2018. június 12., kedd

Cseresznyés és meggyes rétes

Rétes ..cseresznyés-, és meggyes rétes

A gyermekkoromba  repít vissza valahányszor meghallom  a rétes szót , megjelenik lelki szemeim előtt  a nagymama rétese. Pontosabban nem is maga a rétes,  hanem a rétes sütés, rétestészta készítésének   rituáléja. Látom magam, ahogy ott régi konyhában  figyelem hogy tüsténkedik   a gondosan előkészített konyhaasztal körül , a lisztezett  abroszon húzta  kézzel pontosabban  kézfejjel  mind  vékonyabbra és vékonyabbra a  "csepp asszony"  az  asztalt körbejárva a rétestésztát.Amikor kellően vékony és nagy volt az  így kinyújtott( húzott) tészta,  az asztal sarkába akasztotta be.  majd legvégről a kézfejére tekerve   vette  le  felesleget  a  rétestészta széléről, így  a rétesünk tésztája mindig hajszál vékony volt egyenletes mindenütt. A töltelékbe  idénytől függően került meggy-, cseresznye  főleg  a  nyár elején, később mák, alma, túró és mindig készített  sós rétest  is a  káposztásat. Az én nagymamám csinálta  a világon a legjobb réteseket, gondolom evvel azért nemcsak én vagyok  így sokunknak van még  hasonló  emléke  a nagymamáról  és  a rétesről is.

Én hosszú ideig nem  is mertem próbálkozni magam készítette rétestésztával, de szerencsém volt   a közelünkben van egy kis manufaktúra ahol a   tulaj  kézzel a klasszikus  módszerrel készítette a rétestésztát is,  bemutattam már egy korábbi bejegyzésben, erről most nem írnék akit érdekel a linkre kattintva  elolvashatja.
Egyszer azonban  minden véget ér,  nyugdíjba vonult bácsi , a gyermekei ugyan átvették a  céget, de  a boltot, műhelyt megszüntették itt  közelünkben, így rákényszerültem a  saját rétestészta  készítésre.  Sok időnek kellet eltelnie, mire összeszedtem a bátorságom, elsősorban  a  kerek asztal zavart,  mivel nálunk a lakásban nem található szögletes asztal sehol sem, nem tudom beakasztani a tésztát az asztal sarkába pedig nagyon élénken él bennem ez az emlék úgy kell csinálni.Az első próbálkozás még hagy némi kivetni valót, de   gyakorlás  teszi a mestert, nem fogom feladni:

Cseresznyés-,és  meggyes rétest csináltam cseresznyés-, és meggyes rétes


mivel a nagymama receptjét sajnos nem  jegyeztem fel,  Gundel utasítást követve, ami nagyban megegyezik az emlékeimmel .

Csak nagy sikér tartalmú lisztből úgynevezett réteslisztből   készíthetünk jó rétestésztát ezt  fontos szem előtt tartani !
 A  munkafelületünk ( gyúródeszkánk ) közepére szitáljuk a lisztet, majd egy   mélyedést csinálunk benne  és beleütjük a tojást, hozzáadjuk a zsiradékot 1-2 csepp ecet és annyi enyhén sós langyos vizet, hogy kicsit lágy de nem túl lágy tésztát kapjunk.
Alaposan átgyúrjuk, egészen addig amíg elválik az ujjainktól   és hólyagosodni nem kezd.
Kigömbölyítjük,  vékonyan megkenjük  a zsíradékkal,  majd letakarva 20-25 percig pihentetjük, ezután meleg helyen, ami  ugye nyáron nem okoz problémát, hisz mindenütt meleg van a  konyhában.


Míg  a tészta pihen elkészíthetjük a  tölteléket,
a gyümölcsöket mossuk meg folyóvízben, szárítsuk meg és magozzuk ki, majd csöpögtessük le.

Számomra a legnagyobb kihívás  a körbe járható asztal ami  a következő lépés.
Egy minimum  140x 70 cm    körbejárható asztalt borítsunk be  frissen vasalt tiszta  abrosszal.
Majd óvatosan  a tészta alá helyezve az öklünket kifelé ívelő mozgatással húzzuk szét egyenletes vastagságúra  a tésztát. Ujjainkat lisztbe mártva az asztalt folyamatosan körbejárva  húzzuk a  tésztát óvatosan  mind vékonyabbra és vékonyabbra, hogy az  egész asztallapot beborítsa, de ne szakadjon ki sehol.
Ha meg van a kívánt nagyság és  a széleken  sem maradt vastagabb csík, ha mégis azt   kézfejünkre tekerve  haladjunk lassan körbe az asztal mellett és szedjük  le    a kezünkre tekerve.
Néhány percig hagyjuk pihenni a kinyújtott tésztát, de ne sokáig, mert  ha megszárad   töredezni fog, majd  spricceljük meg olvasztott zsiradékkal és tegyük rá  tölteléket, tekerjük fel. Mivel a gyümölcsök  levet eresztenek szórjuk meg előbb sütemény morzsával  a réteslapot,  ezután tegyük rá  a kimagozott lecsöpögtetett cseresznyét illetve a meggyet, hintsük meg őrölt fahéjjal, a dióval és ízlés szerint cukorral ( értelem szerűen  a meggy többet kíván  a cseresznyét szinte nem is kell cukrozni hisz önmagában is elég édes.
Az abrosz segítségével feltekerjük a rétest, először  a  tészta széleit ráhajtjuk, majd  az abroszt kicsit felemelve magunk felé húzva feltekerjük a rétest. Előkészített tepsibe( kizsírozott vagy  sütőpapírral bélelt) tesszük a feltekert rétest,  ha hosszabb a  rétes mint a tepsi, hajlítsuk.  tekerjük  ha kell többször is.
"tekeredik a   rétes"   emlékeztek a  dalra ?
Újból meghintjük  a zsiradékkal  és  nem túl  forró sütőben kisütjük.

Ha kihűlt a rétes  6-8 cm hosszú darabokra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk .


cseresznyés-, és meggyes rétes

hozzávalók :


 • 350 g rétesliszt  ( grízes liszt) 
 • 25 g olvasztott zsiradék 
 • 1 tojás sárgája
 • 1-2 csepp ecet 
 • 20 g olvasztott zsíradék a locsoláshoz
 • 1,5 kg friss gyümölcs ( cseresznye,  meggy)
 • 6 g  sütemény morzsa ( zsemlemorzsa)
 • 120 g dióbél 
 • őrölt fahéj 
 • cukor ízlés szerint 
 • + porcukor  a kész rétes meghintéséhez 
 • 50 g  olvasztott zsiradék ( olaj ) 
Jó étvágyat!Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly