Egy egészen egyszerű olasz saláta a caprese.
Paradicsom, mozzarella és bazsalikom extra szűz olívaolajjal megspriccelve. és semmi más, csak ennyi.
Ez a saláta is akárcsak a Margerita pizza az olasz zászló trikolórjára emlékeztet. Zöld fehér piros.
Extra szűz olívaolajjal megspriccelve.
Számomra olyan nagyon nyári saláta a caprese,mert ilyenkor van illatos ízes paradicsom és bazsalikom, a többi évszakban nem kaphatnánk ugyan ilyen zamatos ízeket.
Amikor csak tehetem hatalmas csokor bazsalikommal térek vissza a piaci bevásárló körutamról élvezem ahogy sétálok tovább húzom magam mellett az illat felhőt. Nem egyszer meg is jegyzik akik mellett elhaladok milyen finom illata van.
A nagy csokor bazsalikomot megveszem hétvégente, de mi is termesztünk a paradicsom mellett sőt az erkélyen is, hogy kéznél legyen.
A bazsalikom nemcsak fűszer, de gyógynövény is.
Étvágyjavító hatása van, ideg nyugtató, szél -és vizelet hajtó, jó köhögés csillapításra és a tejszaporítóként is használják. Fűszerként frissen és szárítva is a leveleit és virágját használjuk. Illóolajat tartalmaz aminek köszönhetően kitűnő szúnyog űző.
A konyhában a pástétomok , mártások és saláták ízesítésére használjuk első sorban.
A medieterrrán konyha jellegzetes fűszere, főleg az olasz ételekben fordul elő gyakran .
Szerencsére egyre gyakrabban találkozunk cserepes változataival a zöldséges pultok mellett is, érdemes akár a konyha ablakban is tartani egyet sok örömöt fog okozni.
Bár egész Olaszországban megtalálható caprese, a neve azt sugallja a Nápolyi öböl déli részén található csodás Capri szigetéről származik.
Capri,....... mi is jut eszünkbe Capri szigetéről ?
Napfény, a friss zöldségek gyümölcsök, a szenvedély. Ha jobban megnézzük a caprese egy "hazafias saláta" ízeiben, színeiben tele szenvedéllyel.
Először is a paradicsomot soha nem szabad hűtőben tartani, mindig szobahőmérsékleten tároljuk a paradicsomot akkor érződik majd az igazi zamata.Ez nagyon fontos! Sokszor hajlamosak vagyunk a hűtőbe tenni , mondván tovább eláll, friss marad, de ez tévedés, elrontjuk a paradicsomokat a hidegben való tárolással .
Természetesen a vásárlásnál kezdődik minden, hol vesszük a paradicsomot, milyen fajtát választunk, azért írtam az elején, hogy a caprese nyári saláta, mert ilyenkor a legízesebb a paradicsom ekkor van "paradicsom íze", most kell enni jó sokat belőle.
Legjobb lenne ha saját magunk termesztenénk a paradicsomot, saját tapasztalatból tudom nem is nehéz, az idén már a teraszunkon is van egy bokor nem csak a veteményesben,
2. A jó minőségű mozzarella
A "mozzarella di bufala" a legjobb választás,vagyis a vizibivaly tejéből készült mozarella.Belül krémes könnyedén szálakra szedhető nedv dús és zsíros sajt .
Minnél frissebb annál jobb!
3. A bazsalikom kiválasztása
Igen, a vannak különböző bazsalikom fajták, a bazsalikom is lehet kis és nagy levelű, zöld-, vagy lilás- bordós árnyalatú , a caprese salátához a genovai bazsalikom illik a legjobban.
Nincs hozzá fogható mintha friss bazsalikom leveleket szórunk az otthon termesztett paradicsomból összeállított salátánkra.
Buon appetito!
Jó étvágyat!
Paradicsom, mozzarella és bazsalikom extra szűz olívaolajjal megspriccelve. és semmi más, csak ennyi.
Ez a saláta is akárcsak a Margerita pizza az olasz zászló trikolórjára emlékeztet. Zöld fehér piros.
Extra szűz olívaolajjal megspriccelve.
Számomra olyan nagyon nyári saláta a caprese,mert ilyenkor van illatos ízes paradicsom és bazsalikom, a többi évszakban nem kaphatnánk ugyan ilyen zamatos ízeket.
Amikor csak tehetem hatalmas csokor bazsalikommal térek vissza a piaci bevásárló körutamról élvezem ahogy sétálok tovább húzom magam mellett az illat felhőt. Nem egyszer meg is jegyzik akik mellett elhaladok milyen finom illata van.
A nagy csokor bazsalikomot megveszem hétvégente, de mi is termesztünk a paradicsom mellett sőt az erkélyen is, hogy kéznél legyen.
A bazsalikom nemcsak fűszer, de gyógynövény is.
Étvágyjavító hatása van, ideg nyugtató, szél -és vizelet hajtó, jó köhögés csillapításra és a tejszaporítóként is használják. Fűszerként frissen és szárítva is a leveleit és virágját használjuk. Illóolajat tartalmaz aminek köszönhetően kitűnő szúnyog űző.
A konyhában a pástétomok , mártások és saláták ízesítésére használjuk első sorban.
A medieterrrán konyha jellegzetes fűszere, főleg az olasz ételekben fordul elő gyakran .
Szerencsére egyre gyakrabban találkozunk cserepes változataival a zöldséges pultok mellett is, érdemes akár a konyha ablakban is tartani egyet sok örömöt fog okozni.
A tökéletes caprese saláta titkai
Bár egész Olaszországban megtalálható caprese, a neve azt sugallja a Nápolyi öböl déli részén található csodás Capri szigetéről származik.Capri,....... mi is jut eszünkbe Capri szigetéről ?
Napfény, a friss zöldségek gyümölcsök, a szenvedély. Ha jobban megnézzük a caprese egy "hazafias saláta" ízeiben, színeiben tele szenvedéllyel.
Mi a titka a caprese salátának ?
- A paradicsom
Először is a paradicsomot soha nem szabad hűtőben tartani, mindig szobahőmérsékleten tároljuk a paradicsomot akkor érződik majd az igazi zamata.Ez nagyon fontos! Sokszor hajlamosak vagyunk a hűtőbe tenni , mondván tovább eláll, friss marad, de ez tévedés, elrontjuk a paradicsomokat a hidegben való tárolással .
Természetesen a vásárlásnál kezdődik minden, hol vesszük a paradicsomot, milyen fajtát választunk, azért írtam az elején, hogy a caprese nyári saláta, mert ilyenkor a legízesebb a paradicsom ekkor van "paradicsom íze", most kell enni jó sokat belőle.
Legjobb lenne ha saját magunk termesztenénk a paradicsomot, saját tapasztalatból tudom nem is nehéz, az idén már a teraszunkon is van egy bokor nem csak a veteményesben,
2. A jó minőségű mozzarella
A "mozzarella di bufala" a legjobb választás,vagyis a vizibivaly tejéből készült mozarella.Belül krémes könnyedén szálakra szedhető nedv dús és zsíros sajt .
Minnél frissebb annál jobb!
3. A bazsalikom kiválasztása
Igen, a vannak különböző bazsalikom fajták, a bazsalikom is lehet kis és nagy levelű, zöld-, vagy lilás- bordós árnyalatú , a caprese salátához a genovai bazsalikom illik a legjobban.
Nincs hozzá fogható mintha friss bazsalikom leveleket szórunk az otthon termesztett paradicsomból összeállított salátánkra.
Buon appetito!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése