2017. február 9., csütörtök

Spagetti szénégető módra avagy spagetti carbonara

Egyszerű  recept a spagetti  carbonara, amit úgy is ismerünk mint szénégető spagetti.
Húsos szalonna, tojás,tészta, só, bors mindössze ennyi kell hozzá.







Szénégető spagetti

Mire figyeljünk  mégis az elkészítésekor?
A köztudatba bekúszott tejszínt mellőzzük, az az eredeti spagetti carbonara
 receptben  biztos nem szerepel. Ne feledjük  ha ez a  pasta  a szénégető spagettije akkor ez egy szegény egyszerű étel, ami nem valószínű, hogy tejszínnel készülne, szintén ez alapján feltételezhetjük, hogy egész tojást használnak  és nem csak  a tojás sárgáját.
A spagetti ettől függetlenül krémes lesz,  tehát ügyeljünk a hőfokra mikor a  felvert sajtos tojást adjuk a  tésztához, ha túl meleg,  a tojás megsül mint a rántotta, ebben az ételben  viszont  krémes szószként kell, hogy bevonja  a tésztát, tehát miután a tojást hozzáadjuk már ne melegítsük direkt.




Itt a tél vége,  lassan kiürül a kamra,  elfogynak  a télre eltett zöldségek,  lefut  a sütőtök, a  cékla, kiürül  a savanyú káposztás hordó. Leleményesnek kell lennünk ha nap mint nap  újat, mást szeretnénk az asztalra tenni. 
A spagettit esszük egész évben,  hisz szeretjük, változatlanul azt gondolom  mindig azzal készül ami  ép van itthon, így ritkán fordul elő kétszer azonos formában.
Vannak azonban   kivételek ilyen  a spagetti alla Norma és  a carbonara  is.

A szénégető spagettihez az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, kissé megpirítjuk.
Nem kell sok belőle, a lényeg, hogy  a spagetti átvegye az ízét!
Ha átsült, kivesszük a  zsírból  félre tesszük.

Főzzük ki  a spagettit forró sós vízben, fog keményre "al dente".
Közben verjük fel habosra  a tojásokat, keverjük  hozzá  a reszelt sajtot, sózzuk,  borsozzuk.
Ha megfőtt  a spagetti szűrjük le és tegyük a  szalonnás serpenyőbe, forgassuk át, hogy mindenütt keveredjen  a   szalonnából kisült zsírral, egy-két kanállal adhatunk  a főzőléből hozzá, esetleg  egy pohárka  borral is locsoljuk meg, majd öntsük rá  a tojásos sajtot, de már ne melegítsük tovább, hagyjuk  rá dermedni a sugot, szórjuk meg  a  kisült szalonna kockákkal  és forrón tálaljuk.





Szénégető módra


  




Hozzávalók:


  • 300 g spagetti ( durum lisztből készült , tojás nélküli !)
  • 2 tojás
  • 100 g szalonna 
  • 150 g reszelt  juh sajt ( pecorino )
  • frissen őrölt  só, bors





Jó étvágyat !  


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...