2011. február 5., szombat

Tárkonyos -tejszínes káposzta leves kalapban

kenyér alatt sült leves

Február eleji a kérdés akkor most a medve kinn maradt???
Az biztos  2.-án nem láthatta  az árnyékát.....az elmúlt napok  kemény mínuszai múlóban:?
Akkor gyorsan egy télbúcsúsztató  forró leves a vacsorára.
Több elfogadható indokkal is  rendelkezem  miért  nincs meleg vacsora nálunk, de   ez a mai kivétel, talán megijedtem  az enyhülő időjárás miatt.Ugyan   még  az igló és a hóember is  a kertben remekül tartja magát  és  naponta  hegymászói ügyességgel küzdöm fel magamat az iskolába a gyermekkel,( neki azért könnyebben megy), lefelé meg csúszunk,( ha nem félnék az elmúlt téli sántikálás miatt)......

Ez  lehet az utolsó alkalmak egyike, a hideg téli napok elmaradnak, akkor most :
 illatos,   melengető leves gőzölög  a tálakban forró ropogós friss kenyér alatt...
jöjjön a

Tárkonyos  -tejszínes káposzta levese kalapban


Tárkonyos -tejszínes káposzta levese kalapban vagyis vele sült kenyérrel


















A kenyeret csak törjük,  külön tálkában adtam az asztalra a  tejfölt, abba lehet mártogatni .... mellé
kanalazni  a tejszíntől lágy  a tárkonytól és tárkony- ecettől pikáns  egyébként könnyű zöldség levest..








A "sapka" egyszerű kenyér tésztából készült.
A tálakba szedett levesre, pontosabban  tálakra ezt húzom rá majd forró sütőben  sütöm készre az illata árulkodik mikor elkészült.
Elkészítési ideje : kb. 25-30 .perc.


Recept:



    A leveshez  az értelemszerűen darabolt  zöldségeket lepirítom, felengedem húslevessel, erőlevessel fűszerezem, tárkonnyal, sóval, babérlevéllel lassú tűzön puhára a főzöm. Ekkor  tejföllel behabarom,  tejszínnel dúsítom,  összeforralom és elosztom a tálakban,  kenyértésztával borítva átsütöm.

Rendkívül mutatós, baráti társaságban is megállja  helyét ha van elegendő tálka és sütő kapacitás.

Hozzávalói :


  • 1/2 kg káposzta
  • csomag leves zöldség(  sárgarépa,fehérrépa,pasztinák,zeller gumó)
  • ízlés szerint  lehet 1-2 szem burgonyát is bele tenni
  • 1-1,5 liter  húsleves
  • 1-2 babér levél
  • kiskanál szárított tárkony
  • ízlés szerinti  tárkonyecet
  • 2 dl tejföl , mokkás kanál  pirospaprika  a habaráshoz ( lisztet nem tettem bele ! a sűrítéshez ha szükséges egyáltalán lehet  fött burgonyát  vagy pasztenákot áttörni )
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 kg lisztből készült kenyér tészta

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly