2018. június 6., szerda

Mandulás cseresznye tarte


Megint egy újabb   tarte



mandulás cseresznye tarte


Szeretjük ,mert mutatós, könnyű, nagyon gyümölcsös és minden körülmények közt  biztos  siker a tarte.
A cseresznyés tarte elkészítése is egyszerű és rövid időbe telik, eltekintve a cseresznye kimagozástól, ami azért kicsit időigényes, de némi gyakorlattal és természetesen a megfelelő szerkezettel ez is könnyedén megoldható .
Érik a cseresznye, az idén a gazdák  panaszkodnak nem zárnak jó évet, mert az időjárás nem kedvezett,  a jég elverte, mondják,   a gyümölcsök foltosak,  jégnyomokat  viselnek  magukon, így a felvásárlás  az exportra való szállítás szinte teljes egészében meghiúsult. Marad a hazai értékesítés, a leszedett cseresznyét el kell adni. Ez a piaci árakon is meglátszik, bár a városban nem érzékelem annyira. Az utóbbi hetekben mi vidéken vásároljuk a gyümölcsöt, felfedeztünk egy Duna melletti településen a vasárnapi piacot. Heti egyszer tartanak itt piac napot, mint a valamikori vásárokon van itt minden, nemcsak zöldség- gyümölcs, de konyhafelszerelés és palánta, kisállatok és ruhanemű szó szerint mindent árulnak, igazi bazár.
A hangulat a régi időkbe repít vissza.
Az idén a termelők nyomott árakon kénytelenek értékesíteni a portékát, mert ha nem, akkor a nyakon marad.
Ezt  a piaci helyzetet kihasználva ebben a szezonban már  harmadik alkalommal, ládaszámra vesszük itt a cseresznyét.  Nem azonos fajtát, hisz minden héten más- és más érik be. Én a fekete cseresznyét szeretem a legjobban a dzsembe.
A tortákba süteményebe attól függően, hőkezelés nélkül vagy kicsit felfőzve vagy a tésztával együtt sütve mehetnek az „értékesebb” fajták a ropogós nagy szemű cseresznyék is.
A szezonnak még nincs vége lesz még egész júniusban cseresznye   lesz még idő az egész repertoárt végi sütni, kóstolni  a kedvenc  cseresznyés süteményeinket .
Én  egy időben nagyon szerettem túróval kombinálni   a cseresznyét ennek köszönhetően található a korábbi bejegyzések közt néhány  túrós –cseresznyés recept talán  ha választani kéne  akkor a
cseresznyés-csokoládés tekercs ( ide frissen kerül  a cseresznye  ) és  a cseresznyés túrótortát(  ahol együtt sül  a tortával  cseresznye ) emelném ki.
Ezek  a már hagyományosan minden évben elkészülő  cseresznyés süteményeink mellett mindig készül valami újdonság is mint most a  cseresznyés tarte . Mivel nálunk a  nyár elejére esik bőven családi ünnep, születésnap is, ahova  készítek tortát természetesen ezek  alapanyaga is gyakran a cseresznye, itt időnként  már a fantáziámat is szabadra engedem, így  született meg   egy kicsit a Auguszt   cukrász generáció  alkotásainak hatására ( már ami  a névadás illeti )   a V-83, és  az I-51 elnevezésű tortánk .
Mivel azonban  szerencsére  a cseresznye szezon elég hosszú van idő  a már bevált  uzsonnasüteményeket is végig sütni, kísérletezni  a reform  és egészséges változatokkal szintén, bár   a cseresznye számomra elég  édes gyümölcs  sok esetben  szinte teljes mértékben elhagyható a cukor használata még  a sütemények esetében is .
A most bemutatásra kerülő cseresznyés tarte is alig tartalmaz cukrot, mégis kellemes ízhatást értünk el, természetesen megint a gyümölcs dominál, a független tesztelők véleménye is megerősítette elegendően édes bár semmilyen plusz édesítőszer nem került bele csak tényleg egy pici cukor van benne (….és működik )!      


mandulás cseresznye tarte

A cseresznyés tarte  elkészítése:
Először egy tészta alapot készítünk amiből lesz  a tésztakosár, ebbe fogjuk  majd tölteni a cseresznyés tölteléket. A tésztához a lisztet egy csipet sóval és a sütőporral valamint a vajjal összedolgozzuk rugalmas tésztává, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, míg a cseresznyét előkészítjük.
A cseresznyét megmossuk,  átválogatjuk, lecsöpögtetjük a szárait leszedjük és kimagozzuk. A kimagozott cseresznyét  egy evőkanál cukorral felmelegítjük,  leönjük 1/ 2 dl  cherry brandyvel, forralunk rajta egyet majd  két evőkanál  ételkeményítőt hintünk rá, átkeverjük  és újból felforraljuk majd félre tesszük hűlni.
A tésztát  kerekre nyújtjuk, a formába simítjuk , a széleit villával, kanállal mintázzuk, a közepét megszurkáljuk és beleöntjük a cseresznyét, eligazítjuk, hogy egyenletesen mindenütt legyen  cseresznye, majd megszórjuk  durvára tört  mandulával,  amit pl. úgy kapunk hogy  egy zacskóba tesszük a tisztított, pörkölt mandulát és  hús klopfolóval  néhányszor megütögetjük. A cseresznye és mandula tetejére szórjuk egy evőkanál nádcukrot és tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe 25 percre.
    

mandulás cseresznye tarte

Hozzávalók :
·         300 g liszt
·         teás kanál sütőpor
·         150 g vaj
·         750 g  cseresznye
·         2 evőkanál étkezési keményítő
·         ½ dl Cherry brandy
·         egy evőkanál cukor
·         100 g tört mandula
·         egy evőkanál nádcukor

e



 Jó étvágyat !


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...