Hátszín Holstein módra, megint csak ifjúságomat idézi amikor abban a bizonyos Üllői úti étteremben, ahol az almát köntösben ettem a előadások közti szünetben kiugorva, ez az étel volt kedvencem. Jól esik hozzá a sör is annak ellenére, hogy nem vagyok nagy rajongója, szerintem egyike azon ételeknek amit kiválóan kiegészít. Régen nem ettem, aztán most valahogy eszembe jutott ,én eddig otthon talán még sosem csináltam .
Mitől Holstein a Holstein szelet ?
Bárhol is étkezzünk Európában, a legtöbb étterem étlapján megtalálható a Holstein-szelet. Kitűnő borjú szeletek tükör tojással, ez a Holstein Snitzel, igen ezt tudjuk, de azt nem mindenki tudja, hogy ennek a specialitásnak semmi köze a fajteheneiről híressé vált német tartományhoz. Az étel a nevét Fridrich von Holstein( 1837-1909) diplomatáról kapta, aki „szürke eminenciás” volt, a porosz udvarnál teljesített szolgálatot. A tanácsos von Holstein azonkívül, hogy nagyszerűen kiismerte magát a politika útvesztőjében – a rossz nyelvek szerint nem kevés köze volt Bismarck bukásához –,értett a konyhához is. Az Ő útmutatásai szerint készítette el először a Borchardt étterem szakácsa a róla elnevezett borjú szeletet.
Receptje :
- négy borjú szelet
- egy evőkanál liszt
- olaj, só, bors
- négy tojás
- egy kis doboz kaviár
- két szardellafilé
- két kiskanál kapribogyó
- 4 szelet fehérkenyér
- négy szelet lazac
- négy olajos szardínia
Elkészítése:
----- a borjú szeleteket lisztbe forgatjuk, serpenyőben megsütjük
--- -- elkészítjük a tükörtojásokat és a húsra tesszük
a fehér kenyeret megpirítjuk, megkenjük vajjal, szardíniával,lazaccal és kaviárral borítjuk
a pirítóst szeletekre vágjuk és a hússal tálaljuk
köretnek vajbabot, párolt gombát vagy sült krumplit adunk
forrás : Világhírű specialitások története receptekkel
Nem semmi ebéded volt az biztos:-)
VálaszTörlés