Krumplis tészta,gránátos kocka,grenadírmars ez bizony ugyan az az étel, nagyanyáink hétköznapi elede, mely remekül illlik a karácsonyt megelőző böjti étrendbe is.
Mivel 100% húsmentes vegetáriánusok is fogyaszthatják, fogyaszhatnák, mégis mintha megfeledkeztünk volna a krumplis tésztáról.
Régen voltak tészta napok, a heti étrend tematikusan váltakozott.
Gyakran ettek káposztás, grízes, mákos-,vagy diós tésztát, túróscsuszát, és krumplis tésztát is.
Vajon a mai étrendünkben miért szorultak háttérbe a régi tésztás ételek a bolognai és milánói carbonara spagettikkel szemben ?
Krumpli, túró, tejföl mák ,dió az év minden szakaszában hozzáférhető, hazaiak, frissek, nem kell konzevet bontani hozzá .Van erre ésszerű magyarázat?
A krumplis tésztát hívják sokfelé gránátoskockának vagy grenadírmarsnak.
Igen, kocka tészta jár hozzá, ahogy az eredeti elnevezése is ezt jelzi gránátos kocka.
Mi köze lehet ennek az ételnek a gránátosokhoz, tüzérekhez??
A legjobb persze akkor lenne ha saját magunk gyúrta tésztát használnánk ,ám belátom ez nem mindig lehetséges ilyenkor a készen vett tészta is megteszi,legutóbb én is masnitésztával készítettem és így is jó lett. Azért legközelebb gyúrok majd tésztát is megint.
Hozzávalók:
Sós burgonyát főzünk, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk majd leszűrjük,csöpögttejük, fedő nélkjül hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elgőzölögjön belőle .
A finomra vágott hagymát a zsiradékon ( olajon ) aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát keverünk bele és pirospaprikás hagymás zsiradékot ( olajat ) ráöntjük a burgonyára.
Burgonyatörővel összetörjük ,majd összekeverjük a kifőzött tésztával.
Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
Kínálhatjuk idénysalátával, csalamédéval, savanyúsággal.
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Mivel 100% húsmentes vegetáriánusok is fogyaszthatják, fogyaszhatnák, mégis mintha megfeledkeztünk volna a krumplis tésztáról.
Régen voltak tészta napok, a heti étrend tematikusan váltakozott.
Gyakran ettek káposztás, grízes, mákos-,vagy diós tésztát, túróscsuszát, és krumplis tésztát is.
Vajon a mai étrendünkben miért szorultak háttérbe a régi tésztás ételek a bolognai és milánói carbonara spagettikkel szemben ?
Krumpli, túró, tejföl mák ,dió az év minden szakaszában hozzáférhető, hazaiak, frissek, nem kell konzevet bontani hozzá .Van erre ésszerű magyarázat?
A krumplis tésztát hívják sokfelé gránátoskockának vagy grenadírmarsnak.
Igen, kocka tészta jár hozzá, ahogy az eredeti elnevezése is ezt jelzi gránátos kocka.
Mi köze lehet ennek az ételnek a gránátosokhoz, tüzérekhez??
A krumplis tészta eredete egészen a Monarchia idejére nyúlik vissza. A
hadászat korabeli fejlődésével az egyre nagyobbra duzzadó hadseregek hatékony
élelmezését is meg kellett oldani valahogy. Mivel az egységek tevékenysége
rengeteg energiát emésztett fel, tápláló élelemre volt szükségük. A
szénhidrátban gazdag krumplis tészta ezért ideális megoldást jelentett
számukra. Az étel a gránátosokról kapta a nevét, így lett gránátos kocka vagy
grenadírmars.
Később, az első világháború idején a grenadírmarsot gyakran
gulyáságyúba töltötték, ám ez nem azt jelenti, hogy gulyástöltetekkel bombázták
az ellenséges haderőt. A mozgó tábori konyhát a katonák hívták gulyáságyúnak,
majd a köznyelvben is elterjedt ez az elnevezés. A mobil megoldás nagyban
megkönnyítette a sereg élelmiszer-ellátását, különösen háborús időkben. Nevét
egyébként az ágyúcsőre emlékeztető kéményéről kapta.
A legjobb persze akkor lenne ha saját magunk gyúrta tésztát használnánk ,ám belátom ez nem mindig lehetséges ilyenkor a készen vett tészta is megteszi,legutóbb én is masnitésztával készítettem és így is jó lett. Azért legközelebb gyúrok majd tésztát is megint.
Hozzávalók:
- 800 g tészta
- 700 g burgonya
- 100 g zsír /olaj
- 50 g fűszer paprika
- 20 g só
- 75 g vöröshagyma
- bors
Sós burgonyát főzünk, a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockára vágjuk majd leszűrjük,csöpögttejük, fedő nélkjül hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség elgőzölögjön belőle .
A finomra vágott hagymát a zsiradékon ( olajon ) aranysárgára pirítjuk, pirospaprikát keverünk bele és pirospaprikás hagymás zsiradékot ( olajat ) ráöntjük a burgonyára.
Burgonyatörővel összetörjük ,majd összekeverjük a kifőzött tésztával.
Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
Kínálhatjuk idénysalátával, csalamédéval, savanyúsággal.
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése