Ősz van, október, ami születésnapok és az emlékezés hónapja is nálunk, egyik nap sírunk, másik nap örülünk, az élet ezt így rendezte,
Esterházy tortának indult, dió torta, azaz citromfüves duplán diós torta lett az idei első őszi születésnapi tortánk.
A hétvégén bevásároltunk dióból, mert a dió szüretből kapott diót nem találtuk elegendőnek a télre Így a születésnapi torta alapanyaga adott volt, dió lesz. Az Esterházy torta nagyon finom, klasszikus, magyar, mutatós, szép torta, minden érv e mellett szólt, aztán az utolsó pillanatban mégis módosult a terv egyedi, saját ötlet lett a végeredmény, amit tagadhatatlanul az Esterházy torta inspirált.
A torta diós felvert lapokból diós-citromfüves fehér csokis trüffel krémmel töltve dióval és citromfű levélkékkel díszítve nyerte el végső formáját.
Hozzávalók:
Elkészítése:
A habtejszínt a fehér csokoládéval felolvasztjuk, habverővel vagy bot mixerrel homogenizáljuk,lehűtjük és hűtőben tároljuk.
Célszerű előző nap elkészíteni.
A tortába töltés előtt habverővel kemény habot készítünk, majd beleforgatjuk a darált diót, apróra vágott citromfű leveleket.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük. A többi cukrot a tojás sárgájához adjuk és habosra keverjük.Óvatosan összeelegyítjük a habokat, lisztet szitálunk rá és a darált diót is beleöntjük. Lapátkanállal összekeverjük ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Előmelegített gőz mentes sütőben 180 fokon 5 lapot sütünk a masszából.Sütőpapírra rajzoljuk elő a kívánt nagyságú torta alapot,kenjünk rá ujjnyi vastag tésztát. Használhatjuk a kapcsos torta forma alját is,de feltétlenül béleljük ki sütőpapírral. Egy- egy lap 12 perc alatt sül meg. Ha megsült,borítsuk rácsra és húzzuk le a sütőpapír.
Amint kisültek a torta lapok és kihűltek összeállíthatjuk a tortát.
A diós lapok közé rétegezzük a krémet amit célszerű öt részre osztani.Négy adag kerül a tészta lapok közé a maradékkal a tetejét és oldalát húzzuk át.Tetszés szerint díszíthetjük a torta tetejét,villával vagy recés lapáttal mintázhatjuk,az oldalát darált dióval "panírozzuk".
Fél dió szemekkel és friss citromfű levélkékkel dekoráljuk .
Esterházy tortának indult, dió torta, azaz citromfüves duplán diós torta lett az idei első őszi születésnapi tortánk.
A hétvégén bevásároltunk dióból, mert a dió szüretből kapott diót nem találtuk elegendőnek a télre Így a születésnapi torta alapanyaga adott volt, dió lesz. Az Esterházy torta nagyon finom, klasszikus, magyar, mutatós, szép torta, minden érv e mellett szólt, aztán az utolsó pillanatban mégis módosult a terv egyedi, saját ötlet lett a végeredmény, amit tagadhatatlanul az Esterházy torta inspirált.
A torta diós felvert lapokból diós-citromfüves fehér csokis trüffel krémmel töltve dióval és citromfű levélkékkel díszítve nyerte el végső formáját.
Hozzávalók:
- diós felvert lapokhoz
- 6 db tojás
- 120 g liszt
- 120 g cukor
- 120 g darált dió
- csipet só
- diós-citromfüves fehér csokis trüffel krémhez
- 350 g (hab)tejszín
- 100 g fehér csokoládé
- 100 g darált dió
- citromfű levélkék ( maroknyi)
- fél dió a díszítéshez
Elkészítése:
A habtejszínt a fehér csokoládéval felolvasztjuk, habverővel vagy bot mixerrel homogenizáljuk,lehűtjük és hűtőben tároljuk.
Célszerű előző nap elkészíteni.
A tortába töltés előtt habverővel kemény habot készítünk, majd beleforgatjuk a darált diót, apróra vágott citromfű leveleket.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük. A többi cukrot a tojás sárgájához adjuk és habosra keverjük.Óvatosan összeelegyítjük a habokat, lisztet szitálunk rá és a darált diót is beleöntjük. Lapátkanállal összekeverjük ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
Előmelegített gőz mentes sütőben 180 fokon 5 lapot sütünk a masszából.Sütőpapírra rajzoljuk elő a kívánt nagyságú torta alapot,kenjünk rá ujjnyi vastag tésztát. Használhatjuk a kapcsos torta forma alját is,de feltétlenül béleljük ki sütőpapírral. Egy- egy lap 12 perc alatt sül meg. Ha megsült,borítsuk rácsra és húzzuk le a sütőpapír.
Amint kisültek a torta lapok és kihűltek összeállíthatjuk a tortát.
A diós lapok közé rétegezzük a krémet amit célszerű öt részre osztani.Négy adag kerül a tészta lapok közé a maradékkal a tetejét és oldalát húzzuk át.Tetszés szerint díszíthetjük a torta tetejét,villával vagy recés lapáttal mintázhatjuk,az oldalát darált dióval "panírozzuk".
Fél dió szemekkel és friss citromfű levélkékkel dekoráljuk .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése