Vége a kánikulának!
( ....ha csak átmenetileg is, örüljünk neki !)
Szinte hűvös nyári napok köszöntöttek be. Használjuk ki, ragadjunk főzőkanalat itt az ideje a befőzésnek !
Egy különleges lekvár receptre bukkantam !
Nem mindennapi, igazán rendkívüli ( számomra mindenesetre az ), a rózsa-lekvár .
Édes, illatos, érdemes kipróbálni !
Igazi balkáni íz !
Ezt a fajta lekvárt vétek lenne kenyérre kenni s úgy majszolni, ebből egy kis kanálkával "illik " kóstolni, ízlelni hogy minden ízlelő bimbókkal érezzük és beszippantsuk illatát egy pillanatra megfeledkezve a világról .
Régi balkáni szokás szerint az érkező vándort, vendégeket először "slatko"-val ( cukor szirupban eltett gyümölccsel, legtöbbször sárgacseresznyével ) azaz édességgel kínálják s egy pohár vízzel.
Nos így tudnám elképzelni én is a rózsalekvárt a konyhámban vagy tea, kávé mellé kínálva cukor helyett.
Magyar kiadásban 1930 körül jelenhetett meg a
"Házi czukrászat és befőttek könyve" Hírneves magyar franczia,angol és német források nyomán .
Itt szerepel a rózsalekvár receptje is,mely alapján dolgoztam.
A rózsákat a kertekből gyűjtöttem be .
Rózsa-lekvár
"Ehhez legalkalmasabb a czukorrózsa vagy a százlevelű rózsának már érett levele.
Ezeket apróra összevágjuk,megmérjük és ép annyi súlyú czukrot veszünk hozzá.Azt kevés vízzel felforraljuk s az aprított rózsaleveleket benne addig főzzük, míg az egész sűrű péppé lesz.Ekkor kihűlve üvegekbe töltjük és három - négy órára a sütőben hagyjuk ."
( ....ha csak átmenetileg is, örüljünk neki !)
Szinte hűvös nyári napok köszöntöttek be. Használjuk ki, ragadjunk főzőkanalat itt az ideje a befőzésnek !
Nem mindennapi, igazán rendkívüli ( számomra mindenesetre az ), a rózsa-lekvár .
Édes, illatos, érdemes kipróbálni !
Igazi balkáni íz !
Ezt a fajta lekvárt vétek lenne kenyérre kenni s úgy majszolni, ebből egy kis kanálkával "illik " kóstolni, ízlelni hogy minden ízlelő bimbókkal érezzük és beszippantsuk illatát egy pillanatra megfeledkezve a világról .
Régi balkáni szokás szerint az érkező vándort, vendégeket először "slatko"-val ( cukor szirupban eltett gyümölccsel, legtöbbször sárgacseresznyével ) azaz édességgel kínálják s egy pohár vízzel.
Nos így tudnám elképzelni én is a rózsalekvárt a konyhámban vagy tea, kávé mellé kínálva cukor helyett.
Magyar kiadásban 1930 körül jelenhetett meg a
"Házi czukrászat és befőttek könyve" Hírneves magyar franczia,angol és német források nyomán .
Itt szerepel a rózsalekvár receptje is,mely alapján dolgoztam.
A rózsákat a kertekből gyűjtöttem be .
Rózsa-lekvár
"Ehhez legalkalmasabb a czukorrózsa vagy a százlevelű rózsának már érett levele.
Ezeket apróra összevágjuk,megmérjük és ép annyi súlyú czukrot veszünk hozzá.Azt kevés vízzel felforraljuk s az aprított rózsaleveleket benne addig főzzük, míg az egész sűrű péppé lesz.Ekkor kihűlve üvegekbe töltjük és három - négy órára a sütőben hagyjuk ."
Természetesen "modernizáltam" a gondosan kimosott "előmelegített" üvegekbe töltött rózsalekvárt most is mint minden más esetben pár percre fejjel lefelé fordítottam, majd hűtőtáskában pihentettem kihasználva annak melegen tartó hatását.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése