2011. február 28., hétfő

Kürtőskalács Belgrádban Magyarországot népszerűsíti
A hétvégén  az utazási szakma a nyári kínálatát mutatta meg a nagyközönségnek  Belgrádban a vásár városban.A számos külföldi kínálat mellett  Magyarország önálló standdal
és kürtös kaláccsal  is csalogatta  a látogatókat.A kürtős kalács a székelyek ünnepi süteménye,esküvőkre,keresztelőkre a fontos vendég fogadására  készítették.Receptjét évszázadokon keresztül a hagyományok és  különböző helyi szokások formálták. Kezdetben   székely ember ezt a  desszertet   a kenyérsütés után  a  még forró parázs felett sütötte. Aztán az évek során rájöttek  a megolvadt cukorréteg  a karamell könnyen felveszi  a darált diót ez  még ízletesebbé teszi  . Molnárék vanília, fahéj, dió, mandula, csokoládé, kókusz, kakaó és mák ízesítéssel is kínálják nem csak  turisztikai vásárokon, de Budapest  belvárosában   a Váci utcában is .
A Molnar's kürtös kalácshoz kizárólag jó minőségű napraforgóolajra, friss élesztőre és vízre van szükség, amit dagasztó géppel  dagasztanak  készre. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtják ésegyedi készítésű vágóval szeletelik. Az előkészített  csíkokat  spirálisan egy speciális formájú fára tekerik, ami által  a kürtős kalács a sütés folyamán megkapja a  sajátos formáját.
A feltekert tészta külső oldalára  vékonyan  napraforgó olajat  kennek, így a tészta  jobban felveszi vékony cukor réteget. Ez a réteg árasztja azt  az összetéveszthetetlen  és oly jellegzetes karamell illatot amit a itt a belgrádi vásárban is azonnal amint  a terembe léptünk érezhettünk.
.
Az évek során igazi utazási vásárrá nőtte ki magát  a belgrádi is, ma már színes és látványos  mint bár mely más utazási kiállítás, amit  a még tíz évvel ezelőtt nem mondhattunk volna a el róla. A vásár- városban hatalmas tömeg , érdeklődés így  a magyar standon  is, ahol elmondták  elfogy  minden prospektus....
A leendő vendégek  a fürdő turizmus kínálatát keresték,  gyógyfürdőket ,aqua- parkokat, akiket  Dél -Magyarország, Szeged, Mórahalom, Sárvár, képviselt.

 A kürtős kalács receptjét  Zilahy Ágnes  Valódi Magyar Szakács könyvében találtam meg.
E szerint  6 egész tojást,egy nagy kanál írós vajat,3 dkg élesztőt 3/4 l meleg tejet kevés cukrot és sót használjunk 1 kg liszthez.Miután elelegyítettük  a hozzávalókat dagasszuk ( minimum egy órát javasol  a  könyv szerinti recept,feltételezve  a kézzel való dagasztást).A tészta inkább kemény mint sem lágy legyen  az utasítás szerint ,különben ragacsos lesz figyelmeztet  a recept író.Ha félig megkelt a tészta akkor meglehet kezdeni a sütését.E tésztát szabad tűznél parázs mellett kell sütni!A kürtős kalács sütése e célból készített hosszú nyelű fán történik.Ezt  a fát előbb jól át kell forrósítani,aztán ujjnyi vastagon kéz között sodrott tészta szálakat  sodorjuk a fára szép rendben egymás mellé,hogy hézag ne maradjon. Mikor kész kicsit lapogassuk össze kézzel.Tojás fehérjéből verjünk habot és kenjük be a tésztát majd hintsük meg cukrozott mandulával azt is lapogassuk bele. a kürtős kalácsot sütés közben folyamatosan forgatni kell, mindaddig míg szépen meg nem sül vagyis egyenletesen megpirul ez a jele,hogy kész van.Ha elkészült a fát kissé az asztalhoz kell ütni, úgy lehet szépen egy darabban levenni a fáról.Hát így készült a  kürtős kalács  a XIX század második felében. .  . 

3 megjegyzés:

 1. Hát igen, híres a székely kürtöskalács, mi is szoktunk készíteni, semmivel sem lehet összehasonlítani.

  VálaszTörlés
 2. Ha tudtam volna csak a kürtöskalács véget elmentem volna.

  VálaszTörlés
 3. Kati,Ti otthon is szoktatok készíteni ? Irigyellek érte...


  Daniela legközelebb előre szólok,a program ajánlót az Alte-negro oldalamon találod itt : http://www.facebook.com/pages/Alte-negro/

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly