2011. február 25., péntek

"Havazás miatt" forró csicsóka .krémleves

Időm nagy része a  hó lapátolással telik mostanság, lassan kezdem úgy érezni magam mintha egyedül laknék ebben   a nyolc lakásos házban ....   Majd elolvad a hó, hangoztatják körülöttem,  ez is egy vélemény ....

Ellenben meg is kaptam azonnal a fizetségemet,... ..ahogy a fenyőket igyekeztem megszabadítani súlyos terhüktől, vagyis a 30-40 cm-nyi hótól, ami az éjszaka alatt esett,  olyan, de olyan fantasztikus illat lengte a  be  a kert azon részét  amit elképzelni sem lehet  ......
A hó is gyönyörű  mint a porcukor, csillogó fényű  és a levegő is  milyen tiszta  ilyenkor ... ... csak a járdát ne kéne takarítani, az már férfi munka .... erős kezek kellenének hozzá----





Ezért  megint,  már megint a gyors ebéd ... ... pik -pak,  max. félóra alatt......pasta  a nyár idéző aszalt paradicsommal   sok-sok parmezánnal  ---és   csicsóka  !! ,  nem levest akartam belőle, de  a "  tél" közbe szólt,  ilyenkor bizony  nincs is jobb egy tál  melengető levesnél....

Csicsóka, vajon  lehet valami  köze  Csicsónéhoz  ( ahhoz akinek három lánya...).
Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
 így is hívják :  jerusalem artichoke


Elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották.




Gumóit esszük, a legtöbb helyen azt írják róla legelőször, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják azaz  diétájukba  remekül beilleszthető ,a vércukor szintentartó  tulajdonsága miatt.Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket ,  béta-karotint-, B1, B2-vitamint, niacint- és C-vitamint is, életfontosságú aminosavat mint lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin .
Valóban van keresni  valója az egészséges étrendben.


A szegények  eledele volt, a krumplit váltották ki vele, egykor....mert most én  kb. fél kilónyihoz  600 Ft -nak megfelelő dinárért jutottam .
Lehet érdemes lenne  a velünk szemben levő üres telken  termeszteni ? Hasonlít  a napraforgóra  szép sárga virágai vannak,  jól mutatna, augusztus végén  amikor virágzik  ( a kertünkbe azért nem ültethetném, az nem  veteményes, /bár  a fűszereket már becsempésztem és a levendulát is / itt meg  csak nem zavarna senkit).Gumók elültetésével szaporítják, igénytelen, meggondolandó.

 A XIX. sz végén még így írt róla  egy kertészeti könyv.



".. .a csicsóka mint emberi eledel alig jöhet szóba, fő jelentősége az, hogy hitvány, félreeső területeken, hol egyéb alig termeszthető, meglehetős disznó legelőt lehet segélyével alakítani, szárai pedig juh takarmányt és tüzelő-anyagot szolgáltatnak"

A most készített levesem  ezt a tény nem támasztja alá!!


A megtisztított, csicsókákat egy krumpli hozzáadásával  húslevesben puhává főzöm, tejszínnel dúsítom, simává mixelem. Parmezánnal, szárított paradicsommal és néhány csepp paradicsom olajjal forrón tálalom, mellé  prosuttoval pirított  magos kenyér kockákat  kínálok .




Hozzávalói :
  • 500 g csicsóka
  • 50 g burgonya
  • 1 l húsleves
  • 1 dl tejszín
  • 100 prosutto
  • magos kenyér
  • parmezán
  • szárított paradicsom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...