Nyári, ... könnyű, gyümölcsös így lehetne röviden jellemezni a V-83 tortát.
Cseresznye szezon van így magától adódik, hogy sok -sok cseresznye került bele.
A krém "sima " mascarpone. A tésztája kétfajta piskóta tészta ( natúr és kakaós-csokoládés).
Csokoládé forgácsok és Marashcino likőr adja meg a végső ízét .
Hozzávalók :
Cseresznye szezon van így magától adódik, hogy sok -sok cseresznye került bele.
A krém "sima " mascarpone. A tésztája kétfajta piskóta tészta ( natúr és kakaós-csokoládés).
Csokoládé forgácsok és Marashcino likőr adja meg a végső ízét .
Elkészítése egyszerű.
A már ismert, klasszikus módon piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3 rész cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérje habot, rászitáljuk a lisztet, beleforgatjuk. Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot!Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk, míg ellenkező irányba fakanállal a tésztát keverjük. Az így kapott piskóta tésztát elfelezzük, az egyik feléhez kakaópor és reszelt csokoládé keveréket adunk, mindkét tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk úgy, hogy kerek torta lapot ( kerek lapot) rajzolunk rá,vagy torta formában egymás után és 180 fokon gőzmentes sütőben megsütjük.
Ha megsült akkor átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla. Mikor kihűlt a piskóta összeállíthatjuk a tortát.
Alulra a csokoládés lapot helyezzük meglocsoljuk Marachino likőrrel és mascarpone 2/3 részével megkenjük. Ízlés szerint lazíthatjuk felvert tejszínhabbal, de vigyázzunk, ne a tejszínhab domináljon!
Kimagozott cseresznyékkel bőven meghintjük. Ráhelyezzük a sima piskóta lapot.
A maradék mascarponeval átkenjük és felezett cseresznye szemekkel díszítjük.
Kevés csokoládé forgácsot is tehegyünk a torta tetejére.
Hozzávalók :
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 120 g liszt
- 50 g holland kakaó por
- 20 g csokoládé
- 500 g mascarpone
- 1-2 dl tejszínhab ( elhagyható)
- 1 kg kimagozott cseresznye
Bár ez a torta eredetileg születésnapi ( 83.!) tortának készült, de mikor tudomásomra jutott, a Magyarország Cseresznyéskertjében meghirdetett receptverseny úgy döntöttem ott a helye.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése