Mikor elkészítettem még el sem tudtam képzelni. hogy ennyire népszerű lesz, igazi bombasiker. Azóta sorban állnak érte az ismerősök.
Tavaly ezt kapták a közeli ismerőseim karácsonyi ajándékként.
A siker nem maradt el! Azóta már többen jelezték elfogyott,
jöhet a következő adag.
Nálunk mindig
megtalálható az asztalon, a fűszeres tálcán
egy bontott üvegecske s gyakran nem is
paprika, hanem párcsepp a csípős olívaolajból az ételünk ízesítője.
Vigyázat itt valóban szó szerint értendő
a pár csepp, 1-2 csepp is bőven elegendő
hisz az olaj átveszi a paprika csípősségét ha eltúlozzuk
az adagolást bizony kellemetlen helyzetbe kerülhetünk .
A tél, a hűvös idő közeledtével különösen aktuális lesz a marinált
csípős paprika és olajának fogyasztása,
melegít, fertőtlenít és természetes gyógyszer is, a meghűléses időszakban .javaslom megelőzésként
is alkalmazni .
Véletlenül bukkantam
erre a receptre, korábban mindig ecetes hegyes csípős paprikát ( pfefferoni)vettünk ami az én tetszésemet
nem igazán nyerte el, mert gyakran puha
volt felázott a paprika, a levét meg nem használtuk
fel. Az utóbbi időben egyre több mindent magunk teszünk el télire, savanyúságot, fűszeres ecetes szilvát, szárított, aszaltparadicsomot, dzsemeket, chutney-kat, alkoholos gyümölcsöket és káposztát is savanyítunk, bár én nem tartozom a
nagy befőzős generációhoz, anno még a nagymamáktól kaptam a télire valót többnyire. De
a helyzet lassan változik, átvesszük
a stafétát.
Sok mindenben követem a hagyományokat, ám szívesen újítok is.
Ez a marinált sültpaprika extra szűz olíva olajban eltéve igazi
telitalálat több éve készítem már és nagyon szeretjük.
Felbontás után folyamatosan pótolom az olívaolajat az
üvegben, így szinte mindig van kéznél fűszeres, csípős olaj amit minden étkezésnél kikészítek az asztalra,
hogy ki- ki ízlésének megfelelően ízesíthesse vele a már
kész fogásokat.
Számtalan felhasználási módja van, nem csak kész ételre cseppenthetünk 1-2 cseppet, de
csak annyit ,mert nagyon erős!
Miért is érdemes
akkor fogyasztani ha olyan méregerős ez a
készítmény, merülhet fel a kérdés?
Tehetünk az üvegekbe habanero, orange-green, red vagy bármilyen chili paprikákat
.
A chili paprika jótékony hatása sokrétű, késlelteti az
öregedési folyamatokat, az
érfalak védelmével, a szívinfarktus megelőzésével is kapcsolatba
hozható,
kissé késlelteti a véralvadást, csökkenti a gyomorfekélyben
történő megbetegedés esélyét.
Persze mindent csak módjával nem szabad túlzásba vinni a marinált chili extra szűz olívaolajban
eltéve fogyasztását sem !
A paprikákat mossuk meg, szárítsuk meg és sütőpapírral borított lemezen ( szárazon )süssük meg.Ha van lehetőségünk süthetjük faszán parázson is vagy grillen de mivel az apró paprikák könnyen lepotyoghatnak a rácsról ez nem lesz egyszerű.
A sült paprikákat tegyük a marinádba egy éjszakára, figyeljünk, hogy az ecetes lé átjárja jól a paprikákat. ha szükséges tegyünk rá nehezéket, hogy teljesen elllepje marinád a paprikát, majd másnap a lecsöpögtetett marinált paprikákat helyezzük tiszta fertőtlenített üvegekbe a fokhagymával együtt és öntsük fel extra szűz olívaolajjal. Zöldfűszerrel gazdagíthatjuk ami lehet petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,zsálya amit szeretünk.
A kész üvegeket zárjuk le légmentesen és néhány hétig hagyjuk érni mielőtt felbontjuk .
Az ünnepek közeledtével megfontolandó 1-2 üveget ajándékba adni.
Hozzávalók:
A sült paprikákat tegyük a marinádba egy éjszakára, figyeljünk, hogy az ecetes lé átjárja jól a paprikákat. ha szükséges tegyünk rá nehezéket, hogy teljesen elllepje marinád a paprikát, majd másnap a lecsöpögtetett marinált paprikákat helyezzük tiszta fertőtlenített üvegekbe a fokhagymával együtt és öntsük fel extra szűz olívaolajjal. Zöldfűszerrel gazdagíthatjuk ami lehet petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,zsálya amit szeretünk.
A kész üvegeket zárjuk le légmentesen és néhány hétig hagyjuk érni mielőtt felbontjuk .
Az ünnepek közeledtével megfontolandó 1-2 üveget ajándékba adni.
Hozzávalók:
- 1000g chili paprika
- 200 g fokhagyma
- 1/2 l borecet
- csipet só
- csokor zöldfűszer /petrezselyem zöldje, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű,zsálya amit szeretünk.
- 1 l extra szűz olíva olaj
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van
kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres
olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy
ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése