2018. november 30., péntek

Krumplis tészta,gránátos kocka,grenadírmars

Krumplis tészta,gránátos kocka,grenadírmars ez bizony ugyan az az  étel, nagyanyáink hétköznapi elede, mely  remekül illlik a  karácsonyt megelőző böjti étrendbe is.
Mivel 100% húsmentes vegetáriánusok is fogyaszthatják, fogyaszhatnák, mégis mintha megfeledkeztünk volna a krumplis tésztáról.


grenadírmars

Régen voltak tészta napok, a heti étrend  tematikusan váltakozott.
Gyakran ettek   káposztás, grízes, mákos-,vagy  diós  tésztát,   túróscsuszát, és krumplis tésztát is.
Vajon  a mai étrendünkben miért  szorultak  háttérbe a régi tésztás ételek    a bolognai és milánói  carbonara spagettikkel szemben ?
Krumpli, túró, tejföl  mák ,dió az év minden szakaszában hozzáférhető,  hazaiak,  frissek,  nem kell konzevet bontani hozzá .Van erre ésszerű magyarázat?
A krumplis tésztát hívják sokfelé gránátoskockának vagy  grenadírmarsnak.

Igen,  kocka tészta  jár hozzá, ahogy  az eredeti elnevezése is ezt jelzi gránátos kocka.
Mi köze lehet ennek az ételnek  a gránátosokhoz, tüzérekhez??
A krumplis tészta eredete egészen a Monarchia idejére nyúlik vissza. A hadászat korabeli fejlődésével az egyre nagyobbra duzzadó hadseregek hatékony élelmezését is meg kellett oldani valahogy. Mivel az egységek tevékenysége rengeteg energiát emésztett fel, tápláló élelemre volt szükségük. A szénhidrátban gazdag krumplis tészta ezért ideális megoldást jelentett számukra. Az étel a gránátosokról kapta a nevét, így lett gránátos kocka vagy grenadírmars.


Később, az első világháború idején a grenadírmarsot gyakran gulyáságyúba töltötték, ám ez nem azt jelenti, hogy gulyástöltetekkel bombázták az ellenséges haderőt. A mozgó tábori konyhát a katonák hívták gulyáságyúnak, majd a köznyelvben is elterjedt ez az elnevezés. A mobil megoldás nagyban megkönnyítette a sereg élelmiszer-ellátását, különösen háborús időkben. Nevét egyébként az ágyúcsőre emlékeztető kéményéről kapta.

A legjobb persze   akkor lenne ha   saját magunk gyúrta tésztát használnánk ,ám belátom ez nem mindig lehetséges ilyenkor a  készen vett tészta is megteszi,legutóbb én is masnitésztával készítettem és így is jó lett. Azért legközelebb gyúrok majd tésztát is megint.


Hozzávalók:

  • 800 g tészta
  • 700 g burgonya
  • 100 g zsír /olaj
  •  50 g fűszer paprika
  • 20 g só 
  • 75 g vöröshagyma
  • bors

Sós burgonyát főzünk, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk majd leszűrjük,csöpögttejük, fedő nélkjül hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elgőzölögjön belőle .
A finomra vágott hagymát  a zsiradékon ( olajon )  aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát keverünk bele és  pirospaprikás hagymás zsiradékot  ( olajat ) ráöntjük  a  burgonyára.
Burgonyatörővel összetörjük ,majd összekeverjük a kifőzött tésztával.
Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
Kínálhatjuk idénysalátával, csalamédéval, savanyúsággal.





Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...