A hétvégén az utazási szakma a nyári kínálatát mutatta meg a nagyközönségnek Belgrádban a vásár városban.A számos külföldi kínálat mellett Magyarország önálló standdal
és kürtös kaláccsal is csalogatta a látogatókat.A kürtős kalács a székelyek ünnepi süteménye,esküvőkre, keresztelőkre a fontos vendég fogadására készítették.Receptjét évszázadokon keresztül a hagyományok és különböző helyi szokások formálták. Kezdetben székely ember ezt a desszertet a kenyérsütés után a még forró parázs felett sütötte. Aztán az évek során rájöttek a megolvadt cukorréteg a karamell könnyen felveszi a darált diót ez még ízletesebbé teszi . Molnárék vanília, fahéj, dió, mandula, csokoládé, kókusz, kakaó és mák ízesítéssel is kínálják nem csak turisztikai vásárokon, de Budapest belvárosában a Váci utcában is .
A Molnar's kürtös kalácshoz kizárólag jó minőségű napraforgóolajra, friss élesztőre és vízre van szükség, amit dagasztó géppel dagasztanak készre. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtják és
egyedi készítésű vágóval szeletelik. Az előkészített csíkokat spirálisan egy speciális formájú fára tekerik, ami által a kürtős kalács a sütés folyamán megkapja a sajátos formáját.
A feltekert tészta külső oldalára vékonyan napraforgó olajat kennek, így a tészta jobban felveszi vékony cukor réteget. Ez a réteg árasztja azt az összetéveszthetetlen és oly jellegzetes karamell illatot amit a itt a belgrádi vásárban is azonnal amint a terembe léptünk érezhettünk.
.
Az évek során igazi utazási vásárrá nőtte ki magát a belgrádi is, ma már színes és látványos mint bár mely más utazási kiállítás, amit a még tíz évvel ezelőtt nem mondhattunk volna a el róla. A vásár- városban hatalmas tömeg , érdeklődés így a magyar standon is, ahol elmondták elfogy minden prospektus....
A leendő vendégek a fürdő turizmus kínálatát keresték, gyógyfürdőket ,aqua- parkokat, akiket Dél -Magyarország, Szeged, Mórahalom, Sárvár, képviselt.
A kürtős kalács receptjét Zilahy Ágnes Valódi Magyar Szakács könyvében találtam meg.
E szerint 6 egész tojást,egy nagy kanál írós vajat,3 dkg élesztőt 3/4 l meleg tejet kevés cukrot és sót használjunk 1 kg liszthez.Miután elelegyítettük a hozzávalókat dagasszuk ( minimum egy órát javasol a könyv szerinti recept,feltételezve a kézzel való dagasztást).A tészta inkább kemény mint sem lágy legyen az utasítás szerint ,különben ragacsos lesz figyelmeztet a recept író.Ha félig megkelt a tészta akkor meglehet kezdeni a sütését.E tésztát szabad tűznél parázs mellett kell sütni!A kürtős kalács sütése e célból készített hosszú nyelű fán történik.Ezt a fát előbb jól át kell forrósítani,aztán ujjnyi vastagon kéz között sodrott tészta szálakat sodorjuk a fára szép rendben egymás mellé,hogy hézag ne maradjon. Mikor kész kicsit lapogassuk össze kézzel.Tojás fehérjéből verjünk habot és kenjük be a tésztát majd hintsük meg cukrozott mandulával azt is lapogassuk bele. a kürtős kalácsot sütés közben folyamatosan forgatni kell, mindaddig míg szépen meg nem sül vagyis egyenletesen megpirul ez a jele,hogy kész van.Ha elkészült a fát kissé az asztalhoz kell ütni, úgy lehet szépen egy darabban levenni a fáról.Hát így készült a kürtős kalács a XIX század második felében. . .
Hát igen, híres a székely kürtöskalács, mi is szoktunk készíteni, semmivel sem lehet összehasonlítani.
VálaszTörlésHa tudtam volna csak a kürtöskalács véget elmentem volna.
VálaszTörlésKati,Ti otthon is szoktatok készíteni ? Irigyellek érte...
VálaszTörlésDaniela legközelebb előre szólok,a program ajánlót az Alte-negro oldalamon találod itt : http://www.facebook.com/pages/Alte-negro/