Egyszerű recept a spagetti carbonara, amit úgy is ismerünk mint szénégető spagetti.
Húsos szalonna, tojás,tészta, só, bors mindössze ennyi kell hozzá.
A köztudatba bekúszott tejszínt mellőzzük, az az eredeti spagetti carbonara
receptben biztos nem szerepel. Ne feledjük ha ez a pasta a szénégető spagettije akkor ez egy szegény egyszerű étel, ami nem valószínű, hogy tejszínnel készülne, szintén ez alapján feltételezhetjük, hogy egész tojást használnak és nem csak a tojás sárgáját.
A spagetti ettől függetlenül krémes lesz, tehát ügyeljünk a hőfokra mikor a felvert sajtos tojást adjuk a tésztához, ha túl meleg, a tojás megsül mint a rántotta, ebben az ételben viszont krémes szószként kell, hogy bevonja a tésztát, tehát miután a tojást hozzáadjuk már ne melegítsük direkt.
Itt a tél vége, lassan kiürül a kamra, elfogynak a télre eltett zöldségek, lefut a sütőtök, a cékla, kiürül a savanyú káposztás hordó. Leleményesnek kell lennünk ha nap mint nap újat, mást szeretnénk az asztalra tenni.
A spagettit esszük egész évben, hisz szeretjük, változatlanul azt gondolom mindig azzal készül ami ép van itthon, így ritkán fordul elő kétszer azonos formában.
Vannak azonban kivételek ilyen a spagetti alla Norma és a carbonara is.
A szénégető spagettihez az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, kissé megpirítjuk.
Nem kell sok belőle, a lényeg, hogy a spagetti átvegye az ízét!
Ha átsült, kivesszük a zsírból félre tesszük.
Főzzük ki a spagettit forró sós vízben, fog keményre "al dente".
Közben verjük fel habosra a tojásokat, keverjük hozzá a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Ha megfőtt a spagetti szűrjük le és tegyük a szalonnás serpenyőbe, forgassuk át, hogy mindenütt keveredjen a szalonnából kisült zsírral, egy-két kanállal adhatunk a főzőléből hozzá, esetleg egy pohárka borral is locsoljuk meg, majd öntsük rá a tojásos sajtot, de már ne melegítsük tovább, hagyjuk rá dermedni a sugot, szórjuk meg a kisült szalonna kockákkal és forrón tálaljuk.
Vannak azonban kivételek ilyen a spagetti alla Norma és a carbonara is.
A szénégető spagettihez az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, kissé megpirítjuk.
Nem kell sok belőle, a lényeg, hogy a spagetti átvegye az ízét!
Ha átsült, kivesszük a zsírból félre tesszük.
Főzzük ki a spagettit forró sós vízben, fog keményre "al dente".
Közben verjük fel habosra a tojásokat, keverjük hozzá a reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk.
Ha megfőtt a spagetti szűrjük le és tegyük a szalonnás serpenyőbe, forgassuk át, hogy mindenütt keveredjen a szalonnából kisült zsírral, egy-két kanállal adhatunk a főzőléből hozzá, esetleg egy pohárka borral is locsoljuk meg, majd öntsük rá a tojásos sajtot, de már ne melegítsük tovább, hagyjuk rá dermedni a sugot, szórjuk meg a kisült szalonna kockákkal és forrón tálaljuk.
Hozzávalók:
- 300 g spagetti ( durum lisztből készült , tojás nélküli !)
- 2 tojás
- 100 g szalonna
- 150 g reszelt juh sajt ( pecorino )
- frissen őrölt só, bors
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése