2015. október 30., péntek

Citromfüves duplán diós torta

Ősz van, október, ami születésnapok és  az emlékezés hónapja is nálunk, egyik nap sírunk, másik nap örülünk,  az élet ezt így rendezte,

Esterházy tortának indult, dió torta, azaz citromfüves duplán diós torta lett  az idei első  őszi születésnapi tortánk.





A hétvégén bevásároltunk dióból, mert a  dió szüretből kapott diót nem találtuk elegendőnek  a télre Így  a születésnapi  torta alapanyaga adott volt, dió lesz. Az Esterházy torta  nagyon finom,  klasszikus, magyar, mutatós, szép torta, minden érv e mellett szólt, aztán az utolsó pillanatban mégis módosult a  terv egyedi, saját ötlet lett  a végeredmény, amit tagadhatatlanul az Esterházy torta inspirált.


A torta  diós felvert lapokból diós-citromfüves  fehér csokis trüffel krémmel töltve dióval és citromfű levélkékkel díszítve nyerte el végső formáját.




Hozzávalók:

  • diós felvert lapokhoz

  • 6 db tojás
  • 120 g liszt
  • 120 g cukor
  • 120 g darált dió
  • csipet só

  • diós-citromfüves  fehér csokis trüffel krémhez

  • 350 g (hab)tejszín
  • 100 g fehér csokoládé
  • 100 g darált dió
  • citromfű levélkék ( maroknyi)
  • fél dió a díszítéshez



Elkészítése:

A habtejszínt  a fehér csokoládéval felolvasztjuk, habverővel vagy bot mixerrel homogenizáljuk,lehűtjük és hűtőben tároljuk.
Célszerű előző nap elkészíteni.
A tortába töltés előtt habverővel kemény habot készítünk, majd beleforgatjuk  a darált diót, apróra vágott citromfű leveleket.

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét  a cukor 2/3 részével kemény habbá verjük. A többi cukrot  a tojás sárgájához adjuk és habosra keverjük.Óvatosan összeelegyítjük  a habokat, lisztet szitálunk rá és a darált diót is beleöntjük. Lapátkanállal összekeverjük ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.

Előmelegített gőz mentes sütőben 180 fokon  5 lapot sütünk a masszából.Sütőpapírra rajzoljuk elő a kívánt nagyságú torta alapot,kenjünk rá ujjnyi vastag tésztát. Használhatjuk   a kapcsos torta forma alját is,de feltétlenül béleljük ki  sütőpapírral. Egy- egy lap 12 perc alatt sül meg. Ha megsült,borítsuk rácsra és húzzuk le   a sütőpapír.
Amint kisültek  a torta lapok és kihűltek összeállíthatjuk a tortát.


A diós lapok közé rétegezzük  a krémet amit célszerű öt részre osztani.Négy  adag kerül  a tészta lapok közé  a maradékkal a tetejét és oldalát húzzuk át.Tetszés szerint díszíthetjük  a torta tetejét,villával vagy recés lapáttal mintázhatjuk,az oldalát darált dióval "panírozzuk".
Fél dió szemekkel  és  friss citromfű levélkékkel  dekoráljuk .

   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly