2015. október 16., péntek

Marinált sütőtök


A sütőtök receptjeinknek se szeri se száma .Ez azonban mégis különleges, kitűnik  mind közül.
 Ez az én nosztalgia  receptem.

A recept  velencei eredetű, hagyományos velencei fogás,  a marinált sütőtök.



Messze van még  a karnevál ideje  amikor különös figyelemmel fordulunk Velence felé, nálunk a tél eleji vidámság, ünnepi hangulat kötődik e  recepthez.



Szokatlan  módon megtartott   összevont leány-, és legény-,búcsúnk menüjében szerepelt először .
Jó néhány év eltelt már azóta,de emlékeim szerint   nagy sikerre volt, az ismétlésre azonban sokat kellett várnia. Ritkán  készítem, ám annál nagyobb becsben van  a marinált sütőtök.

 Szerepelhet az előételek közt étvágy gerjesztőnek, s lehet savanyúságként is kínálni.
.


Marinált sütőtök




Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 100 g liszt
  • olaj a sütéshez
  • 2 dl ecet
  • 1 dl  fehér bor
  • egy gerezd  fokhagyma
  • 2 babér levél
  •  himalaya só
  •  színes bors egészben


A sütőtököt meg mossuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a héját  levágjuk.
Megforgatjuk  a lisztben és  forró olajon átsütjük a sütőtök szeleteket.
A felesleges  olajat felitatjuk  a sütőtök szeletekről.
Az eredeti recepttől néha kicsit eltérek és  a sütőtök szeleteket  sütőpapírral borított lemezre helyezve   olívaolajjal megspriccelve sütöm a  sütőben.Nekünk így is,  úgy is nagyon ízlik.
A páclevet  a hozzávalókból  már előre elkészíthetjük,hogy kihűljön mire  a tök elkészül .

Egy lábosban  az ecetet és a bort a fokhagymával, babérlevéllel borssal és sóval felforraljuk.
Majd lehűtjük  a páclevet.
A sült   sütőtök szeleteket lapostányérra rendezzük és leönjük   a kihűlt páclével.
Ajánlatos 3-4 órát pihentetni  fogyasztás előtt,  így jobban átjárja  pác  íze a tökszeleteket.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...