2015. október 6., kedd

Pogácsa baby tökkel


Pogácsából sosem elég ! A cukkinis vagy baby tökös pogácsa  laza  és puha  jó választásnak tűnik.





 Nálunk mindig van  friss baby tök a piacon, általában 10-150 cm hosszúakat szeretem.
Zsenge ropogós ,cukkini helyett bátran használható a receptekben. A cukkini csak az utóbbi időben jelent meg nálunk így a receptekben  bátran felcserélem. 
Nyaranta az esti  rágcsálni való  a  borozgatáshoz  a  kertben   a cukkinis-baby tökös stangli .
Ebből kiindulva "született meg" a  baby tökös  pogácsa ötlete és milyen jó ötlet  azóta is mapirenden van .  



Kelt tésztával készült ( mert   kenyér is készült aznap, így  csak le kellett  csípni  a kovászból egy darabot).
Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, liszttel megszórjuk, felfuttatjuk, Nálam egy teljes éjszaka áll így, de a pogácsához nem szükséges ilyen hosszú idő  elég  lenne egy-két óra is.
Teljes kiőrlésű lisztet használtam, de lehet teszés szerinti liszttel dolgozni A lisztet szitáljuk  a  keverőtálba.  A baby tököket ( cukkinit) mossuk meg a végeket távolítsuk el és apró darabokra ( 2-3 cm nagyságú kockák) vágjuk, néhány friss bazsalikom levelet adunk hozzá, majd blenderben aprítjuk tovább, blender hiányában reszelhetjük is. Az összevágott -aprított baby tököt  a liszt közepébe halmozzuk, egy csapott kanál  tengeri sót adunk hozzá és összedolgozzuk, pihentetjük, míg  a  duplájára nő. Eztán lisztezett munka felületre  borítjuk, kézzel átgyúrjuk, míg rugalmas tésztává nem válik. Mivel  a  tök elég  lédús így további folyadék hozzáadása szükségtelen. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét ízlés szerint dekoráljuk, ízesítjük. Én reszelt sajtot,( házi őrlésű ) fűszerpaprikát ,és( natúr ) mogyorót használok  a leggyakrabban , de mandulával is szeretetjük..







Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük  a pogácsákat, vizes ecsettel átkenjük  a tetejüket , rászórjuk   a díszítő-,ízesítő anyagokat és ismételten  áthúzzuk a  nedves ecsettel. Előmelegített sütőben  200 fokon 20-25 perc alatt készre sül. Puha és nagyon finom!




Hozzávalók:



  • 500 g   baby tök  ( vagy cukkini)
  • 250 g  teljes kiőrlésű liszt ( amennyit felvesz  tészta!)
  • csapott teás kanál só
  • 1-2 ágacska friss bazsalikom levele
  • 5 g reszelt sajt
  • 5 g őrült fűszer paprika
  • 10 szem  natúr mogyoró(  felezve használjuk)


Kipróbálhatjuk más fűszernövénnyel is  nálunk készült már zsályás változat is.


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...