A sütőtök receptjeinknek se szeri se száma .Ez azonban mégis különleges, kitűnik mind közül.
Ez az én nosztalgia receptem.
A recept velencei eredetű, hagyományos velencei fogás, a marinált sütőtök.
Messze van még a karnevál ideje amikor különös figyelemmel fordulunk Velence felé, nálunk a tél eleji vidámság, ünnepi hangulat kötődik e recepthez.
Szokatlan módon megtartott összevont leány-, és legény-,búcsúnk menüjében szerepelt először .
Jó néhány év eltelt már azóta,de emlékeim szerint nagy sikerre volt, az ismétlésre azonban sokat kellett várnia. Ritkán készítem, ám annál nagyobb becsben van a marinált sütőtök.
Szerepelhet az előételek közt étvágy gerjesztőnek, s lehet savanyúságként is kínálni.
.
Marinált sütőtök
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök
- 100 g liszt
- olaj a sütéshez
- 2 dl ecet
- 1 dl fehér bor
- egy gerezd fokhagyma
- 2 babér levél
- himalaya só
- színes bors egészben
A sütőtököt meg mossuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a héját levágjuk.
Megforgatjuk a lisztben és forró olajon átsütjük a sütőtök szeleteket.
A felesleges olajat felitatjuk a sütőtök szeletekről.
Az eredeti recepttől néha kicsit eltérek és a sütőtök szeleteket sütőpapírral borított lemezre helyezve olívaolajjal megspriccelve sütöm a sütőben.Nekünk így is, úgy is nagyon ízlik.
A páclevet a hozzávalókból már előre elkészíthetjük,hogy kihűljön mire a tök elkészül .
Egy lábosban az ecetet és a bort a fokhagymával, babérlevéllel borssal és sóval felforraljuk.
Majd lehűtjük a páclevet.
A sült sütőtök szeleteket lapostányérra rendezzük és leönjük a kihűlt páclével.
Ajánlatos 3-4 órát pihentetni fogyasztás előtt, így jobban átjárja pác íze a tökszeleteket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése