha száraz tésztát főznénk,ezért javasolt több részletben kifőzni!
A szalonna-sonka pörcöt tegyük félre és a kisült zsíradékon forgassuk át a kifőzött tésztát ,keverjük át a túró-tejföl felével.
Tálaláskor a maradék túrót és tejfölt és tegyük a tetejére,valamint szórjuk meg a kisült szalonna-,mangalica sonka darabokkal.
Azonnal forrón tálaljuk!
Többször találkoztam étlapok menüsoraiban halászlével párosítva kínálva, javaslom lecsóval is kipróbálni !
Ha tetszett a bejegyzés,iratkozz fel az olvasók közé és csatlakozz a Rozmaring&ibolya Facebook oldalához is!
-"Magyarország legtöbb részében a gyúrt túrós tésztákat tartják a legjobb és legmagyarabb tésztának és tényleg ha jó hozzávalóval készítik ,igen ízletes étel is ,de nem mindenki tudja méltányolni zsíros és nehéz voltánál fogva"-írja Zilahy Ágnes a Valódi Magyar Szakács Könyvben 1892-ben.
Friss édes tehén túróval és finom jó tejföllel készül ,sült szalonna és mangalica sonka pörccel kínálva a túrós csuszám ,ám teljes kiőrlésű lisztből és nem zsírban "úsztatva".Magam gyúrtam a tésztát ahogy azt annak idején Anyukámtól és Nagymamámtól ellestem.Vagy mégsem teljesen úgy....? .Mint említettem a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem , tojást is csak egyet használtam ( a biztonság kedvéért).
Nem olyan ördöngős dolog ez érdemes "vesződni vele",sőt a tészta gépet elő sem vettem, sodrófával is percek alatt kinyújtottam a tésztát, úgyis kézzel kell tépkedni a csusza tésztát.
Hozzávalók:
- 600 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 tojás
- kevés langyos víz ( amennyit a tészta felvesz)
- tengeri só
- 450 g tehén túró
- 3 dl tejföl
- 100 g füstölt szalonna
- 50 g füstölt mangalica sonka
A túrót morzsoljuk apróra, a felét keverjük el a tejföl felével,tegyük félre!
A lisztet szitáljuk a munkafelületre, közepébe üssük bele a tojást, sózzuk meg, és annyi vízzel gyúrjuk össze,hogy kemény tésztát kapjunk.A simára dolgozott tésztát osszuk 2-3 részre. gyúrjuk át ismét, formázzunk cipókat belőle és pihentessük konyharuhával letakarva 15 percet.
Aztán lisztezett felületen nyújtsuk sodrófával vékony "levelekké" ezt a műveletet lehet(ne) géppel is,de a fent említett okok miatt én a kézzel való gyúrás-nyújtás mellett döntöttem. hagyjuk néhány percig szikkadni a kinyújtott tészta leveleket majd kézzel tépkedjünk darabokat "csuszákat" belőle.amit gyengén meglisztezve terítsünk szét.Fazékban forraljunk sós vizet és bő vízben főzzük ki csusza tésztát.
Közben a szalonnát és mangalica sonkát ( bőre nélkül ) kockázzuk fel és ( nagy )serpenyőben süssük ki ,kicsit pirítsuk le.
A friss tésztával vigyázzunk, egyszerre ne tegyünk sokat a főzővízbe!tapasztalataim szerint több vizet-teret igényel mintha száraz tésztát főznénk,ezért javasolt több részletben kifőzni!
A szalonna-sonka pörcöt tegyük félre és a kisült zsíradékon forgassuk át a kifőzött tésztát ,keverjük át a túró-tejföl felével.
Tálaláskor a maradék túrót és tejfölt és tegyük a tetejére,valamint szórjuk meg a kisült szalonna-,mangalica sonka darabokkal.
Azonnal forrón tálaljuk!
Többször találkoztam étlapok menüsoraiban halászlével párosítva kínálva, javaslom lecsóval is kipróbálni !
Ha tetszett a bejegyzés,iratkozz fel az olvasók közé és csatlakozz a Rozmaring&ibolya Facebook oldalához is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése