2024. augusztus 6., kedd

Saltimbocca alla romana – Olasz klasszikus zsályával és sonkával


A nyár beköszöntével újra előtérbe kerülnek a gyorsan elkészíthető, mediterrán ízvilágú fogások, amelyekhez elég néhány jó minőségű hozzávaló – és egy bokor friss fűszer a kertből vagy a teraszról. Nekem most a zsályabokrom adta az inspirációt, amely évről évre terebélyesebb, így minden új receptötletet örömmel próbálok ki, ami csak zsályával készül. Ez a saltimbocca alla romana pedig igazi olasz örökzöld, ráadásul itthon is könnyen elkészíthető.



Mit jelent a saltimbocca?

A név szó szerint annyit tesz: „ugorj a számba!” – és valóban, a roppanós sonka, az omlós borjúhús, a vaj és a zsálya ellenállhatatlan harmóniát alkot. A saltimbocca Róma környékéről származik, de mára egész Olaszországban és világszerte népszerűvé vált. Az első írásos említése az 1800-as évek végére tehető, amikor Pellegrino Artusi olasz gasztronómus egyik híres receptgyűjteményében feltűnik, mint „saltimbocca alla romana”. Eredetileg borjúhússal készül,íg yén is ezt  a verziót választottam . 


 A saltimbocca egyszerűsége a titka

Ez az étel nemcsak gyors, hanem elegáns is – ideális hétköznap esti vacsorára vagy akár egy nyári vendégváró fogásnak is. Olaszországban leggyakrabban zöldségkörettel, grillezett cukkínivel, párolt spenóttal vagy friss salátával tálalják. Mi is így szeretjük – és természetesen friss, ropogós kenyérrel kísérve, ami felszívja a serpenyőben maradt selymes, boros vajmártást.



    




Recept: Saltimbocca alla romana



Hozzávalók 2 főre
  • 2 szelet vékonyra klopfolt borjúcomb

  • 2 friss zsályalevél

  • 2 vékony szelet pármai sonka

  • 50 ml száraz fehérbor

  • 20 g hideg vaj

  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

    zsályás -sonkás borjúsült
  1. A borjúszeleteket enyhén sózd, borsozd, majd helyezz rájuk egy-egy zsályalevelet, és fedd be őket a pármai sonkával. Fogvájóval rögzítheted.

  2. Egy serpenyőben hevíts kevés vajat vagy olívaolajat, és süsd a húsokat előbb sonkás felükkel lefelé, majd fordítsd meg.

  3. Öntsd fel a fehérborral, és hagyd, hogy az alkohol elpárologjon.

  4. Végül adj hozzá hideg vajat a serpenyőhöz, és forgasd át a húsokat, amíg selymes mártás nem képződik.

  5. Azonnal tálald friss zöldségkörettel vagy szezonális salátával.                                                                  




  •  illik mellé zsályás vajban forgatott újburgonya vagy egy friss, olívaolajos paradicsomsaláta.

  • A receptet ízlés szerint kiegészítheted kevés frissen reszelt citromhéjjal, ami felfrissíti az ízeket



Miért érdemes zsályát tartani otthon?

friss zsálya nemcsak ezt az ételt emeli új szintre, hanem remekül használható sütőtökhöz, tésztákhoz, sült zöldségekhez, sőt még édes linzertésztába is. Illata intenzív, íze karakteres – néhány levél is elég belőle, hogy különleges karaktert adjon az ételnek. Ha van kerted vagy napos konyhaablakod, könnyedén nevelhetsz egy saját bokrot belőle.


Kapcsolódó zsályás receptek :

Gnocchi ( natúr vajas zsályás verzió)

Sütőtökös ravioli

Zsályás linzer






Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...