2018. június 19., kedd

Caprese saláta

 Egy egészen egyszerű olasz saláta a  caprese.
Paradicsom, mozzarella és bazsalikom extra  szűz olívaolajjal megspriccelve.   és semmi más, csak ennyi.
Ez a saláta  is  akárcsak a Margerita pizza  az olasz zászló  trikolórjára emlékeztet. Zöld fehér piros.
Extra  szűz olívaolajjal megspriccelve.


Caprese saláta

Számomra   olyan  nagyon nyári saláta  a caprese,mert ilyenkor  van illatos   ízes paradicsom és  bazsalikom, a  többi évszakban nem kaphatnánk  ugyan ilyen  zamatos ízeket.
Amikor csak tehetem hatalmas csokor bazsalikommal térek vissza a piaci bevásárló körutamról élvezem ahogy  sétálok tovább  húzom  magam mellett  az illat felhőt. Nem egyszer meg is jegyzik akik mellett elhaladok milyen finom illata van.

A nagy csokor bazsalikomot megveszem  hétvégente, de  mi is termesztünk a  paradicsom mellett sőt  az erkélyen is, hogy kéznél legyen.

bazsalikom

A bazsalikom   nemcsak fűszer, de  gyógynövény is.
Étvágyjavító hatása van,  ideg nyugtató, szél -és vizelet hajtó,  jó köhögés csillapításra és  a tejszaporítóként is használják. Fűszerként frissen és szárítva is  a leveleit és virágját használjuk. Illóolajat  tartalmaz aminek köszönhetően  kitűnő szúnyog űző. 
A konyhában   a pástétomok ,  mártások és   saláták  ízesítésére  használjuk első sorban.
A medieterrrán konyha jellegzetes fűszere,  főleg az olasz  ételekben  fordul elő gyakran  .
Szerencsére   egyre gyakrabban  találkozunk   cserepes változataival a  zöldséges pultok mellett  is,  érdemes akár a konyha ablakban is  tartani egyet sok örömöt fog okozni.

Caprese saláta


A tökéletes   caprese saláta titkai 

Bár egész Olaszországban megtalálható caprese,  a neve azt sugallja   a Nápolyi öböl déli részén található  csodás  Capri  szigetéről származik.
Capri,.......   mi is  jut eszünkbe Capri  szigetéről  ?
Napfény,  a  friss zöldségek gyümölcsök,   a szenvedély. Ha jobban megnézzük  a caprese  egy "hazafias saláta" ízeiben,  színeiben   tele szenvedéllyel.






Caprese saláta


Mi  a  titka  a caprese salátának  ?



  1. A paradicsom 

Először is  a paradicsomot soha  nem szabad  hűtőben tartani, mindig szobahőmérsékleten  tároljuk a  paradicsomot akkor érződik majd az  igazi zamata.Ez nagyon fontos! Sokszor hajlamosak vagyunk  a  hűtőbe tenni , mondván tovább eláll, friss marad, de ez tévedés,  elrontjuk a paradicsomokat  a hidegben való tárolással .

paradicsom

Természetesen   a vásárlásnál kezdődik   minden,  hol vesszük a paradicsomot, milyen fajtát választunk,  azért írtam az elején, hogy   a caprese  nyári saláta, mert ilyenkor  a  legízesebb  a paradicsom ekkor van "paradicsom íze", most  kell enni jó sokat belőle.
Legjobb lenne  ha   saját magunk termesztenénk a paradicsomot,  saját tapasztalatból tudom nem is  nehéz,  az idén már a teraszunkon  is  van egy bokor nem csak a veteményesben,


    2. A jó minőségű  mozzarella
 
A "mozzarella di bufala" a legjobb választás,vagyis  a vizibivaly tejéből készült  mozarella.Belül krémes  könnyedén szálakra szedhető nedv dús és   zsíros  sajt .
Minnél frissebb annál jobb!

  3. A bazsalikom kiválasztása
Igen,  a vannak különböző  bazsalikom fajták,   a bazsalikom is lehet  kis és nagy levelű, zöld-, vagy lilás- bordós  árnyalatú ,    a caprese  salátához   a genovai  bazsalikom illik a legjobban.

Nincs hozzá fogható mintha  friss bazsalikom leveleket szórunk az otthon termesztett paradicsomból  összeállított salátánkra.

Buon  appetito!

Jó étvágyat!

Caprese saláta

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...