Időm nagy része a hó lapátolással telik mostanság, lassan kezdem úgy érezni magam mintha egyedül laknék ebben a nyolc lakásos házban .... Majd elolvad a hó, hangoztatják körülöttem, ez is egy vélemény ....
Ellenben meg is kaptam azonnal a fizetségemet,... ..ahogy a fenyőket igyekeztem megszabadítani súlyos terhüktől, vagyis a 30-40 cm-nyi hótól, ami az éjszaka alatt esett, olyan, de olyan fantasztikus illat lengte a be a kert azon részét amit elképzelni sem lehet ......
A hó is gyönyörű mint a porcukor, csillogó fényű és a levegő is milyen tiszta ilyenkor ... ... csak a járdát ne kéne takarítani, az már férfi munka .... erős kezek kellenének hozzá----
Ezért megint, már megint a gyors ebéd ... ... pik -pak, max. félóra alatt......pasta a nyár idéző aszalt paradicsommal sok-sok parmezánnal ---és csicsóka !! , nem levest akartam belőle, de a " tél" közbe szólt, ilyenkor bizony nincs is jobb egy tál melengető levesnél....
Csicsóka, vajon lehet valami köze Csicsónéhoz ( ahhoz akinek három lánya...).
Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
így is hívják : jerusalem artichoke
Elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották.
Gumóit esszük, a legtöbb helyen azt írják róla legelőször, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják azaz diétájukba remekül beilleszthető ,a vércukor szintentartó tulajdonsága miatt.Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket , béta-karotint-, B1, B2-vitamint, niacint- és C-vitamint is, életfontosságú aminosavat mint lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin .
Valóban van keresni valója az egészséges étrendben.
A szegények eledele volt, a krumplit váltották ki vele, egykor....mert most én kb. fél kilónyihoz 600 Ft -nak megfelelő dinárért jutottam .
Lehet érdemes lenne a velünk szemben levő üres telken termeszteni ? Hasonlít a napraforgóra szép sárga virágai vannak, jól mutatna, augusztus végén amikor virágzik ( a kertünkbe azért nem ültethetném, az nem veteményes, /bár a fűszereket már becsempésztem és a levendulát is / itt meg csak nem zavarna senkit).Gumók elültetésével szaporítják, igénytelen, meggondolandó.
A XIX. sz végén még így írt róla egy kertészeti könyv.
".. .a csicsóka mint emberi eledel alig jöhet szóba, fő jelentősége az, hogy hitvány, félreeső területeken, hol egyéb alig termeszthető, meglehetős disznó legelőt lehet segélyével alakítani, szárai pedig juh takarmányt és tüzelő-anyagot szolgáltatnak"
A most készített levesem ezt a tény nem támasztja alá!!
A megtisztított, csicsókákat egy krumpli hozzáadásával húslevesben puhává főzöm, tejszínnel dúsítom, simává mixelem. Parmezánnal, szárított paradicsommal és néhány csepp paradicsom olajjal forrón tálalom, mellé prosuttoval pirított magos kenyér kockákat kínálok .
Ellenben meg is kaptam azonnal a fizetségemet,... ..ahogy a fenyőket igyekeztem megszabadítani súlyos terhüktől, vagyis a 30-40 cm-nyi hótól, ami az éjszaka alatt esett, olyan, de olyan fantasztikus illat lengte a be a kert azon részét amit elképzelni sem lehet ......
A hó is gyönyörű mint a porcukor, csillogó fényű és a levegő is milyen tiszta ilyenkor ... ... csak a járdát ne kéne takarítani, az már férfi munka .... erős kezek kellenének hozzá----
Ezért megint, már megint a gyors ebéd ... ... pik -pak, max. félóra alatt......pasta a nyár idéző aszalt paradicsommal sok-sok parmezánnal ---és csicsóka !! , nem levest akartam belőle, de a " tél" közbe szólt, ilyenkor bizony nincs is jobb egy tál melengető levesnél....
Csicsóka, vajon lehet valami köze Csicsónéhoz ( ahhoz akinek három lánya...).
Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
így is hívják : jerusalem artichoke
Elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották.
Gumóit esszük, a legtöbb helyen azt írják róla legelőször, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják azaz diétájukba remekül beilleszthető ,a vércukor szintentartó tulajdonsága miatt.Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket , béta-karotint-, B1, B2-vitamint, niacint- és C-vitamint is, életfontosságú aminosavat mint lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin .
Valóban van keresni valója az egészséges étrendben.
A szegények eledele volt, a krumplit váltották ki vele, egykor....mert most én kb. fél kilónyihoz 600 Ft -nak megfelelő dinárért jutottam .
Lehet érdemes lenne a velünk szemben levő üres telken termeszteni ? Hasonlít a napraforgóra szép sárga virágai vannak, jól mutatna, augusztus végén amikor virágzik ( a kertünkbe azért nem ültethetném, az nem veteményes, /bár a fűszereket már becsempésztem és a levendulát is / itt meg csak nem zavarna senkit).Gumók elültetésével szaporítják, igénytelen, meggondolandó.
A XIX. sz végén még így írt róla egy kertészeti könyv.
".. .a csicsóka mint emberi eledel alig jöhet szóba, fő jelentősége az, hogy hitvány, félreeső területeken, hol egyéb alig termeszthető, meglehetős disznó legelőt lehet segélyével alakítani, szárai pedig juh takarmányt és tüzelő-anyagot szolgáltatnak"
A most készített levesem ezt a tény nem támasztja alá!!
A megtisztított, csicsókákat egy krumpli hozzáadásával húslevesben puhává főzöm, tejszínnel dúsítom, simává mixelem. Parmezánnal, szárított paradicsommal és néhány csepp paradicsom olajjal forrón tálalom, mellé prosuttoval pirított magos kenyér kockákat kínálok .
Hozzávalói :
- 500 g csicsóka
- 50 g burgonya
- 1 l húsleves
- 1 dl tejszín
- 100 prosutto
- magos kenyér
- parmezán
- szárított paradicsom
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése