2015. október 14., szerda

Jönnek a "mézesheteink "!

Egy kanál méz és  egy pohár víz! 

Így illik fogadni  a  vendéget a Balkánok a hagyományok tiszteletben tartásával. Így volt ez hajdanán és tapasztalataim szerint ez ma is így van, ha különleges figyelmet érdemlő vendég érkezik  a házhoz, ha megakarják tisztelni  a  vendégüket.
Nekem teszik ez  a szokás ( nemcsak, mert nagyon szeretjük  a mézet)!
Reggelente is lehet(ne) így kezdeni  a napot!

   Fontolóra veszem, hogy bevezetjük  nálunk is.

Hamarosan jönnek  a őszi  "tea-partyk".Emlékszem  férjem édesanyja is így fogadta "mézesen" édesanyámat  az első látogatásakor.
( ez olyan, meghitt, nőies, számomra).

Elmesélek egy emlékezetes rövid történetet, ahol bennünket is mézzel és vízzel fogtak . ( s milyen jól esett!)

Néhány évvel ezelőtt Zlatiborban jártunk és egy eldugott útszéli tábla útmutatása  szerint  elindultunk a hegyekben megbújó kolostor felé. Nem ritkaság  erre felé olyan  helyen építeni kolostorokat ahova csak komoly nehézség árán lehet feljutni. De ami ránk várt ezen az útszakaszon arra nem számítottunk! Nagyon meredek út vezetett felfelé a hegyre, keskeny is volt alig fért el egy autó rajta, bele gondolni sem merek mi lett volna  a szembe jön  egy kocsi.  Balra ha lenéztünk  mély szakadék az út szélén mellettünk.   Mikor ráeszméltünk  mire is vállalkoztunk már  késő volt, esélyünk sem volt  visszafordulni, a kavicsos földúton kapaszkodtak  a kerekek, izzadt   a sofőr, s nekünk "utasoknak  " összeszorult  a gyomrunk   a félelemtől.  Mire felértünk a hegyek közt megbújó kolostorig   tudtuk, hogy legközelebb  ilyen helyre csak gyalog indulunk el.
Ám amint leparkoltunk nem várt meghitt fogadtatásban részesültünk A "bátor-merész" messziről jött  utasok jutalma  friss hűvös forrás víz és méz(  a kolostorban készült)volt, amit érkezésünk után azonnal   az árnyas fák alatti nagy asztalnál kínáltak a kolostor lakói nevében a bennünket üdvözlő apácák.
Egy életre  szóló élmény marad!

Miért is jutott ez  pont most eszembe?

Október elején, pontosabban első hétvégéjén tartják   a belgrádi méz fesztivált.
Mondhatom, törzsvendégek vagyunk,amikor csak tehetjük ,felkeressük.
A város központjában  a Szent Márk templom mögötti parkban kerül megrendezésre hagyományosan  a méz vására, évente egyszer. Jönnek  a méhészek, termelők az ország minden pontjáról kiállítani, árulni  portékájukat. Ez  a legnagyobb mézvásár az évben és  az egész országban.
Jó hangulat és bőséges kínálat jellemzi.
Korábbi években már beszámoltam róla itt  a blogban  is, talán többször hisz nagyon szeretjük.
Lehet kóstolni is!
Az idei legizgalmasabb felfedezésem  a  vadrózsás( csipkebogyó) akác méz volt.
Nálunk az akác méz kevébbé népszerű, nekünk  túl semleges az íze, jobban kedveljük  a jellegzetes , markánsabb ízű mézeket.


méz

Külön meglepetés volt az idén  a galagonya méz.
Mint megtudtuk   a vérnyomást és az érrendszert is remekül karban tarja. Az íze különleges és finom, állaga  kicsit sűrűbb, kristályosabb a többi méznél.

méz

A másik különlegesség  a mustár méz.    
Színe világos sárga, illata  jellegzetes,közepesen kristályosodó méz.
Gyógyhatását  a  magas vérnyomás, epe -és májbántalmak, emésztési problémák terén fejti ki. Segít  a felső légúti megbetegedések, a reuma kezelésében, késlelteti a bőr öregedését, serkenti a  haj és köröm növekedést, csökkenti  az érelmeszesedést, javítja  a látást, ideg-és izom erősítő.

Én ilyenkor  ezen  a méz fesztiválon szoktam megvenni az egész éves  méz készletünket.

A fentiken kívül  zsálya méz ,erdei méz is került  a kosarunkba.

méz

Az erdei méz, karakterisztikus, sötét színű, jellegzetes ízű, aromás az egyik kedvencünk.
Az idén nem  találkoztam  gesztenye mézzel és bazsalikom  mézzel sem. Korábbi években mindig bevásároltunk belőlük. Kevés volt  a hárs méz is.

Volt bőségesen, akácméz, mezei méz( vegyes virág méz) több helyen is  erdei méz és számtalan mézes  készítmény, propolisz, lépes méz, magokkal-, gyümölcsökkel gazdagított mézes tégelyek  és méz bor illetve méz pálinka is.

Jó érzés tudni tele  a kamra mézzel, jöhet   a tél.
méz


A mézen kívül itt szerezzük be   az "éves  viasz készletünket"   ebből készülnek majd   az ünnepekre   a gyertyáink.
viasz

 


gyertya A Rozmaring&ibolya  blog  mézes recepjei  többnyire  a belgrádi mézvásáron vásárolt mézzel készültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly