Megint egy újabb tarte
Szeretjük ,mert mutatós, könnyű, nagyon gyümölcsös és minden
körülmények közt biztos siker a tarte.
A cseresznyés tarte elkészítése is egyszerű és rövid időbe telik,
eltekintve a cseresznye kimagozástól, ami azért kicsit időigényes, de némi
gyakorlattal és természetesen a megfelelő szerkezettel ez is könnyedén
megoldható .
Érik a cseresznye, az idén a gazdák panaszkodnak nem zárnak jó évet, mert az időjárás
nem kedvezett, a jég elverte, mondják, a gyümölcsök foltosak, jégnyomokat
viselnek magukon, így a felvásárlás az exportra való szállítás szinte teljes
egészében meghiúsult. Marad a hazai értékesítés, a leszedett cseresznyét el kell
adni. Ez a piaci árakon is meglátszik, bár a városban nem érzékelem annyira. Az
utóbbi hetekben mi vidéken vásároljuk a gyümölcsöt, felfedeztünk egy Duna melletti
településen a vasárnapi piacot. Heti egyszer tartanak itt piac napot, mint a
valamikori vásárokon van itt minden, nemcsak zöldség- gyümölcs, de konyhafelszerelés
és palánta, kisállatok és ruhanemű szó szerint mindent árulnak, igazi bazár.
A hangulat a régi időkbe repít vissza.
Az idén a termelők nyomott árakon kénytelenek
értékesíteni a portékát, mert ha nem, akkor a nyakon marad.
Ezt a piaci helyzetet
kihasználva ebben a szezonban már
harmadik alkalommal, ládaszámra vesszük itt a cseresznyét. Nem azonos fajtát, hisz minden héten más- és
más érik be. Én a fekete cseresznyét szeretem a legjobban a dzsembe.
A tortákba süteményebe attól függően, hőkezelés nélkül vagy
kicsit felfőzve vagy a tésztával együtt sütve mehetnek az „értékesebb” fajták a
ropogós nagy szemű cseresznyék is.
A szezonnak még nincs vége lesz még egész júniusban
cseresznye lesz még idő az egész
repertoárt végi sütni, kóstolni a
kedvenc cseresznyés süteményeinket .
Én egy időben nagyon
szerettem túróval kombinálni a cseresznyét
ennek köszönhetően található a korábbi bejegyzések közt néhány túrós –cseresznyés recept talán ha választani kéne akkor a
cseresznyés-csokoládés tekercs ( ide frissen kerül a cseresznye ) és a
cseresznyés túrótortát( ahol együtt
sül a tortával cseresznye ) emelném ki.
Ezek a már
hagyományosan minden évben elkészülő
cseresznyés süteményeink mellett mindig készül valami újdonság is mint
most a cseresznyés tarte . Mivel nálunk
a nyár elejére esik bőven családi ünnep,
születésnap is, ahova készítek tortát
természetesen ezek alapanyaga is gyakran
a cseresznye, itt időnként már a fantáziámat
is szabadra engedem, így született meg egy kicsit a Auguszt cukrász generáció alkotásainak hatására ( már ami a névadás illeti ) a V-83, és
az I-51 elnevezésű tortánk .
Mivel azonban szerencsére
a cseresznye szezon elég hosszú van idő
a már bevált uzsonnasüteményeket
is végig sütni, kísérletezni a
reform és egészséges változatokkal szintén,
bár a cseresznye számomra elég édes gyümölcs
sok esetben szinte teljes
mértékben elhagyható a cukor használata még
a sütemények esetében is .
A most bemutatásra kerülő cseresznyés tarte is alig tartalmaz
cukrot, mégis kellemes ízhatást értünk el, természetesen megint a gyümölcs
dominál, a független tesztelők véleménye is megerősítette elegendően édes bár
semmilyen plusz édesítőszer nem került bele csak tényleg egy pici cukor van
benne (….és működik )!
A cseresznyés tarte
elkészítése:
Először egy tészta alapot készítünk amiből lesz a tésztakosár, ebbe fogjuk majd tölteni a cseresznyés tölteléket. A
tésztához a lisztet egy csipet sóval és a sütőporral valamint a vajjal
összedolgozzuk rugalmas tésztává, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, míg a
cseresznyét előkészítjük.
A cseresznyét megmossuk,
átválogatjuk, lecsöpögtetjük a szárait leszedjük és kimagozzuk. A
kimagozott cseresznyét egy evőkanál
cukorral felmelegítjük, leönjük 1/ 2
dl cherry brandyvel, forralunk rajta egyet
majd két evőkanál ételkeményítőt hintünk rá, átkeverjük és újból felforraljuk majd félre tesszük
hűlni.
A tésztát kerekre
nyújtjuk, a formába simítjuk , a széleit villával, kanállal mintázzuk, a közepét
megszurkáljuk és beleöntjük a cseresznyét, eligazítjuk, hogy egyenletesen mindenütt
legyen cseresznye, majd megszórjuk durvára tört
mandulával, amit pl. úgy kapunk
hogy egy zacskóba tesszük a tisztított,
pörkölt mandulát és hús klopfolóval néhányszor megütögetjük. A cseresznye és
mandula tetejére szórjuk egy evőkanál nádcukrot és tegyük a 180 fokra előmelegített
sütőbe 25 percre.
Hozzávalók :
·
300 g liszt
·
teás kanál sütőpor
·
150 g vaj
·
750 g cseresznye
·
2 evőkanál étkezési keményítő
·
½ dl Cherry brandy
·
egy evőkanál cukor
·
100 g tört mandula
·
egy evőkanál nádcukor
e
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése