2018. november 29., csütörtök

Marinált sült chili paprika extra szűz olívaolajban eltéve

Mikor elkészítettem  még el sem tudtam  képzelni.  hogy ennyire népszerű lesz, igazi bombasiker. Azóta sorban állnak érte  az ismerősök.  


Tavaly ezt kapták a közeli ismerőseim karácsonyi ajándékként.
A siker nem maradt el! Azóta már többen jelezték elfogyott, jöhet  a következő adag.


Marinált sült chili paprika   extra szűz olívaolajban eltéve





Nálunk  mindig megtalálható az asztalon, a  fűszeres tálcán egy bontott üvegecske s gyakran nem is  paprika, hanem párcsepp a csípős olívaolajból az ételünk ízesítője. Vigyázat  itt valóban szó szerint értendő a  pár csepp, 1-2 csepp is bőven elegendő hisz az olaj átveszi a paprika csípősségét  ha eltúlozzuk  az adagolást bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetünk .
A tél, a hűvös idő közeledtével különösen aktuális lesz a marinált csípős paprika  és olajának fogyasztása, melegít, fertőtlenít és természetes  gyógyszer is,  a meghűléses időszakban .javaslom megelőzésként is alkalmazni .


Véletlenül   bukkantam erre  a receptre, korábban   mindig ecetes hegyes csípős paprikát  ( pfefferoni)vettünk ami az én tetszésemet nem igazán nyerte el, mert gyakran  puha volt felázott a paprika,  a levét meg nem használtuk fel. Az utóbbi időben egyre több mindent magunk teszünk el télire, savanyúságot, fűszeres  ecetes szilvát, szárított, aszaltparadicsomot, dzsemeket, chutney-kat, alkoholos gyümölcsöket és káposztát is  savanyítunk, bár én nem tartozom a nagy  befőzős generációhoz, anno még  a nagymamáktól kaptam  a télire valót  többnyire. De  a helyzet  lassan változik, átvesszük a  stafétát.

Sok mindenben követem a hagyományokat, ám szívesen újítok is. Ez a marinált sültpaprika extra szűz olíva olajban eltéve igazi telitalálat  több éve készítem  már és nagyon szeretjük.
Felbontás után  folyamatosan pótolom az olívaolajat az üvegben, így szinte mindig van kéznél fűszeres, csípős olaj amit minden étkezésnél kikészítek az asztalra, hogy  ki- ki  ízlésének megfelelően ízesíthesse vele a már kész fogásokat.




Marinált sült chili paprika   extra szűz olívaolajban eltéve

Számtalan felhasználási módja van, nem csak  kész ételre cseppenthetünk 1-2 cseppet, de csak annyit ,mert  nagyon erős!

     Miért is érdemes akkor fogyasztani ha olyan  méregerős ez a  készítmény, merülhet fel a kérdés?


chili

Tehetünk az üvegekbe habanero,  orange-green, red vagy bármilyen chili paprikákat .


Marinált sült chili paprika   extra szűz olívaolajban eltéve




A chili paprika jótékony hatása sokrétű, késlelteti az öregedési folyamatokat, az
érfalak védelmével, a szívinfarktus megelőzésével is kapcsolatba hozható,
kissé késlelteti a véralvadást, csökkenti a gyomorfekélyben történő megbetegedés esélyét.
Persze mindent csak módjával nem szabad túlzásba vinni  a marinált chili extra szűz olívaolajban eltéve   fogyasztását sem !


A paprikákat mossuk meg, szárítsuk meg és sütőpapírral borított  lemezen ( szárazon )süssük meg.Ha van lehetőségünk süthetjük faszán parázson is vagy grillen de mivel  az apró paprikák könnyen lepotyoghatnak a rácsról ez nem lesz egyszerű.
A sült paprikákat tegyük  a marinádba egy éjszakára, figyeljünk, hogy az  ecetes lé átjárja jól  a paprikákat. ha szükséges tegyünk rá nehezéket, hogy teljesen elllepje marinád a paprikát, majd másnap a lecsöpögtetett marinált paprikákat helyezzük  tiszta fertőtlenített üvegekbe a fokhagymával együtt és öntsük fel extra szűz olívaolajjal. Zöldfűszerrel gazdagíthatjuk ami lehet petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,zsálya amit szeretünk.
A kész üvegeket zárjuk le légmentesen és néhány  hétig hagyjuk érni mielőtt felbontjuk .

Az ünnepek közeledtével megfontolandó 1-2 üveget ajándékba adni.

Hozzávalók:

  • 1000g chili paprika
  • 200 g fokhagyma
  • 1/2 l borecet
  • csipet só
  • csokor zöldfűszer /petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,zsálya amit szeretünk.  
  • 1 l extra szűz olíva olaj 

Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...