Egy kanál méz és egy pohár víz!
Így illik fogadni a vendéget a Balkánok a hagyományok tiszteletben tartásával. Így volt ez hajdanán és tapasztalataim szerint ez ma is így van, ha különleges figyelmet érdemlő vendég érkezik a házhoz, ha megakarják tisztelni a vendégüket.Nekem teszik ez a szokás ( nemcsak, mert nagyon szeretjük a mézet)!
Reggelente is lehet(ne) így kezdeni a napot!
Fontolóra veszem, hogy bevezetjük nálunk is.
Hamarosan jönnek a őszi "tea-partyk".
Emlékszem férjem édesanyja is így fogadta "mézesen" édesanyámat az első látogatásakor.
( ez olyan, meghitt, nőies, számomra).
Elmesélek egy emlékezetes rövid történetet, ahol bennünket is mézzel és vízzel fogtak . ( s milyen jól esett!)
Néhány évvel ezelőtt Zlatiborban jártunk és egy eldugott útszéli tábla útmutatása szerint elindultunk a hegyekben megbújó kolostor felé. Nem ritkaság erre felé olyan helyen építeni kolostorokat ahova csak komoly nehézség árán lehet feljutni. De ami ránk várt ezen az útszakaszon arra nem számítottunk! Nagyon meredek út vezetett felfelé a hegyre, keskeny is volt alig fért el egy autó rajta, belegondolni sem merek mi lett volna a szembe jön egy kocsi. Balra ha lenéztünk mély szakadék az út szélén mellettünk. Mikor ráeszméltünk mire is vállalkoztunk már késő volt, esélyünk sem volt visszafordulni, a kavicsos földúton kapaszkodtak a kerekek, izzadt a sofőr, s nekünk "utasoknak " összeszorult a gyomrunk a félelemtől. Mire felértünk a hegyek közt megbújó kolostorig tudtuk, hogy legközelebb ilyen helyre csak gyalog indulunk el.
Ám amint leparkoltunk nem várt meghitt fogadtatásban részesültünk A "bátor-merész" messziről jött utasok jutalma friss hűvös forrás víz és méz( ami a kolostorban készült)volt, amit érkezésünk után azonnal az árnyas fák alatti nagy asztalnál kínáltak a kolostor lakói nevében a bennünket üdvözlő apácák.
Egy életre szóló élmény marad!
Miért is jutott ez pont most eszembe?
Október elején, pontosabban első hétvégéjén tartják a belgrádi méz fesztivált.
Mondhatom, törzsvendégek vagyunk, amikor csak tehetjük, felkeressük.
A város központjában a Szent Márk templom mögötti parkban kerül megrendezésre hagyományosan a méz vására, évente egyszer. Jönnek a méhészek, termelők az ország minden pontjáról kiállítani, árulni portékájukat. Ez a legnagyobb mézvásár az évben és az egész országban.
Jó hangulat és bőséges kínálat jellemzi.
Korábbi években már beszámoltam róla itt a blogban is, talán többször hisz nagyon szeretjük.
Lehet kóstolni is!
Az idei legizgalmasabb felfedezésem a vadrózsás( csipkebogyó) akác méz volt.
Nálunk az akác méz kevésbé népszerű, nekünk túl semleges az íze, jobban kedveljük a jellegzetes , markánsabb ízű mézeket.
Külön meglepetés volt az idén a galagonya méz.
Mint megtudtuk a vérnyomást és az érrendszert is remekül karban tarja. Az íze különleges és finom, állaga kicsit sűrűbb, kristályosabb a többi méznél.
A másik különlegesség a mustár méz.
Színe világos sárga, illata jellegzetes, közepesen kristályosodó méz.
Gyógyhatását a magas vérnyomás, epe -és májbántalmak, emésztési problémák terén fejti ki. Segít a felső légúti megbetegedések, a reuma kezelésében, késlelteti a bőr öregedését, serkenti a haj és köröm növekedést, csökkenti az érelmeszesedést, javítja a látást, ideg-és izom erősítő.
Én ilyenkor ezen a méz fesztiválon szoktam megvenni az egész éves méz készletünket.
A fentiken kívül zsálya méz ,erdei méz is került a kosarunkba.
Az erdei méz, karakterisztikus, sötét színű, jellegzetes ízű, aromás az egyik kedvencünk.
Az idén nem találkoztam gesztenye mézzel és bazsalikom mézzel sem. Korábbi években mindig bevásároltunk belőlük. Kevés volt a hárs méz is.
Volt bőségesen, akácméz, mezei méz( vegyes virág méz) több helyen is erdei méz és számtalan mézes készítmény, propolisz, lépes méz, magokkal-, gyümölcsökkel gazdagított mézes tégelyek és méz bor illetve méz pálinka is.
Jó érzés tudni tele a kamra mézzel, jöhet a tél.
A mézen kívül itt szerezzük be az "éves viasz készletünket" ebből készülnek majd az ünnepekre a gyertyáink.
A Rozmaring&ibolya blog mézes recepjei többnyire a belgrádi mézvásáron vásárolt mézzel készültek.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése