...ez elment vadászni,
az meglőtte,
ez hazavitte,
Nálunk most így végződött az ismert versike, a Sógorom vadászik, de ezútal a vadász szerencse a barátjához szegődött, Ő ejtette el a vadlibát ám, lám azt mégis mi kaptuk, .....
....lett belőle közös nagy családi vasárnapi ebéd....
Sógorom hazahozta majd, segélykérően nyúlt a telefon után, mit lehetne vele kezdeni, hogy is kéne elkészíteni, természetesen az ebédre mi is hivatalosak vagyunk... Így vittem a receptet és köretet vagyis elmondtam az utasítást mi szerint süssék a libát míg mi az utazási kiállításon voltunk....,
Recept hozzávalói :
A megtisztított, megmosott vadlibát bedörzsöljük belülről az apróra tört a fűszerek keverékével, a mell illetve comb részeket megtűzdeljük a szalonnával, sózzuk kívül- belül.Tűzálló tálban lassú tűzön az olaj és kevés víz hozzáadásával pároljuk sütjük az utolsó szakaszban a sörrel locsolgatjuk.
A menü még kiegészült ropogósra sült krumplival, jó fajta vörös borral...
A lila káposzta majdnem a klasszikus párolt káposzta, csak a köményt elhagytam és egészen apró narancshéjat adtam bele, természetesen vörösborral párolódott.A kanálnyi olajon a cukrot karamellizálom,hozzáadom a szeletelt vöröshagymát ( lila hagyma ) pirítom kicsit majd jöhet a sóban pihentetett, szeletelt lila káposzta is, (ez alkalommal jó hosszú ideje volt, mert az előző éjszaka elő -készítettem és tálalás előtt már csak igazán rövid idő kellett és elkészült )fedő alatt hagyom párolódni ha szükséges időnként keverjük meg öntsünk alá vörösbort, adjuk hozzá a narancshéjat és elzárhatjuk a tűzhelyet amit látjuk a káposzta már puhult, nem kell túl puhára " főzni" lehet kissé roppanós, az utolsó fázisban még balzsam ecettel meglocsolom. Ha valaki, úgy gondolná nem eléggé pikáns, balzsamecet és méz hozzáadásával lehet még az ízét "javítani".
A polllentához sós vizes-tejet forralok beleöntöm a kukorica darát, elkeverem, oreganóval megszórom és fedő alatt hagyom pihenni kb 10 percet, de még melegen fóliára simítom henger alakúra formázom és hagyom teljesen kihűlni. Mivel ezt is az éjszaka folyamán készítettem elő, így a hűtőben pihent felhasználásig ( a mi esetünkben még a hűtve szállítást is ki kellett bírnia), majd éles késsel szeletelem, olajjal spriccelt tepsibe fektetem és átsütöm, melegen tálalom.
Az almákat egyszerűen csak kiszúrtam és mivel van bőven ezért fagyasztott áfonyával megszórtam, sőt még egy kevés darált dió is került a tetejére. Nem tévedés, én nem tettem cukrot sem mézet rá, de ha csak áfonya lekvár van otthon, az is kitűnően megfelel. Nekünk nagyon tetszett az így kapott friss-üde savanykás íz.Ez sem sütöttem "túl ", szeretem ha roppan fogam alatt.
A végére maradt a sárgarépa torta........... jön recept is hamarosan!!!
fürdik a hajnali vadliba,
Háza nád és
fészke sás,
hangja könnyű
csivogás:
ha rádörren
a vadász,
akkor se megy
világgá,
csak kiált, hogy:
Gigágá!
S repül a rétre, zöld lagziba,
s ott legel estig a vadliba.
Vivivi-lululu! mondja, ha
hazahúz este a vadliba.
Várja tó és
várja sás,
van még nyári
napja száz:
elhibázta
a vadász,
nem kell menni
világgá,
nem kiált, hogy:
Gigágá!
Vivivi-lululu! - Nincs hiba:
hajnalig alszik a vadliba
Szabó Lőrinc: Vadliba
az meglőtte,

az megsütötte,
és mi..... mind megettük......a vadlibát
....lett belőle közös nagy családi vasárnapi ebéd....
Sógorom hazahozta majd, segélykérően nyúlt a telefon után, mit lehetne vele kezdeni, hogy is kéne elkészíteni, természetesen az ebédre mi is hivatalosak vagyunk... Így vittem a receptet és köretet vagyis elmondtam az utasítást mi szerint süssék a libát míg mi az utazási kiállításon voltunk....,
Recept hozzávalói :
- 1 db vadliba
- 150 g füstölt szalonna
- 1 kanál olaj
- sör
- bors,
- boróka bogyó,
- majoranna
- ,só
A megtisztított, megmosott vadlibát bedörzsöljük belülről az apróra tört a fűszerek keverékével, a mell illetve comb részeket megtűzdeljük a szalonnával, sózzuk kívül- belül.Tűzálló tálban lassú tűzön az olaj és kevés víz hozzáadásával pároljuk sütjük az utolsó szakaszban a sörrel locsolgatjuk.
Vörösboros lila káposztával, oreganós pollentával és áfonyás sült almával
én készültem.A menü még kiegészült ropogósra sült krumplival, jó fajta vörös borral...
A lila káposzta majdnem a klasszikus párolt káposzta, csak a köményt elhagytam és egészen apró narancshéjat adtam bele, természetesen vörösborral párolódott.A kanálnyi olajon a cukrot karamellizálom,hozzáadom a szeletelt vöröshagymát ( lila hagyma ) pirítom kicsit majd jöhet a sóban pihentetett, szeletelt lila káposzta is, (ez alkalommal jó hosszú ideje volt, mert az előző éjszaka elő -készítettem és tálalás előtt már csak igazán rövid idő kellett és elkészült )fedő alatt hagyom párolódni ha szükséges időnként keverjük meg öntsünk alá vörösbort, adjuk hozzá a narancshéjat és elzárhatjuk a tűzhelyet amit látjuk a káposzta már puhult, nem kell túl puhára " főzni" lehet kissé roppanós, az utolsó fázisban még balzsam ecettel meglocsolom. Ha valaki, úgy gondolná nem eléggé pikáns, balzsamecet és méz hozzáadásával lehet még az ízét "javítani".
A polllentához sós vizes-tejet forralok beleöntöm a kukorica darát, elkeverem, oreganóval megszórom és fedő alatt hagyom pihenni kb 10 percet, de még melegen fóliára simítom henger alakúra formázom és hagyom teljesen kihűlni. Mivel ezt is az éjszaka folyamán készítettem elő, így a hűtőben pihent felhasználásig ( a mi esetünkben még a hűtve szállítást is ki kellett bírnia), majd éles késsel szeletelem, olajjal spriccelt tepsibe fektetem és átsütöm, melegen tálalom.
Az almákat egyszerűen csak kiszúrtam és mivel van bőven ezért fagyasztott áfonyával megszórtam, sőt még egy kevés darált dió is került a tetejére. Nem tévedés, én nem tettem cukrot sem mézet rá, de ha csak áfonya lekvár van otthon, az is kitűnően megfelel. Nekünk nagyon tetszett az így kapott friss-üde savanykás íz.Ez sem sütöttem "túl ", szeretem ha roppan fogam alatt.
A végére maradt a sárgarépa torta........... jön recept is hamarosan!!!
Vivivi-lululu! - Nincs hiba:
fürdik a hajnali vadliba,
Háza nád és
fészke sás,
hangja könnyű
csivogás:
ha rádörren
a vadász,
akkor se megy
világgá,
csak kiált, hogy:
Gigágá!
S repül a rétre, zöld lagziba,
s ott legel estig a vadliba.
Vivivi-lululu! mondja, ha
hazahúz este a vadliba.
Várja tó és
várja sás,
van még nyári
napja száz:
elhibázta
a vadász,
nem kell menni
világgá,
nem kiált, hogy:
Gigágá!
Vivivi-lululu! - Nincs hiba:
hajnalig alszik a vadliba
Szabó Lőrinc: Vadliba
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése