Már csak néhány nap és Valentin napja, gondolkodtál már mivel leped meg a kedvesed ?
Talán apró ajándék, egy program, miért is ne.......... egy meghitt vacsora, kevés előkészülettel, gyors és elegáns, könnyű, finom.... lehet hal ?
Remekül illik a hozzá a jól behűtött brut pezsgő ez aztán tényleg ünnepi, de a száraz bor is "megteszi ".
Terítsünk "ünnepien" dekoráljuk az asztalt piros-bordó kombinációban, gyertya, csillogó poharak és csillogó szemek .... kell még más ???
Előételnek: füstölt lazac, kaprival és kaporral(....de el is maradhat az előétel )
Aperitív : egy "egyszerű" száraz martini
A fő fogás az ORADA (aranydurbincs) filé kétféleként tálalva :
Orada kakukkfűvel, cékla pürével
vagy Orada enyhén párolt céklás-édesköménnyel
Orada = Aranydurbincs
Ez úttal filéként készül ez a hal amihez, mármint az elkészítéséhez, sütéséhez valóban elegendő mindössze néhány perc!! Hihetetlen, mégis igaz, az előkészítése sem túl bonyolult , az íze felülmúlhatatlan.
Én a filé készítéséhez a csontozó kést használom az esik kézre, de bármilyen éles, nagy kés jó erre a célra. A gerincénél beleszúrunk és határozottan de finoman végig húzzuk kést a gerinc mentén ugyan ezt másik oldalról is megismételjük. A filéket bőrével lefelé sütőzacskóba fektetem a biztonság kedvéért / a legkisebb hal szagot sem viselem el/ és előmelegített sütőben 180 fokon pár percig sütöm. Tényleg csak pár perc, 5-6 perc elegendő! Tálaláskor két kanál( esetleg lapát kanál ) segítségével átcsúsztatom a tányérra úgy, hogy közben a bőrét is eltávolítom mivel azt én nem szeretem. Frissen őrölt borssal és új szerzeményemmel a himalaya sóval ízesítem friss kakukkfüvet teszek mellé ( át vészelte a telet a teraszon a kakukkfű!!)
Céklás édeskömény
Az édesköményt felszeletelem a lilahagymát és a céklát is kevés olívaolajat forrósítok, rádobom a zöldségeket átforgatom, kevés diót adok hozzá, meghintem egy kanál cukorral, karamelizálom, felöntöm egy pohárka tokaji hárslevelüvel, beforralom tálalom. Tálaláskor meglocsolom erdei mézzel és málnaecettel .
A cékla püréhez megpárolom a céklát turmixolom, reszelt gyömbérrel és erdei mézzel, pici sóval ízesítem tálalásor olívaolajjal felül locsolom.
Személyenként számoljunk egy-egy hallal.
Két személyre elegendő: 2 kisebb cékla, egy kis fej lilahagyma, egy édeskömény, 50 gr dió, 20 gr méz 20gr cukor, pár csepp, málnaecet,kanál olívaolaj a céklás édesköményhez.
Szintén két kisebb cékla ,1 cm- nyi reszelt gyömbér,1/2 dl olíva olaj a cékla püréhez.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Talán apró ajándék, egy program, miért is ne.......... egy meghitt vacsora, kevés előkészülettel, gyors és elegáns, könnyű, finom.... lehet hal ?
Remekül illik a hozzá a jól behűtött brut pezsgő ez aztán tényleg ünnepi, de a száraz bor is "megteszi ".
Terítsünk "ünnepien" dekoráljuk az asztalt piros-bordó kombinációban, gyertya, csillogó poharak és csillogó szemek .... kell még más ???
Előételnek: füstölt lazac, kaprival és kaporral(....de el is maradhat az előétel )
Aperitív : egy "egyszerű" száraz martini
A fő fogás az ORADA (aranydurbincs) filé kétféleként tálalva :
Orada kakukkfűvel, cékla pürével
vagy Orada enyhén párolt céklás-édesköménnyel
Orada = Aranydurbincs
Ez úttal filéként készül ez a hal amihez, mármint az elkészítéséhez, sütéséhez valóban elegendő mindössze néhány perc!! Hihetetlen, mégis igaz, az előkészítése sem túl bonyolult , az íze felülmúlhatatlan.
Én a filé készítéséhez a csontozó kést használom az esik kézre, de bármilyen éles, nagy kés jó erre a célra. A gerincénél beleszúrunk és határozottan de finoman végig húzzuk kést a gerinc mentén ugyan ezt másik oldalról is megismételjük. A filéket bőrével lefelé sütőzacskóba fektetem a biztonság kedvéért / a legkisebb hal szagot sem viselem el/ és előmelegített sütőben 180 fokon pár percig sütöm. Tényleg csak pár perc, 5-6 perc elegendő! Tálaláskor két kanál( esetleg lapát kanál ) segítségével átcsúsztatom a tányérra úgy, hogy közben a bőrét is eltávolítom mivel azt én nem szeretem. Frissen őrölt borssal és új szerzeményemmel a himalaya sóval ízesítem friss kakukkfüvet teszek mellé ( át vészelte a telet a teraszon a kakukkfű!!)
Céklás édeskömény
Az édesköményt felszeletelem a lilahagymát és a céklát is kevés olívaolajat forrósítok, rádobom a zöldségeket átforgatom, kevés diót adok hozzá, meghintem egy kanál cukorral, karamelizálom, felöntöm egy pohárka tokaji hárslevelüvel, beforralom tálalom. Tálaláskor meglocsolom erdei mézzel és málnaecettel .
A cékla püréhez megpárolom a céklát turmixolom, reszelt gyömbérrel és erdei mézzel, pici sóval ízesítem tálalásor olívaolajjal felül locsolom.
Személyenként számoljunk egy-egy hallal.
Két személyre elegendő: 2 kisebb cékla, egy kis fej lilahagyma, egy édeskömény, 50 gr dió, 20 gr méz 20gr cukor, pár csepp, málnaecet,kanál olívaolaj a céklás édesköményhez.
Szintén két kisebb cékla ,1 cm- nyi reszelt gyömbér,1/2 dl olíva olaj a cékla püréhez.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése