Pogácsából sosem elég ! A cukkinis vagy baby tökös pogácsa laza és puha jó választásnak tűnik.
Nálunk mindig van friss baby tök a piacon, általában 10-150 cm hosszúakat szeretem.
Zsenge ropogós ,cukkini helyett bátran használható a receptekben. A cukkini csak az utóbbi időben jelent meg nálunk így a receptekben bátran felcserélem.
Nyaranta az esti rágcsálni való a borozgatáshoz a kertben a cukkinis-baby tökös stangli .
Ebből kiindulva "született meg" a baby tökös pogácsa ötlete és milyen jó ötlet azóta is mapirenden van .
Kelt tésztával készült ( mert kenyér is készült aznap, így csak le kellett csípni a kovászból egy darabot).
Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, liszttel megszórjuk, felfuttatjuk, Nálam egy teljes éjszaka áll így, de a pogácsához nem szükséges ilyen hosszú idő elég lenne egy-két óra is.
Teljes kiőrlésű lisztet használtam, de lehet teszés szerinti liszttel dolgozni A lisztet szitáljuk a keverőtálba. A baby tököket ( cukkinit) mossuk meg a végeket távolítsuk el és apró darabokra ( 2-3 cm nagyságú kockák) vágjuk, néhány friss bazsalikom levelet adunk hozzá, majd blenderben aprítjuk tovább, blender hiányában reszelhetjük is. Az összevágott -aprított baby tököt a liszt közepébe halmozzuk, egy csapott kanál tengeri sót adunk hozzá és összedolgozzuk, pihentetjük, míg a duplájára nő. Eztán lisztezett munka felületre borítjuk, kézzel átgyúrjuk, míg rugalmas tésztává nem válik. Mivel a tök elég lédús így további folyadék hozzáadása szükségtelen. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét ízlés szerint dekoráljuk, ízesítjük. Én reszelt sajtot,( házi őrlésű ) fűszerpaprikát ,és( natúr ) mogyorót használok a leggyakrabban , de mandulával is szeretetjük..
Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a pogácsákat, vizes ecsettel átkenjük a tetejüket , rászórjuk a díszítő-,ízesítő anyagokat és ismételten áthúzzuk a nedves ecsettel. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sül. Puha és nagyon finom!
Hozzávalók:
Nyaranta az esti rágcsálni való a borozgatáshoz a kertben a cukkinis-baby tökös stangli .
Ebből kiindulva "született meg" a baby tökös pogácsa ötlete és milyen jó ötlet azóta is mapirenden van .
Kelt tésztával készült ( mert kenyér is készült aznap, így csak le kellett csípni a kovászból egy darabot).
Az élesztőt langyos vízben elkeverjük, liszttel megszórjuk, felfuttatjuk, Nálam egy teljes éjszaka áll így, de a pogácsához nem szükséges ilyen hosszú idő elég lenne egy-két óra is.
Teljes kiőrlésű lisztet használtam, de lehet teszés szerinti liszttel dolgozni A lisztet szitáljuk a keverőtálba. A baby tököket ( cukkinit) mossuk meg a végeket távolítsuk el és apró darabokra ( 2-3 cm nagyságú kockák) vágjuk, néhány friss bazsalikom levelet adunk hozzá, majd blenderben aprítjuk tovább, blender hiányában reszelhetjük is. Az összevágott -aprított baby tököt a liszt közepébe halmozzuk, egy csapott kanál tengeri sót adunk hozzá és összedolgozzuk, pihentetjük, míg a duplájára nő. Eztán lisztezett munka felületre borítjuk, kézzel átgyúrjuk, míg rugalmas tésztává nem válik. Mivel a tök elég lédús így további folyadék hozzáadása szükségtelen. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét ízlés szerint dekoráljuk, ízesítjük. Én reszelt sajtot,( házi őrlésű ) fűszerpaprikát ,és( natúr ) mogyorót használok a leggyakrabban , de mandulával is szeretetjük..
Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a pogácsákat, vizes ecsettel átkenjük a tetejüket , rászórjuk a díszítő-,ízesítő anyagokat és ismételten áthúzzuk a nedves ecsettel. Előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 perc alatt készre sül. Puha és nagyon finom!
Hozzávalók:
- 500 g baby tök ( vagy cukkini)
- 250 g teljes kiőrlésű liszt ( amennyit felvesz tészta!)
- csapott teás kanál só
- 1-2 ágacska friss bazsalikom levele
- 5 g reszelt sajt
- 5 g őrült fűszer paprika
- 10 szem natúr mogyoró( felezve használjuk)
Kipróbálhatjuk más fűszernövénnyel is nálunk készült már zsályás változat is.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése